Niğde son 80 günde 28 milimetre yağmur aldı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ekincilik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emniyetli Aktif, yakın tarihte yağış gelmemesi yerinde tarımda korkulu tehlikelerin olabileceğini bildirdi.

Etkili, fakültenin buğday aplikasyon tarlasında, gazetecilere yaptığı açıklamada, şita mevsiminin haddinden fazla kurak geçtiğini söyledi.

Niğde’üstelik teşrinisani-fasıla-eş aylarının tafsilatlı yıllar yağış ortalamasının yaklaşık 110 milimetre olduğunu aktaran Faal, 1 Teşrinisani 2022’den 18 Ocak’a kadar kente 28 milimetre yağmur düştüğünü belirtti.

Aktif, tarladaki bitkilerin çok algın, buğday çıkışının de bir iki olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu dönemde eğer yakın ayrımsız tarihte yağış gelmezse tarım amacıyla nâr çanları çalmaya başladı diyebiliriz. Bu sene önümüzdeki 10-15 gün içre mebzul tıpkısı yağış alabilirsek yer azından verimde eksilme olsa de buğdaydan gene bile nişane kabul etme ihtimalimiz var. Amma bu yağış eksikliğinin etkisini yıllık evet üstelik şu zaman ekili ürünler için düşünmemek lazım. Mufassal vadede meydan altı suları açısından de çokça kebir riziko var. Niğde, saha şeş suları çokça aşkın olan ayrımsız el değil. Burada ağırlıklı olarak patates, gözleme, fasulye kadar ürünleri sulayarak yetiştiriyoruz. Yonca, silajlık akdarı ve ürün bahçelerimizde büyük oranda yer şeş suyunu kullanıyoruz. Yağışsızlık, teferruatlı vadede kayran altı sularının azalması açısından çokça nazik riziko oluşturuyor. Bunun amacıyla çabucak istihsal desenlerimizi gözden geçirmemiz, elan birkaç akarsu tüketen ürünlere kayran vermemiz gerekiyor.”

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Nebati Üretim Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Orion bile eş ayının ilkbahar üzere geçtiğine ve bu durumun kötü olduğuna dikkati çekti.

Ekili alanlarda bitki çıkışının çokça beş altı ve toprağın kabartılı olduğuna işaret fail Avcı, ivedi yağış gelmemesi yerinde bunaltıcı verim kaybı yaşanacağını öngördüklerini anlattı.

Avcı, bölgenin yağmur miktarının yıllık 350 milim olduğunu ve şu ana kadar bunun oylumlu tıpkısı kısmının düşmediği aktararak, şöyle konuştu:

“26 Ocak’ta kar yağışı bekleniyor. O yağışla bu sıkıntıyı belli belirsiz ayrımsız şekilde atlatmayı murat ediyoruz. Ayrıntılı vadede bazı tedbirlerin acilen alınması gerekiyor. Bölgede hele kışlık bitkilere vakar verilmesi, o yönde teşviklerin olması gerekiyor. Silajlık mısır, yonca, patates, şeker hastalığı pancarı üzere yazlık ürünlerde çok aşkın akarsu tüketimi var. O dönemde yağış de olmuyor. Mecbur tıpkısı havzadayız, nehrimiz ve tam su kaynaklarımız namevcut. Biricik kaynağımız yağışlar ve kayran altı suları. Vadi altı sularının seviyesi dahi anbean düşüyor. Tedbir alınmazsa önümüzdeki yıllarda bu konuda tarımsal üretimde dokunaklı teessürat temel gösterebilir. Kışlık ürünler, hububat, baklagil üzere suyu elan az tüketen, birkaç sulamayla kitap verebilecek türlere yönelmemiz gerekiyor.”

Bu dönemde, alışılagelen şartlarda buğday tarlasının yemyeşil olması gerektiğini dile getiren Orion, yağış yetersizliğinden dolayı bitkinin çimlenemediğini sözlerine ekledi.

Share: