Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Alım, AA Yayımcı Masası’na mihman oldu: (5)

Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Misyon Kurum, “Şu dakika ‘fay yasası’ ile ilişkin bildiğim kadarıyla AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada ihtimal kökten eksantrik kararları dahi içine koyacağımız bire bir süreci yönetiyor olacağız.” dedi.

Alım, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman’bile gerçekleştirilen Anadolu Ajansı (AA) Yayımcı Masası’nda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Depremlerden etkilenen illerdeki göz projesine ilgilendiren soru üzerine Gelgel, “Ay sonuna kadar 14 bin konutumuzun ihalesini gerçekleştirip sözleşmeleriyle gelişigüzel nesir sürecine başlayacağız. Yani bu kamer sonuna kazmalarımızı, şehirlerimize vurmaya başlayacağız. Mart başı demiştik ama birkaç ilimizde şubat sonu itibarıyla ilk kazmalarımızı vuracağız.” diye konuştu.

Çekicilik, mart-april sonuna büyüklüğünde Hatay’dahi 40 bin, Kilis’te 250, Gaziantep’te 18 bin 500, Şanlıurfa’de 3 bin, Diyarbakır’birlikte 6 bin, Elazığ’birlikte 3 bin 750, Adıyaman’dahi tahminî 26 bin, Malatya’üstelik 44 bin 700, Kahramanmaraş’ta 45 bin, Osmaniye’üstelik 9 bin 550, Adıyaman ve Adana’de 2 bin 200 tevessül etmek üzere 199 bin 739 konutun şehrin rezerv alanlarında yapılacağını bildirdi.

Diğer taraftan polat yapım ve demirli beton olacak şekilde karye evlerinin projelerini hazırladıklarını aktaran Çekicilik, “Hatay’de 15 bin, Kilis’te 1000, Gaziantep’te 9 bin 500, Şanlıurfa’da 2 bin 81, Diyarbakır’bile 2 bin 927, Elazığ’de 386, Adıyaman’bile 9 bin 896, Kahramanmaraş’ta 13 bin, Malatya’bile 17 bin 990, Osmaniye’da 1378, Adana’birlikte 701 kalkmak üzere 73 bin 972 karye konutumuzu dahi yapacağız.” bilgisini verdi.

“272 bin bölük yapılacak”

Çekicilik, şehirler ve köylerde 272 bin konutun lokal mimariye akıllıca yapılacağını vurgulayarak, şöyle bitmeme etti:

“Mesnet artı 3-4 kalpsiz geçmeyecek ve şehrin ihtiyaçlarına bakarak; yani Hatay’üstelik, Antakya’dahi ayazlık şişman ihtiyaç. Bu bölgede gelgel sıcak olduğu üzere vatandaşımız oralarda çıktı çatlak buyurmak istiyor. 105 metrekare brüt, 85 metrekare kemiksiz, 3 fazlalık 1 daireler yapacağız ve balkonları hariç. Kalem kalem bunları ayırdık. Bu bölgeye özel projeler. Elan öncekiler bile var, bu bölgeye hususi bile var. Ülkemizdeki bildirme dolgunca mimarlarla intaç planlarını, cepheleri, gidişat planlarını, hocalarımızla temel taşı etütlerini çalışıyoruz ve senkronik hepsini yürüterek, girişim kadem bu projelerimizi hayata geçiriyoruz.

Köy konutlarımızı üstelik dernekevi mimariye uygun şekilde, bölgenin taşı neyse, oradaki yerel olguları, ihtiyaçları karşılayacak proje neyse bu anlayışla yapıyoruz. 93 metrekare neti olan 3 artı 1 karye konutlarımızı bile vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda yapacağız. Anca ‘kara uyum, şuralara yerleştirelim’ ile olmuyor bu işler, uykusuz çalışıyoruz. İngiltere’deki, Amerika’daki ofisi bile kullanıyoruz, oradaki ahit farkındaki süreci de kullanıyoruz, 24 saat esasıyla arkadaşlarımız çalışıyor. Zeminin eğimine, kalitesine, oradaki derelere, izohips eğrilerine göre manzara planları çıkıyor. Her şehrimizde bir hassasiyetle bu süreci yürütüyoruz ve bir anlayışla site merkezlerini çalışıyor olacağız.”

“Acelemizin sebebi vatandaşımızı evlere yerleştirmektir”

Veri adamlarının yeni konut inşası üzerine çabuk karar verilmesine müteveccih sözlerinin hatırlatılması üstüne Gelgel, deprem bölgesinde mikrobölgeleme, dayanak noktası etüdü, kırık hattına olan mesafeyi dulda ve tamlık fay hatlarının sayısal ortama taşınmasıyla ilgili emek yaptıklarını anlattı.

Kurum, kâmil personel, ekip ve yüklenicilere sahip olduklarını ve tekmil inşaat malzemecileriyle ayrımsız araya geldiklerini bildirerek, şöyle devam etti:

“Demirinden çimentosuna, tuğlasına büyüklüğünde yapılacak zelzele konutlarımızın, inşallah yeni bir gün gelecek bu bölgede, düz yazı sürecine ait gereç tedarikinin bağlantısını da konuştuk. Demiriyle, çimentosuyla, kalıbıyla, boyasıyla hiçbir tedbir zincirinde sorun namevcut. Kâffesi buraya önceliklendirmek için süreci yürütecekler ve burada dahi malzemelerin artışına de hassasiyetimizi yürüteceğiz. Burada değişik bir şekilperest içerisine eksiltmek isteyen, fırsatçılık fora etmek isteyenlere birlikte müstelzim cevabı vacip şekliyle vereceğiz, bunu üstelik milletimizin bilmesini isterim.

Biz tez etmiyoruz. Acelemizin sebebi vatandaşımızı bir dakika geçmiş o çadırdan yetişmek, konteynerden çevirmek ve bildirme akva, emin tıpkı şekilde evlere yerleştirmektir. 1 milyon 180 bin konutumuz elbette sağlıklı ayaktaysa eskimemiş yapacak konutlarımızı dahi bu tatlılıkla ve bu hassasiyetle yapıyoruz. Sonuçta bu geçim süreciyle gelişigüzel zeminde iyileştirilmesi yapılması gereken varsa bunlar yapılacak, kazılarımız yapılacak, şantiyelerimiz kurulacak. İnşallah 1-2 kamer içerisinde bu bloklarımızı birlikte çıkaracağız, göstereceğiz ve vatandaşlarımız 11 ilimizde eş anlı Cumhuriyet tarihinin yeryüzü balaban facia konut imal seferberliğini üstelik görecek ve onları da mahcup etmeyeceğiz, onları üzmeyeceğiz ve işin böylece sair depremlerde, afetlerde olduğu kadar onların birlikte inşallah dualarını alacağız. Onların mutluluklarına bütün birlikte şehadet edeceğiz.”

“Elimizden gelen seçkin çeşit gayreti göstereceğiz”

Bire Bir yılın böylece depremzedelerin kalıcı konutlara mürur sürecinin başlayıp başlamayacağı ve nazik oranda verimlilik olup olmayacağına ilgili soru üstüne Kurum, Elazığ, Malatya, İzmir, Kastamonu, Bartın, Sinop, Rize ve Antalya’bile yaşanan afetlerin arkası sıra tamlanan sürelerde konutların doğrulama edildiğini hatırlattı.

Kurum, Elazığ ve Malatya’birlikte 1,5 yılda 45 bin konutun dönüşümünü yaptıklarına işaret ederek, şöyle bitmeme etti:

“250 bin sosyal konutumuzu yapacağız’ dedik ve şu an 43 binin yapımı devam ediyor. ’50 bin sosyal göz’ dedik, yaptık. ‘100 bin içtimai konut’ dedik, 94 binin inşası çalışarak devam ediyor. 3-4 binin sorunu vardı, onları bile arkadaşlar çözüyor. Hepsini yapıyoruz. Neticede bunu da ayrımsız tatlılıkla yapacağız. Biz elimizden mevrut seçme cins gayreti göstereceğiz. Takdir milletimizin ama şunu bereketli bilsinler ki bu kol yetkindir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, önderliğinde, tığ gayrı afetlerde ne yaptıysak, biten konutlarımızı zahir vatandaşımıza teyit ettiysek, şehrin en kıymetli, sunu kızıl konutları adına verdiysek… Ezik yok o binalarda. Elazığ’da, Malatya’da bile yer sarsıntısı oldu. Gidin, bakın bertik namevcut o binalarda. Doğanyol, Sivrice, Pütürge, hepsinde yaptık, elbet akva dosdoğru ayaktaysa inşallah bu bakir konutlarımız üstelik aynı anlayışla yapılacak, tıpkısı hassasiyetle yapılacak.”

Kırık hattı mesafesi şüphesiz belirlenecek?

Konutların kırık hattına mesafesine müteveccih istifham üzerine Çekicilik, şu bilgileri verdi:

“Şu dakika ‘fay yasası’yla ilişik bildiğim kadarıyla AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada belki kökten eksantrik kararları dahi içine koyacağımız bire bir süreci yönetiyor olacağız. Hocalarımızdan, bilgelik insanlarımızdan dünyadaki literatürleri da dikkate kabul etmek aracılığıyla bu mesafenin maksimal hangi kadar olması gerektiğini danışma ettik. Oradan da itimat payı kabul etmek kanalıyla elan uzak mesafelere yerleşeceğiz. Fen insanlarımız bunun daha bodur mesafesinde yapılabileceğini bile söylüyorlar amma biz 500-600 metreden bayağı yaklaşmayacağız. O mesafede güvenli alan nereyse, sağlam istinatgâh nereyse oralara inşasını gerçekleştireceğiz.”

(Bitti)

Share: