Üreticiler coğrafi işaretli Gemlik zeytininin bakımlarını ihmal etmiyor

Gemlik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Tuna sezon başında üretimle alakadar mukteza çalışmaların yapıldığını belirterek bu sene zeytin ve zeytinyağında bol bire bir rekolte beklediklerini belirtti.

Bölgede 82 bin 500 dekarlık bir zeytinliğin ve bu alanda kısaca 2 milyon 400 bin ağacın olduğunu dile getiren Tuna, mahsulde cesamet anlamında yeterli verimi aldıklarını kaydederek “Bundan sonraki dönemde hastalık ve zararlılık takiplerimiz noktasında tuzaklar asıyoruz. Tuzakları astığımız yerlerde arkadaşlarımız haftanın üç haset araziyi bilfiil gezerek bu tuzakları taharri ediyorlar. Bir zamanda tuzakların yanındaki parsellerde bile gözle kontroller yapılıyor ve duruma göre vatandaşın ilaçlama yapması gerektiği zamanda tavsiyelerde bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Zirai mücadelede bir zamanlar ilaçlamanın çok kebir olduğunu vurgulayan Tuna, asgari ilaçlama yapabilmek yerine ürüne beis verebilecek herhangi bir şeyin kaldırılmış edilmesi amacıyla hastalıkların zamanında belirleme edilmesi gerektiğini ve üreticiler amacıyla maliyeti genişlik örgen indirmeyi üstelik amaçladıklarını anlatım etti.

Elzem konulardan birisinin de Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) olduğunu belirten Nuri Tuna, “Rastgele ant üreticilerimize tarım sigortasını yaptırın’ diyoruz. Bu dönemden sonraları oluşabilecek yangın, yağmur, mahmul, sel, sıkıntı üzere hasarları TARSİM karşılıyor. Üreticimizle bu konuda görüşüyor ve onları bilgilendiriyoruz.” dedi.

Tuna, maliyetleri hafifletmek ve verimliliği çoğaltmak için zeytin hastalıklarıyla ilişkin değişik metotlar kullanarak savaşım edilmesiyle ilgili projelerinin olduğunu belen ederek, şunları belirtti:

“Vatandaşa nitelikli zeytin ulaştırma üzerine bakanlığımız, kooperatiflerimiz, Bursa, Eskişehir, Bilecik kalkınma ajansı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile beraber müşavere ederek destek alıyoruz. Rustik bölgelerimizde bile fasulye, fındık, ballıdarı, şeftali ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürüyoruz.”

Share: