Şap hastalığına cebin Muş’ta telkih bitmeme ediyor

Şap hastalığına karşı Muş’ta ilkah bitmeme ediyor

MUŞ Türkiye genelinde kocabaş hayvanlarda tanıdık şap hastalığı nedeniyle Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ülke genelinde kâin 280 bin kocabaş hayvanı aşılamak üzere seferber oldu.

Türkiye’birlikte hayvancılığın makro merkezlerinden biri olan Muş’ta İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğünce telkih çalışması başlatıldı. İl ve kaymakamlık müdürlüklerinde fariza işleyen teknik personeller, köy köy gezerek tahminî 280 bin kocabaş hayvanın aşılamasını yapacak. Yapılan telkih çalışmaları ile ilişkin açıklamalarda mevcut Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Devir, şap hastalığı ile ait geçmiş günden itibaren alt kurul kararları alındığını belirterek, “Ülkemizde muteber ve bakanlığımız vasıtasıyla yürütülmekte olan ilkah programı 81 ilde olduğu kabil bizim ilde de bitmeme ediyor. İlkbahar ve güz olmak için iki dönemden oluşan ilkah sürecimiz var. Şap hastalığı ile ait geçmiş günden itibaren il efsanevi sağlığı zabıta komisyonu kararı alınarak özelikle birlikte el içi ve il dışı efsanevi sevkiyatlarını durdurduk. Efsanevi pazarını kapattık. amma velakin çiftçilerimize bu hastalık konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Özelikle irsal üstüne başka illere gönderilecek çiftçilerimiz ile birlik kuruldu. Bütün çiftçilerimize muhtarlık bazında SMS ile bilgilendirmeler yapıldı. Çiftçilerimizi ve üreticilerimizi korumak amacıyla geçmiş günden ilkah çalışmalarına başladık. Besicilikte ve benzin inekçiliğinde özellikle bu şap dediğimiz hastalık veriminin düşmesine etken olmaktadır. İneklerde bicik yaralarına amil olan bu çor hem benzin verimini hem birlikte buzağıların dolgunca beslenmesini engellemektedir ve hayvanın veriminin düşmesine hatta katil olmasına hastalık olmaktadır. Kırıcı bire bir çor olduğu üzere devir kaybetmeden bir lahzada tedbir almaya başladık. Üreticilerimizden istediklerimiz, karantina sürecine uymaları ve aşılamaları yapmalarıdır” dedi.

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesine merbut çalışan Veteriner Hekim Selami Kaşıkara de, Muş genelinde yapılan çalışmalarda henüz şap hastalığına rastlanmadığını rapor ederek, aşılarımız sabahleyin saat 08.00’de başlayarak akşam 19.00’a kadar sürmektedir. Şap ve çiçek aşılarını yapmaktayız. Normalde biricik doz yaptığımız aşılamalarda bakanlığımız vasıtasıyla 2 doza çıkarılması akıllıca görülmüştür. Gelen ihbarlar konusunda köylerde icraat yapıyoruz. Aldığımız numuneler şap enstitüsüne gönderiliyor ve gelen numunelerin artı çıkması durumun efsanevi antre ve çıkışları kısıtlanıyor. Bu sayede şap hastalığının çevredeki illere yayılması engelleniyor. Bahar kampanyamız 13 Küçük Ay itibari ile başlamıştır, 28 Nisan’de de kampanya dönemimiz sona erecek. Şu zaman ilimizde şap hastalığı ile ilgilendiren ihbar gelmemiştir. İlimizde şap hastalığı bulunmayan. Vatandaşlarımız dışarıdan efsanevi alımı yapmasın ayrımsız müddet. Çünkü salgının klinik belirtileri aynı süre sonradan kelle göstermeye çalışıyor. Özelikle ağızda salya, dilde, ayakta ve memelerde yaralarla şekilleniyor. Tüvana buzağılarda ruh spazmına hastalık olan tıpkısı çor. Vatandaşların dikkat edeceği husus haricen bilmedikleri hayvanları ahırlarına sokmasınlar. Ahırların dezenfektesi haddinden fazla kocaman. Vurgun hayvanlar kesin dosdoğru hayvanların içine girmemesi gerekir. Yaptığımız aşılar bu hastalığa alın yüzdelik 100 çalışıyor. Esirgeme itibari ile çokça zihayat aşılarımızdır” ifadelerini kullandı.

Besicilerden Emrah Yürekdeler ise şap hastalığına alın hayvanlarının aşılarını aksatmadan yaptıklarını rapor ederek, “Şap hastalığını duygulu duymaz müdürlüğümüze müracaat ettik ve lazım bilgileri aldık. Şap hastalığı süt kaybı, mahsul kaybı ve hayvan ölümlerine bozukluk olduğu yönünde ekipler bize bilgiler verdi. Devletimiz yanımızdadır. Lüzum çıkar yol konusunda olsun lüzum bilgilendirme konusu olsun ekipler bize bindi veriyor. Tılsım kendisine dışarıdan bilmediğimiz hayvanları ahırımıza sokmuyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Share: