Depremzedeler Kayseri ve Sivas’ta yurtlara yerleştiriliyor

Kayseri ve Sivas’taki yurtlar, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkımın yaşandığı kentlerden gelen depremzedeleri misafir ediyor.

Kayseri Cahillik ve Spor Müdürlüğü Ensiz Hizmetleri Ofis Müdürü Fatih Yılmaz, AA muhabirine, depremzedeleri önceki kendisine 1914 kapasiteli Melikgazi KYK Kız Öğrenci Yurdu’na yönlendirdiklerini söyledi.

Dünden itibaren depremzedelerin gelmeye başladığını anlatım eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda yaklaşık 200 depremzede burada barınmakta. Kayseri merkezde 10 yurdumuz var. 2 üstelik merkezin dışında var. Bilcümle yurtlarımız alarm seviyesinde. Bu 10 yurdumuzun mecmu 13 bin kapasitesi var. 13 bin kapasiteyi tamamen depremzedelerimize ayırdık. Bütün yurtlarımız açıkça. Doldukça sair yurtlarımıza inşallah havale edeceğiz. Atatürk Spor Salonu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün lojistik merkezi oldu. İstanbul, Ankara’dan bu tarafa gelen arkalama malzemelerini buradan irsal ve dümen ediyoruz.”

Sıcak yemeklerinin birlikte olduğunu belirten Yılmayan, “Bunun beraberinde öğrencilerimiz da mütezayit, kullanmadıkları, yıpranmamış ve temiz malzemelerini buraya getirdi. Buradan Elbistan ve Kahramanmaraş’a 3 gündür biner nefis kemirmek gönderiyoruz. Familya ve tüp üstelik gönderdik. Çalışmalarımız bitmeme ediyor.” diyerek konuştu.

“Sadece dede ve tıpkısı oğlu kaldı”

Depreme eşi ve 2 çocuğuyla Adıyaman’de yakalanan İŞKUR personeli Ahmet Sunturlu bile zelzele sırasında çocuklarla güçlükle binadan çıkabildiklerini anlattı.

İŞKUR binasının da yıkıldığını nâkil Iyice, 5 personelin enkazda kaldığını söyledi.

Tanıdığı bir nice kişinin enkazda kaldığını kaydeden Güzelce, “Teyzemin eşi, çocukları, gelini 3 katlı binada kaldı. Yemeden Içmeden dede ve tıpkısı oğlu sağlıklı, diğerleri memat etti.” dedi.

“İkinci depremi dahi gine içeride yaşadık”

Kahramanmaraş’tan eşi ve 3 çocuğu ile mevrut öğretmen Canan Kaplan ise “Haddinden Fazla dolgunca karşılandık. İlk önceki hastaneye gittik. Hastaneden buraya yönlendirdiler bizi. Geldiğimizden beri mektepli kardeşlerimiz birlikte bize yardımda bulundu. Yavru bezine kadar değme şeyimizi karşıladılar. Haddinden Fazla mutluyuz, isıdam ayrımsız ortamdayız.” ifadesini kullandı.

Çok korktuklarını fakat kendilerine cemaat çıkıldığını dile getiren Kaplan, şunları kaydetti:

“Sarsıntı çabucak yataktan düştüğüm kabilinden ‘çök kapan’ yaptım. Eşim çocuklara koşmuş. O kadar haddinden fazla korktuk ki çocuklarla bu arada aşağıya indik. Sekizinci kattaydık. Cahilane davrandım. Eşimle beraber ‘benzeri elan olmaz’ diyerek düşündük. Esasen yukarı çıktık. Biraz dinlenelim diye. Zira albeni çokça soğuktu. Arabanın süresince dallar dahi durmuyordu. İkinci depremi da gene içeride yaşadık. Bilahare şüphesiz çıktığımızı bilmiyorum.”

Sivas

Malatya’dan dizel katar setleriyle Sivas’a gelen 143 depremzedenin 120’si, Cahillik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde kentteki Binali Saika Kız Yurdu Yerleşkesi ve Kadı Burhanettin Yurdu’na yerleştirildi, 23’ü ise yakınlarının evine götürüldü.

Şarkışla ilçesindeki Muhsin Yazıcıoğlu Mektepli Yurdu’na bile Kahramanmaraş’tan mevrut 400 depremzede yerleştirildi.

Depremzedelerin keyif, ruba ve isıdam kemirmek ihtiyaçları ilçe ve belediyenin kıyamet koordinasyon merkezince karşılanıyor.

Depremzedeleri ziyaret fail Şarkışla Belediye Reisi Ahmet Toygar Oğuz, “Yurdumuzda 500 can istihdam edebiliriz. Milli Yetişek Bakanlığına sadık ortaöğretim yurtlarımız bile var. Zımnında Şarkışla’üstelik kalacak kayran konusunda mesele bulunmayan.” dedi.

Share: