Susuz köyün akarsu çilesi

Adana’nın Feke ilçesine kapalı Gaffaruşağı Mahallesi sakinleri taşıma akarsu ile ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Her intihap dönemi mahallelerine akarsu sözü verildiğini aktaran mahalle sakinleri, biricik benzeri çeşmeden 70 haneli mahallenin akarsu ihtiyacını karşıladığını anlattı.

Yıllardır sorunun çözülmediğini nâkil mahalle sakini Gaffar Ersin, mahalleye yıllardır belediyeler vasıtasıyla hizmet verilmediğini kaydederek, mahalle kendisine imza toplayıp Kayseri’ye evcilleşmek istediklerini söyledi.

Adana’nın Feke ilçesine vabeste Gaffaruşağı Mahallesi, yandaki mahalleleri Musalar, Kaleyüzü ile gelişigüzel lağım döşemi suyu kurulmadığı için mahallerindeki hayrattan akan akarsu ile akarsu ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Yazın mahallelerinin yayla olması zımnında nüfusun da katlandığını söyleyen mahalleli, el arabaları ile evlerine su taşıyarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

70 haneli mahallede aktif kadınlar gelişigüzel periyot su için bidonlarla ara beklerken, çamaşır ve sulu makinelerinin kullanılamadığını tabir etti.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Ersin, 47 yaşında olduğunu ve bibi transfer akarsu ile habbe akarsu ihtiyacını gidermeye çalıştıklarını söyleyerek, “Çeşmeden eve su götürüyorum. Yetkililerle görüşüyoruz gelişigüzel sene seçim dönemi milletvekilleri belediye komutan adayları rastgele intihap dönemi akarsu ati diyerek kandırıyorlar. 5 yıl boyunca buraya uğramıyorlar. Bizim oyumuzu alıp bizi 5 sene görmüyorlar. Bizim yegâne istediğimiz yolumuz suyumuz” dedi.

Köy sakini kadınlardan Elif Kindan ise 30 yıldır evine su taşıdığını anlatım ederek, “Yetkililer ile görüştük oy zamanı gelip akarsu sözü veriliyor amma sonrası bulunmayan. Büyükşehir akarsu üzere tetebbu vuracağız dedi ama bibi su namevcut. Iz çamaşır taşıma su ile yıkanıyor” diyerek konuştu.

“Etüt yapılsa değme yerde akarsu yarar”

Su sırasına giren Cumali Ersin ise yıllarca su için dilekçe verildiğini akıbet alamadıklarını belirterek, “Büyükşehir evet bile devletimiz sorunu kim çözecekse sevgili çözülsün istiyoruz. Taşıma su ile tekmil ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Bilcümle mahalle bidonlarla su taşıyor. Burada erdemli gerilim hattı var elektrik sorunu bulunmayan araştırı vurulsa değme yerden su kazanç ama yapılmıyor” diyerek tepki gösterdi.

“Köylüler hizmet kabul etmek amacıyla Kayseri’ye düşmek amacıyla imza toplayacak”

77 yıldır Gaffaruşağı Mahallesi’nde tüvana Gaffar Ersin ise köy sakinlerinden tek bir tane imza toplayıp bakım alamadıkları amacıyla Kayseri’ye ısınmak isteyeceklerini belirterek, “Bire Bir karye, tıpkısı tas. Adana bize ehil çıkmazsa Kayseri’ye intibak etmek üzere imza toplayacağım. Suyumuz bulunmayan. Dağdan benzeri su geliyor. Dereden hayvanın içmeyeceği suyu tığ içiyoruz. Bizim köyden idraksiz kalmış apayrı karye yok. Sahibimiz yok. Susuzluktan perişan haldeyiz. İmza toplayacağım ayrıksı çaresi namevcut” dedi.

Yıllardır tıpkı çeşmeden herkesin su ihtiyacını karşılamaya çalıştığını kaydeden Hanifi Kindan de, Musalar, Kaleyüzü mahallelerinde da su sorununun iri olduğunu rapor etti.

Köy sakinleri temas seçme öncesi şehremaneti başkanlarının, milletvekillerinin akarsu sözü verdiğini kaydederek, 2022 yılında nakil su ile evlerinde ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını, devletin akarsu sorununu çözmesi üzere gerekli çalışmayı yapmasını istedi.

Köy sakinleri ahali arabaları ile akarsu nöbetinin arkası sıra bidonlarını alarak evlerine döndü. – ADANA

Share: