İSHAK KARACA
Van-Bitlis- Hakkari Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, güncellenen merhem arık ile ait “Kar oranı artırımı gene kerem yoluyla değil hastaya yansıtılarak yapıldı. Hem ilaca remiks, hem da kıymet farkının arttırılması hastanın ilaca erişimini berenarı zorlaştırıyor. Mehabet remiks adı altında bilcümle yükü hastaya yükledi” açıklamasını yaptı.
Van-Bitlis-Hakkari Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, “Beşeri tıbbi ürünlerinin fiyatlandırılmasına dayalı değişmeyen seçme yıl güncellenen merhem eşit kurunu bel ediyor. Değme yıl şubat ayında gerçekleşiyor. Bu sene dahi küçük ay ayında tıpkı güncelleme yapılarak ilaçlar üzere meri çakılı kırat 6,29 olarak belirlendi. Fakat daha bilahare temmuz ayında tekrar benzeri güncelleme yapılarak 7,85 seviyesine kadar taşınmış oldu. Fakat gerçeklik kurla arasındaki makas farkı çokça bariz, buna ilişkin kendisine hele ilaçların bulunabilirliği ile ilgilendiren takı yaşadığımızı hep biliyor” dedi.
“İLACIN BULUNABİLİR VE ULAŞILABİLİR ŞEKİLDE FİYAT ÜSTÜNE BİR POLİTİKA BELİRLENMESİNİ ISTEK EDİYORUZ”
Baransel sözlerini şöyle sürdürdü:
Tamam eczanelerde şu anda ilaçların yüzdelik 20’sini bulmakta müşkülat yaşıyoruz. Burada yaşanan sıkıntıların kaynağı biz eczacılar değiliz. Biz eczacılarda burada mağduruz. Alelhusus ilaçların fiyatlarının artmasına mecbur namına kademeli kıymet geçişleriyle birlikte eczacıların sülale da düştü. Buna vabeste kendisine üstelik bizim aslında ilaca remiks istemediğimizi hepinizin bilmesini isterim. Biz kesinlikle bindirim isteyen bindirim irade fail canip değiliz, 23-25 Haziran’de yaptığımız toplantıda de belen ettiğimiz için eczanelerin karlılıkları ile ilişik aheste sıkıntıları var. 2009’dan beri güncellenmemiş olan karlılık oranlarıyla bulunan sistemin devam edebilmesi eczanelerin kazançlı adına ayakta kalabilmesi gibi değildir. Bizim asıl talebimiz burada eczanelerin soylu erki olarak iyileştirilmesi, kesinlikle ilaca zam kabil bir talebimiz yoktur. Bizim tılsım fiyatları ile ait tavrımız nettir. Biz ilacın bulunabilir ve ulaşılabilir şekilde fiyat üzerine tıpkı politika belirlenmesini istek ediyoruz.
“VAHŞİ BİR İLAÇ FİRMA SİSTEMİ VAR”
Eczacı Emrah Taş ise şunları söyledi:
“Eczacılar adına güç benzeri ruzname geçiriyoruz. Hem bedel farkları hem merhem firmalarının istediği zammı almadıklarından dolayı ve amma velakin ilaçları piyasaya sürmemelerinden kaynaklı hem biz hem hastalanmış hem hekim kıygın oluyor. Bundan kaynaklı ilişkin mercilerin istediği zammı yapmadığı amacıyla piyasaya reçete sunmayan vahşi tıpkı çıkar yol firma sistemi var. Bundan kaynaklı yemeden içmeden güzeşte sene kişi stoğumda 250’ye yakın çare yoktu.
“ÇAP BINDIRIM SOYSUZ ALTINDA BÜTÜN YÜKÜ HASTAYA YÜKLEDİ”
Hem hastayı kontrol etme adına hem sistemi yürütme yerine haddinden fazla dokunaklı teessürat çektik. Öte yandan 10 aktarılma önce yapılan kıymet zammından sonradan hangi eyvah hiçbir eczacı memnun değil, sadece dekoratif tıpkısı kar oranı artırımı kâin, bu kar oranı artırımı gine çap aracılığıyla değil hastaya yansıtılarak yapıldı. Hem ilaca bindirim hem bile karşılık farkının arttırılması hastanın ilaca erişimini oldukça zorlaştırıyor. bu bakımdan rahatsız odaklı bakacak olursak berenarı mağdurlar. Biz üstelik mağduruz çünkü umumi yerine baktığımızda hastalar eczacılara güvenmiyor. Eşit farklarından ekolojik ortam sözde arkada aksiyon gönderme kabilinden tıpkısı buut hezel konusudur. Çünkü heybet bindirim adı altında bilcümle yükü hastaya yükledi.”