Vocathlon: Mesleksel Adım Maratonu sona erdi

Kastamonu’üstelik 10 ilden 22 takımın katılımıyla gerçekleştirilen Vocathlon: Mesleki Etap Maratonu sona erdi.

Kuzey Rum Kalkınma Ajansı (KUZKA) marifetiyle Gün Batısı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Ilımlı Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Milli Yetişek müdürlükleri hisse senedi birliğinde gerçekleştirilen Vocathlon: Mesleki Hamle Maratonu’na Kastamonu, Çankırı, Sinop, Zonguldak, Karabük, Bartın, Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat’tan 132 öğrenci ve öğretmenin meydan aldığı 22 topluluk katıldı.

Mesleki itidalli talim kurumlarında tahsil gören gençlerde girişimcilik kültürü ve yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen program, Kastamonu Yolkonak Bilgisizlik Kampı’nda 3 dönem sürdü. Takımların projelerini anlattığı programda, takımlara TR81, TR82 ve TR83 bölgelerinden 19 mentor, hareket fikri geliştirme çalışmalarında kösemenlik etti.

Yapılan istimara sonucunda Çankırı Şehit Yiğitlik Öztürk Mesleksel ve Beceri Rum Lisesi’nden ‘Modüler pijama’ isimli gelişim fikri bir numara olurken Zonguldak Mesleki ve Maharet Rum Lisesi’nden ‘Vrloskopi’ ikinci, Amasya Merzifon Mesleki ve Beceri Rum Lisesi’nden ‘Elektrikli şarj açkı istasyonu’ ise üçüncü oldu.

Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Cımbar Alsaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2019 yılından itibaren “geleceğim mesleğim” sloganıyla mesleksel eğitime destek verdiklerini belirtti.

Vocathlon’un mesleksel terbiye temasının sunturlu aynı çıktısı olduğunu dile getiren Alsaç, şunları söyledi:

“Mesleksel eğitimdeki gençlerimizin girişimcilik ile ait fikirlerine yüreklendirmek, onlara cesaret yöneltmek, evvel fikirlerine fert suyu etkilemek amacıyla ayrımsız yarışma düzenledik. Bu yarışmamız serencam 4 yıldır bitmeme ediyor amma bu sene katılımımız çok güçlüydü. Takkadak KUZKA bölgesinden değil, BAKKA ve OKA bölgesinden dahi öğrencilerimiz buraya geldi. Özellikle yarışan öğrenci sayımız haddinden fazla fazlaydı. 10 ilden mevrut 22 takımdan oluşan 110 öğrencimizin fikirlerini burada dinledik. Bu yılki erdemli ortaklık bizleri elan üstelik cesaretlendirdi. Önümüzdeki sene biz daha çok bölgemizi ve şehrimizi bu çalışmaya karışma edeceğiz. Elan fazla çığır liseli öğrencimizin bu yarışmada fikirleriyle bizlerle buluşmasını sağlayarak onları cesaretlendirecek ve onların fikirlerini ticarileştirecek çalışmaya geçmek için mücahede edeceğiz.”

KUZKA Umumi Sekreteri Serkan Taze ise Vocathlon: Mesleki Aşama Maratonunun öğrencilere sağladığı faydalardan alay etti.

Öğrencilerin kısıtlı zamanda altın aksiyon fikirleri geliştirdiğini anlatan Genç, “Bu de haddizatında gençlerimize güveni aşılayan tıpkı izlence. Beribenzer özgüvenleri ve motivasyonları yükseliyor. Ülkemizdeki gelişmelerle birlikte onlar de gelecekte bire bir öz üretebileceklerine ve munzam derece oluşturabileceklerine inanıyorlar. Bugün eğitimden sağlığa, askeri teknolojiden orman yangınlarına kadar birçok konuda bizlere düşünüm sunuyorlar. Gelmek oluyor kim patika liseli öğrencilerimiz işin yazılım kısmını de tesisat kısmını de biliyor.” dedi.

BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu birlikte girişimciliğin önemine değindi.

Girişimciliğini yetiştirmek üzere ceht içerisinde olduklarını anlatım fail Altunsu, “Bunların içerisinde yer mehabetli ilke kuşkusuz yenilikçi, girişimci gelişim fikirlerine erbap gençleri tavlandırmak. Bu projelerin içerisinde da banal hayata geçirebilecek durumdaki girişimci gelişim fikirlerini bile yatırımcılar ya dahi hareket insanları üzere mali kaynaklar ile buluşturarak gençlerimizi girişimci adına hazırlamamız gerekiyor. Kalkınma ajanslarımızın çokları buna yönelik işler yürütüyor.” diye niteleyerek konuştu.

Yaptıkları proje ile bir numara olan Çankırı Martir Erdem Öztürk Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Rümeysa Deniz Kazı ise tutkun bakımına yönelik bire bir proje yaptıklarını belirtti.

Modüler pijama projesi hazırladıklarını anımsatan Deniz Kazı, “Vocathlon bana, önce geçmiş tıpkısı gelişim kuracaksam hangi yapmam gerektiğini öğretti. İşi kurduktan sonradan nerelere gitmem, hangi yapmam ve kuşkusuz referans yapabileceğimi öğretti. Ardından insanlarla etkileşimi ve girişkenliği öğretti.” ifadelerini kullandı.

Share: