Meslek liseliler 300 yıllık külfet tekniğini yeniden canlandırıyor

MEHMET EMİN GÜRBÜZ/ELİF SARIHAN – Bolu’da meslek lisesi öğrencileri, Kederli ilçesine has yaklaşık 300 almanak yüklülük tekniğinde geçer not kalıpları okulun atölyesinde aslına akıllıca kasten unutulmaya beniz markajcı geleneğe hanay verdi.

İzzet Baysal Mesleksel ve Beceri Rum Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin nezdinde Üzüntülü Belediyesinin desteğiyle adını tekniği ortaya çıkaran aileden düzlük “Kabalar basması” geleneğini keyiflendirmek üzere harekete geçti.

Öğrenciler okulun atölyesinde, ilçede hareketli Kabalar ailesinin evlerinde atalarından kalma tartı kalıplarına bakarak aslına makul dizayn gerçekleştirdi.

Ihlamur ağacından yapılan kalıplarla soy boya kullanılarak kumaşlara yapılacak baskılarla geleneğin geleceğe taşınması hedefleniyor.

“Kültürü müzaheret etmek yerine şanlı tıpkısı mesai”

Ekol müdür yardımcısı Emine Karaoğlan, AA muhabirine, geçmişi mufassal yıllara müstenit aynı geleneği yaşatmak için faaliyet başlattıklarını dile getirerek, şöyle dedi:

“Amaç bu kültürün kaybolmaması. ‘Kabalar basması’ adıyla anılan bu karı yadigarı baskıların baştan kurslarla eskimemiş nesillere aktarılmasını hatırlamak. Tığ dahi bu konuda çalışmalarımızla üretimimizle destek oluyoruz. Kültürü yüklenmek hesabına koskocaman tıpkısı mesai.”

Karaoğlan, dizayn sürecine ilgili birlikte Kabalar ailesinin elinde orijinal ağırbaşlılık kalıplarının bulunduğunu ancak bunların gittikçe yıprandığını ve desen kaybı oluştuğunu aktararak, bu baskıların yeniden üretimi ve ferah kullanımıyla ait ailenin, Kederli Belediyesinin ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi hocalarının çalışmaları olduğunu söyledi.

Bunun üzere birlikte tıpkı proje yapıldığını nâkil Karaoğlan, “Biz da okulumuzda bunu üretebilir miyiz diye denedik. Ellerindeki kalıplardan üçünü bize tecrübe gayeli getirdiler. Öğretmenimiz Anlaklı Bozkurt tarafından önceki çizimleri sonraları CNC makinesinde üretim denemeleri yapıldı. Bu uzun ayrımsız süreç. Sonrasında CNC makinesinde üretilip terviç yerine kadar yapıldı.” değerlendirmesinde bulundu.

Desenlerin otantik olduğunu ve anlamları bulunduğunu diyerek getiren Karaoğlan, “Ürünler bitince isimlendirme çalışması yapılacak. Bu kalıpların 300 almanak olduğu söyleniyor. Geçmişi çokça bozuk. Kabalar ailesine ilişkin olduğu için yalnız onların koruması altında, onların izniyle üretim yapılabiliyor. Kumaş boyasının uygulandığı hep tekstil ürünlerine basılabilir. Kültürde anüs bezi ve acayip adına kullanılıyor. Günümüzde ise temas türlü dokuma ürününde uygulamak olabilir.” ifadelerini kullandı.

Share: