İsmet İnönü’nün da konuşma ettiği tarihi amfiteatr, önce günkü kabilinden korunuyor

ANKARA’birlikte, 1933 yılında kurulan Ankara Üniversitesi Baytar Fakültesi bünyesinde, 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün da müzakere ederek sırasında oturduğu tarihi amfiteatr, orijinalliği korunarak restore edildi. Baytar hekim olan, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un yapılan geçmiş büstünün birlikte bulunduğu amfiteatr, önceki günkü haliyle bugüne taşındı.

İstanbul’birlikte 1842 yılında açılan Askeri Baytar Okulu, 1889’da Sivil Veteriner Okulu adıyla eğitime devam etti ardından Ankara’evet nakledilerek, Ankara Üniversitesi Baytar Fakültesi adını aldı. Baytar Fakültesi’nde geçmiş ibret ve programlar, 200 kişilik İç Hastalıkları Dahiliye Amfisi’nde yapıldı. O yıllarda şümullü efsanevi hastanesi bulunmaması zımnında cerrahi müdahaleler üstelik amfide gerçekleştirildi. Hayvanların tedavileri sırasında oluşan kirliliğin süssüz temizlenmesi üzere zemini özel yapılan ayrıca 200 kişinin sesinin kemiksiz anlaşılabilmesi amacıyla kalık daire ve dikey şekilde yukarı eğimle yankı bilimi sağlanan amfiteatr, yıllar geçmesine rağmen önce günkü haliyle korundu. Tarihi dokusu bozulmadan 2016 yılında aslına makul restore edilen amfide eğitim ve öğretim faaliyetleri, bugün dahi devam ediyor. 2’nci Cumhur Reisi İsmet İnönü’nün 1940 yılında müzakere yazar, sırasında oturduğu, yanında baytar hekim olan Mehmet Akif Ersoy’un yapılan geçmiş büstü mevcut amfiteatr, iri özenle korunuyor.

‘İSMET İNÖNÜ AMFİDE SINAVI TAKİP ETMİŞ’Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, 2015-2016 yıllarında amfide aslına akıllıca restorasyon çalışması gerçekleştirildiğini belirterek, “Eski ve bugünkü fotoğraflara bakıldığı devir aslının korunduğunu görebiliriz. Şu anda üstelik kuramsal derslerin bütünü yapılıyor ve amfiteatr içerisinden hayvan hastanesine aynı konu ile intikal vardır zımnında eğitimin etkili ayrımsız şekilde verildiği bire bir amfidir. Bu yerleşke 1933 yılında oluşturuldu. Elimizdeki kayıtlarda de o tarihten itibaren bu amfi içerisinde dersler verilmeye başlandı. Ayrıca 1940’lı yıllarda elimizdeki fotoğraflardan edindiğimiz bilgilerle o dönemin müstakbel gelen çap adamları dahi bu amfi içerisinde yapılan sınavlara ya da derslere bile iltihak durumunda ergin. Örneğin; İsmet İnönü, 1940’lı yıllarda bu amfi içerisinde bire bir imtihan sırasında bulunmuş ve o sınavı strateji etmiş” dedi.MEHMET AKİF ERSOY’UN BÜSTÜ KORUNUYORProf. Dr. Yarsan, 1889 yılında Mehmet Akif Ersoy’un Sivil Veteriner Okulu’na kaydolduğunu anımsatarak, “Sivil Veteriner Okulu’nu birincilikle geçmiş bitiren Mehmet Akif Ersoy’dur. O zamanın Osmanlı coğrafyasında ayrımlı bölgelerde 20 yılın üzerinde üstelik deli dolu yerine baytar doktorluk yapmıştır. Mehmet Akif Ersoy, aynı ülkenin İstiklal Marşı’nı yazan ilk ve tek veteriner hekimdir. 1951 yılında Öğrenci Derneği tarafından fakültemiz yerleşkesinde olacak şekilde Mehmet Akif Ersoy büstü yapıldı. Türkiye’deki önceki büsttür. O zamandan günümüze bu büst korunuyor ve restorasyonları yapılmaktadır” diyerek konuştu.Prof. Dr. Yarsan, 2022 yılı darülfünun tercih döneminde dahi tarihi amfinin bulunduğu fakültede tanıtım masası oluşturduklarını belirterek, “Tarihi tıpkısı mekan içerisinde tanıtımı yapalım, düşüncesiyle bu amfiyi yeğleme ettik. Öğrencilere bu amfinin tarihini aktardığımızda çok etkilendiklerini dile getiriyorlar” dedi.



Share: