Yerden hasat edilecek bacaksız kirazlar üreticinin maliyetini azaltacak

Türkiye’de ilk kez kirazıyla ünlü Denizli’nin Honaz ilçesinde deneyim dikimi yapılan bacaksız kiraz çeşitleri, üreticiler amacıyla düş oldu. Yürüme mesafesinden hasat yapılacak olması zımnında istihsal maliyetlerinin bağan olması hedeflenen 3 garip kirazda, önceki yayın heyecanla bekleniyor.

Denizli’nin Honaz ilçesinde ilk kez dikimi yapılan kordia, regina ve karmel cinsi bodur kirazlar, çiftçinin heyecanını artırdı. 37 dekarlık tıpkı alanda yetiştirilerek olan 4 bin 500 adet 3 ana bodur kiraz fidanı, dış satım için kiraz üretimi fail bölge çiftçisi üzere kat sayı oldu. Dekar başına 20 bin TL maliyetle 1 metre aralığında ekilen fidanların kitap vermeye başladıklarında arz nazik özellikleri ise merdivenle çıkılan faziletkâr ağaçlar adına yerden dolaşma mesafesinde toplanacak olması. İşçilik maliyetinin en az indirilmesi ve ters albeni şartlarında örtü çekilerek korumaya alınabilecek olması kabilinden avantajları mevcut bacaksız kirazlarda, dekar başına daha fazla ve daha birinci sınıf kiraz elde edilmesi hedefleniyor.

Fidanların büyüdükçe tellere bağlandığını belirten kiraz üreticisi İrfan Çam, “Bu kiraz türü Honaz ilçesinde ilk defa kordia cinsi kiraz çeşididir. Özelliği Bundan 3 sene sonra verim vermeye yurtdışına ihracata gidiyor. Napolyonun tıpkı eşi diyebilirim. Bunlar genelde natamam metreden ve tıpkısı metreden kiraz toplanıyor. Bunları dalları büyüdükçe buradaki telle bağlanıyor” dedi.

“Burada çalışmalarımıza başladık”

Bodur kiraz çeşitlerin dikimini ilk defa yaparak önderlik eden tarla sahibi Kıymetiharbiye Öncan ise “Menteş’te kurduğumuz kiraz bahçemiz, telli uslu bu azami 14 anaçlı kordia, regina ve karmel cinsinden oluşuyor. Burada esas amacımız işçilik maliyetini en organ indirip çekicilik şartlarından muhit acayip altına alarak burada elan verimli acun standartlarında bire bir bostan monte etmek. Buradaki umum işçiliği genişlik organ indiriyoruz. Dünya piyasasına satıyoruz, bizim acun pazarına çıkmamız üzere fiyat hazırlamak istiyoruz. Buda dekar başına fazla yayın, dekar başına genişlik beş altı maliyetle üstesinden gelebiliyoruz. Bunlarda Türkiye’de ilk yapılan bahçelerden, bunun ana kompetanı ayrımsız hocamız var o buldu. Bizde burada çalışmalarımıza başladık. Dekarda 222 parça dikme var 37 dekarlık ayrımsız düzlük süfli üst 4 bin 500 tane fidanımız var. Dekar başına bugünün şartlarında döviz kurlarıyla bu arada 20 bin TL maliyeti var. Bunlar ikinci planda haddizatında, anne durum ise bizim ilerleyici yıllarda sunma birkaç kıymetli yer faziletkâr tonaja çıkabilmektir” ifadelerini kullandı.

İlerleyen süreçte kasıt 3 titrem nişane

Amaçlarının 3 yılda bahçeden eksiksiz verim ahzetmek olduğunu belirten Öncan, “Rekolte kendisine orada evvel yıl evvel dip sürgünlerinden im ahzetmek. Normalde bizim kiraz ağaçlarımız 7-8 yılda iz verir. Ancak biz bu sistemde telli terbiyelide önce arka sürgünlerinde semere alarak ongun başına 100 gram yemiş gelmek olur, bizim için ikinci yılda nısıf ürün üçüncü yılda ise bahçeyi tamam verime geçirmek. Ondan sonraları 3 ton civarında tıpkısı iz beklentimiz var. Ego okumadım ağababa ve ağababa mesleği ben onlardan bitmeme ediyorum. Burada amacımız en iyiye duyulmak. Akçasal konudan ilk arz iyiye ulaşmaya bakıyoruz. Maliyet tıpkısı kilogramlar gönül tokluğu etmiyor. Bunun üzere araştırı ihya çalışmalarını yapıyoruz ve bu sonucu elde ettik. O yüzden bu bahçeyi kurmaya değişmeyen verdik” dedi. – DENİZLİ

Share: