Ayçiçeğinden sonraları darı de ‘çayır tırtılı’ tehdidi altında

TEKİRDAĞ Namık Eksiksizlik Üniversitesi (NKÜ) Kültür Fakültesi Bitki Siper Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlak Sağlam, Trakya’da günebakan tarlalarını bürüme eden çayır tırtılının mısırı da gözdağı ettiğini söyleyerek, üreticilerin tarlalarını incelemesini istedi.

NKÜ Kültür Fakültesi Nebat Dulda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlak Akva, Trakya’üstelik günâşık tarlalarını bürüme eden ve ürüne ağır engel veren çayır tırtılının mısırı birlikte gözdağı ettiğini söyledi. Çayır tırtılının sadece gün çiçeği zararlısı olmadığını belirten Doç. Dr. Sağlam, Çayır tırtılı 40 familyadan 150 bitkiyle beslenebiliyor. Takkadak ayçiçeğine özelleşmiş bir zararlı değil bu. Özellikle altını birlikte yemek isterim. Ayçiçeğinde bu basamak zarar yaptıktan sonrasında yine ekin bitkisi yerine darı birlikte riziko altında. Çayır tırtılı Trakya bölgesinde, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’üstelik bu rütbe salgın yapmasından sonradan ayçiçeğinde bu bölgesel baskılama, bu büyüklüğünde sakil umar kullanımına tutkun yerine kişi baskılandı. Fakat akdarı, özellikle ikinci iz kendisine buğday hasadından sonradan ekilen silajlık mısırlar, yani ayçiçeğinin olgunlaşıp, yapraklarındaki o tazeliğin gitmesi henüz böyle kurumaya ve hani biçime yaklaşmasına ilişkin olarak silajlık kendisine ekilen, yetiştirilen akdarı imdi bölgede hem bakımı yapılan hem tendürüst nebat konumuna düşüyor. Zımnında böcekleri cezbeden tıpkı alternatif nevale olarak karşımıza çıkıyor dedi.

‘BİZ ÜSTELIK ARAŞTIRIYORUZ’

Ayçiçeğinden sonraları mısırın bile risk altında olması zımnında araştırı yaptıklarını rapor eden Doç. Dr. Sağlam, şunları söyledi Mısırda toprak olarak şu anda tığ da araştırıyoruz. Şu dakika mısırda üstelik gerçekte ayrımsız haşere türü, daha ilk ülkemizde belirleme edilmiş batı akdarı danaburnu dediğimiz hem köklerde sönümsüz hem yapraklarda, çayır tırtılına eş şekilde yaprakları yiyip klorofilini, yeşil dokusunu tamamen ortadan kaldıran böcekler dahi var. Bunlar dahi yeniden abuhava değişikliğine sınırlı yerine normalde bölgede görülmeyen ya da ayrımlı bölgelerden kayan zararlar şeklinde karşımıza çıkmakta. Yani bu açıdan kontrollerin özellikle istihsal esnasında, üreticinin sahada ve tarlasında olması daim çevresindeki işaretçileri gür okuması gerekiyor. Yani çiftçinin bilinçlenmesi çokça cesim. Şayet tığ tarımda gelişmek istiyorsak, çiftçinin bu bilincini arttırmamız gerekiyor. Yani bundan sonra, ‘ektim tarlaya hemen hasada gidiyorum’ kabilinden tıpkısı boyut söz konusu değil. Çünkü işaret gerçekten altın, pandemi sürecinde da bunu gördük. Bu ürünlerin korunması noktasında ürünün üreticisi adına karşımıza çıkan çiftçilerimiz sahada çıktı olmalı. Analog şekilde tarım mülk müdürlükleri bu süreçleri mebzul izleme ediyor. Muhtelif uyarılar gerçekleştiriyor. Amma tarım diyar müdürlüklerinde, kaza müdürlüklerinde müteharrik tarım mühendislerinin üzerindeki evrak yükünün bile biraz azaltılıp sahada henüz fazla bu arama strateji ve bilgilendirme yapması gerekiyor dedi.

‘KONTROL VE İZLEME GEREKİYOR’

Mısır üreticisinin taharri ve izlem yapmasını gerektiğinin önemini ifade eden Doç. Dr. Kuvvetli, Mısır üreticilerinin, kontrollerle aynı zararlı var mı, bitki başında hangi büyüklüğünde böcü var, bunları izlem etmeli. Bağımlı mısırın yetiştirilmesi anlamında katre sulamayla yetiştirilenler de var. Bunlar tabi ara sıra ilaçların kullanılması açısından az buçuk elan avantajlı ve yalınç olabiliyor, damlama suyla beraber verildiği için. Değişik damlama sulama dışında, ki mısırın sulanması gerekiyor, sulama sistemine ehil olan ilaçlama durumunda tarlaya yolmak zorunda olanların daha fazla arama etmesi gerekiyor. Etrafındaki bitkilerde ayrımsız yıprak var mı Böcek var mı Bu böceği henüz geçmiş gördün mü Bütün üreticilerin esasen yetiştirmiş olduğu ürünlerde hangi ayda, hangi zararlıyı ne büyüklüğünde görüyor Bunları şişelere koyabilir, kutulara koyabilir, kurutabilir. Yani bu zararlardan birer örnekle hani sorti tarihleri yani kendi ürününü izlemesi gerekiyor, izleme haddinden fazla yüce diyerek konuştu.

‘KAMIŞ SIK KONTROLLERİMİZİ YAPIYORUZ’

Üretici Ahmet Kötürüm, bu yıl 600 dönüm akdarı ektiğini ve daima kontrollerini yaptıklarını söyleyerek, Bundan 20 zaman geçmiş benzeri Trakya bölgesinde ayçiçeğinde palet zararı gerçekleşti ve bu şişman ölçekte kötülük açtı çiftçilere. Tabi kim kuruma dönemine geçti, tıpkı 20 dönüş süreçten sonradan hasadı yapılacak. Şu anda sadece Trakya bölgesinde genel anlamda akdarı kalıyor ve bu canlının daha çok biricik geçeceği saha mısır. Yeşil nebat yerine mısır görecek. Şu anda dahi tığ temelli ilaçlamalarımızı, gözlemlerimizi yapıyoruz, mısıra bulaşma yazar bitkilerine kötülük vermemesi için. Şu anda yapabildiğimiz yegâne önlem bu dedi.



Share: