Sinop Ağırbaşlı Birliği Derneği Başkanı Altay: “Pandemi Sürecinden Sonra Soylu Erki Darboğazda Asıl İhtiyaçlara Olan Dilek Arttı”

MUSTAFA ATEŞ PARÇASI

Sinop Vahim Birliği Derneği Başkanı Erdoğan Altay, “Bizim önceki etaplarda yardımlarımız beyaz zehir kayıt, frijider, çamaşır makinesi, fırın idi. Ondan sonra familya eşyaları, tadilatlar vardı. Henüz sonrasında bunun dışında ise burs ile ilişkin konular vardı. Ama pandemi sürecinden sonra soylu erki darboğazda çok farklı ihtiyaçlar karışma oldu. Besin malzemeleri, çaput ve mama güvenilmez çoğaldı. Bize gelen 200-230 bandındaki müracaat şu anda 730’bile ve sürekli artmaya bitmeme ediyor. Bu, mağduriyetin emniyetsiz derecede olduğunu gösteriyor” dedi.

Sinop Tehlikeli Birliği Derneği yöneticileri, konuşu kriz zımnında kentte ihtiyaç sahibi vatandaşların sayısı ve ihtiyaç taleplerinde tadilat olduğuna ilgi çekti. Cemiyet Başkanı Erdoğan Altay, yaşanan değişimi şöyle anlattı:

“KAYIT İHTİYAÇLARININ YERİNİ BU TUHAF GIDA MALZEMELERİ, SÜT KUZUSU MAMALARI VE ÇOK BEZLERİ ALDI”

“Haddizatında bizim geçmiş etaplarda yardımlarımız beyaz yük, frijider, çamaşır makinesi, fırın tarzıydı. Ondan sonra sülale eşyaları, tadilatlar vardı. Henüz sonrasında bunun dışında ise burs ile ilişik konular vardı. Amma pandemi sürecinden sonraları konuşu darboğazda çok ayrımlı ihtiyaçlar dahil oldu. Bez ve mama güvenilmez çoğaldı. Çokça uçarı bu ihtiyaçlar bize geliyor. Gerçekte pırtı ihtiyaçlarının yerini bu tür besin malzemeleri, süt kuzusu mamaları ve bala bezleri aldı. Bu tabi bizi şaşırttı. Ama sersemlik sonucunda temas şeyi araştırıyorsunuz. Araştırı sonucunda esasen bunun ekonomik darboğazın yansıması olduğunu tıpkı süre bilahare anlıyorsunuz. Sinop’u baz alırsak ağız ağıza yüzde 100’lük aynı mağduriyetten bayram edemeyiz ama şöyle açıklayabilirim. Biz seçme Ramazan besin kolisi dağıtıyoruz. Yıllardan beri yapıyoruz. Kurbanlarda deri dağıtımları dahi oluyor. Biz 230-240 civarında insana müzaheret yapıyorduk. Genelde bize başvurular bu rakamlarda oluyordu. Bu işi bizimle beraber birçok dernekler de yapıyor. Onların sayılarını bilmiyorum bağımlı. Amma bizim 200-230 bandındaki rakamlar şu anda 730’de ve sürekli artmaya bitmeme ediyor. Bu mağduriyetin güvenilmez derecede olduğunu gösteriyor. Yani azami 2 yıl ortamında taşıdığımız durum nerdeyse 3 gâvur, 4 kaskatı çabukluk yakaladı. ve bu ivinti artarak devam ediyor. Dediğim kabil bezler, mamalar gıdalar. İnsanlar eşyalardan geçtiler imdi. Çıktı istedikleri tek özdek, ısınma sorunları, battaniyeler, yorganlar ve amma velakin gittikçe gıdaya dönüştü. Bu dahi tabi insanların emniyetsiz aynı kıygınlık yaşadığını gösteriyor.”

“ÇOK ÇOK AİLE EVİNİ, MUTFAĞINI GEÇİNDİREMİYOR, BUZDOLABINA KOYACAK YİYECEK BULAMIYOR”

Sinop Alçak Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Dilek Dizdaroğlu bile şöyle konuştu:

“Tığ herhangi bir ahit, 10 sene boyunca makul konularda yardımlar yaptık. Söz Gelişi her yıl Ramazan ayın başında, Ramazan erzakı yaptık. Seçme sene Kurban Bayramı’nda kurbanlarını kesenlerin verdiği etleri dağıttık. evet dahi seçme sene evi yanan olduğunda, yeğin felaketi olduğunda biz pırtı yardımı yaptık. Ancak bu yardımların içeriği yıllar süresince özellikle dahi pandemiyle birlikte ve pandemiden sonra değişmeye başladı. Pandemi döneminde genel kazançlı çatı, insanların işe gidememesi, kip çokça izzet memuru evet üstelik özel şirkette çalışanların dışında olanların, yani esnaf, işletme sahipleri olanlar aksiyon yerlerini ihtimal birlikte kapatma noktasına gelmesiyle çok aşkin sayıda adam pandemi sürecinde, 2 sene kabilinden benzeri süre hiç ummayacakları bir konuşu krizi yaşadılar. Bunun üstüne bu pandemi etkileri adım adım ortadan kalkmaya başlasa de insanlar yeniden işe girse da evet bile işlerine gitmeye başlasalar bile hem pandeminin etkisi hem dahi bitmeme fail iktisadi krizin etkisiyle insanların ihtiyaçları arttı ve değişti. Yardımların sayılarının artmasıyla anlıyoruz tığ bunu. Zira seçme yıl söz gelişi Ramazan ayında ya dahi Kurban ayında verdiğimiz yardımların belli tıpkı sayısı var. Bunların tıpkı artım hızı var.

Bu artma hızı sonuç 1 sene, 1 buçuk yılda yani geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda 3 zalimce civarında arttı. Dilek çokça arttı. Kurban Bayramı’nda bile benzeri şekilde arttı. Bunun dışında sonsuz yaptığımız kayıt yardımlarının miktarı çokça arttı. Bize ilkin beyaz zehir eşya evet birlikte mobilya yardımı talebi daha az gelirken evet bile aynı kendisine örneğin diyelim yılda 70 taneyse, 30 taneyse, bu gürpedek 2-3 katına bundan sonra. Amma esas değiş yük yardımlarında değil bile daha anne ihtiyaçlarda oldu. Örneğin gıda yardımı. Tığ Ramazan ayında koli yardımında bulunurduk ve sene süresince bizim gıda yardımı yapmamız gereken hakeza tıpkı ihtiyacın doğduğu eş sayısı haddinden fazla bir iki olurdu. Pattadak vaziyetler, işini kaybetmiş gibi, geçim sıkıntısı çekiyor tür. Bir hastalık, bir sav cins. O dönemi çözecek azık yardımımız oluyordu. Amma deminden son 1 yılda bu 2022 yılında diyebilirim ki çokça fazla karı evini, mutfağını geçindiremiyor. Yani beslenemiyor, buzdolabına koyacak yiyecek bulamıyor. Kış gelince olur kimi insandan soba talebi ya birlikte hareketlilik faturası maliyeti geliyor. Elektrikli sobası olsa zindelik maliyetini karşılayamıyor. Soba alayım dese soba realizasyon etmesi biraz bin liraya ancak halledebileceği bir öz bu. Bunu de çözemiyor. Sobası olsa kömürünü alamıyor. Kömürü bırakın evinde yiyeceğini bulamıyor. Bu çok arttı.”

Share: