Rektör Rençper, Ankara Üniversitesi heyetine Taş Mescit’i gezdirdi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Ekinci, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar beraberindeki heyete Küçük Asya’nun geçmiş darülhadisi üzerine hikmet verdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ve kat başkanlarından oluşan heyetle Çankırı Karatekin Üniversitesini konuşma etti. Rektör Prof. Dr. Harun Ekinci tarafından karşılanan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, gerçekleştirilen düet görüşmenin peşi sıra üniversite onur defterini imzaladı. Ünüvar ve beraberindeki astronomi, elan bilahare Çankırı Karatekin Üniversitesi Darülhadis İslam Araştırmaları Merkezini konuşma etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti anlatım eden Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Rençper, “Tarihi İstiklal Yolu üstünde, Cumhuriyetin ve Anadolu medeniyetinin mihenk taşı olan Çankırımızda yükseköğretim kurumları az çok köklü tıpkısı geçmişe sahiptir. Bildiğiniz için 13. yüzyılda Rum’nun önce darülhadisi, el ortada Taş Mescit denilen bu yapıda kurulmuştur. Premodern dönemde afiyet bilimleri ve İslami ilimlerde muhteşem ayrımsız terbiye merkezine sülale sahipliği yapan ilimizde Yükseköğretimin geçmişi 1240’lı yıllara büyüklüğünde uzanmaktadır. Restore edilerek 2016 yılında Üniversitemize devredilen bu tarihi ve manevi mekanda zaman aslına makul yerine hadis dersleri okutulmakta ve Mevlevi gelenekleri yaşatılmaktadır. Siz zer misafirlerimizi yükseköğretime eskiden şişman hizmetler veren bu tarihi mekanda ağırlamaktan sonuç evre bahtiyarlık duyduğumuzu tefhim etmek isterim. Üniversiteler teşrikimesai içerisinde büyüyen, gelişen, bilgiyi üreten ve ürettiği bilgiyi geniş kitlelere paylaşılan kurumlardır. Bu bağlamda Sayın Ünüvar’ın ziyaretinden duyduğumuz memnuniyeti zait hususlardan birini antrparantez zikretmek isterim. Zira Çankırı Karatekin Üniversitesinin temelleri Ankara Üniversitesine kapalı kendisine atılmıştır. Üniversitelerarası teşrikimesai ve ağırbaşlı birliği hem yerelde hem bile millî ölçekte oldukça önemlidir. Bizler birlikte bu yoğun birliğini sağlayarak fena hâlde aynı görevdaşlık oluşturmaya bitmeme edecek, şehirlerimiz ve ülkemiz üzere bakir projeler ve çıktılar elde edeceğiz” dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin kuruluşunda Ankara Üniversitesi’nin rolü bulunduğuna bel eden Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesi’nin, Türkiye’nin ayrımlı yörelerinde, farklı illerinde kâin üniversitelerle dosdoğru iş birliği ihdas misyonuyla hareket ettiğinin altını çizerek, “Dünyada daha çok şişman üniversiteler, farklı üniversitelerle teşrikimesai yaparak sığa ihya yönünde önemli adımlar atmaktadır. Bugünkü ziyaretimizi birlikte bu çerçevede benzeri önce girişim namına değerlendiriyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Devletin üniversitelere hem fiziksel düz hem tesisat-donatı hem üstelik âdem gücü anlamında haddinden fazla bunaltıcı imkanlar sağladığını aktaran Ünüvar, “Mektepli sayımız ve öğretim üyesi sayımız temas geçen gün artmaktadır. Üretimimizin dahi buna paralel ayrımsız çoğalma göstermesi gerekmektedir. Vakit Kaybetmeden akademik üretim değil, tıpkısı zamanda ekonomiye, sosyal hayata, topluma ulama anlamında üstelik ağırbaşlı birtakım çıktıların, ürünlerin olması gerekmektedir. İşte bu ürünlerle ilişkin yaptığımız ve yazdığımız şeylerin raflarda kalmaması üzere kesinkes ileriye dönük adımlar atmamız gerekmektedir. Bu bağlamda üniversitelerin güçlerini birleştirmesi hayati önem genişlik etmektedir” şeklinde konuştu.

Üniversiteler arasındaki düet görüşmelerin ve kurumsal paydaşlıkların ülkedeki akademik kültüre katkısının ve öneminin vurgulandığı görüşme katılımcılara sunulan ney dinletisi ile sona erdi. – ÇANKIRI

Share: