MALATYA’dahi, kayısının harabati satışının yapıldığı tarihi Şire Pazarı ve çevresindeki dükkanlar, depremde yerle bire bir oldu. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, tahminî 250 dükkanın yıkıldığını ve tonlarca kayısının kriz altında kaldığını söyledi.
Malatya’nın anılmış kayısısının satıldığı Şire Pazarı, depremde tamamen yıkıldı. Esnafın tonlarca kayısısı, depresyon altında kaldı. Polis Güçleri, ilişki çevresine düzenlilik bandı çekip, enkaza girişi yasakladı. Malatya Tecim Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Perişan sektörünün hizmet verdiği; Türkiye’nin dört bir yanına, vatandaşlarımızın damaklarını tatlandırdığımız kayısıları buradan paketleyip gönderiyoruz. Haricen gelen misafirlerimiz bile bu alanlardan ahzüita yapıyor. Bu düz depremde depresyon haline döndü. Toplamda burada 250 pare sarıerik ticaretini gerçekleştirdiğimiz düz tağyir oldu, çöküntü haline dönüştü. Burada enkaz çalışmalarının başlamasını bekliyoruz. Bu yapının altında tarım ürünü var. Buradaki aksiyon yerlerinin altında hem kayısı hem de kayısının canip ürünleri, sıska ballıdarı ürünleri duruyor. Bu ayrımsız tarım ürünü olduğu üzere bunu yönetmek türlü değil. Tehlikeli tıpkısı engel söz konusu. Hele Malatya’daki mutedil ölçekli ve yoz esnafın, hizmet sektörünün görüldüğü alanlar nazik zarar gördü. Binlerce gelişim yeri depremde uymazlık görmüş durumda. İnşallah düzelmesi için savaşım edeceğiz” diye niteleyerek konuştu.
‘ZARARI TÜRKİYE BILE HİSSETTİ’
Malatya’nın, cılız kayısıda dünya başkenti olduğunu söyleyen Özcan, “Biz dünyanın ciharıyek yanına bu şehirde ürettiğimiz 100 bin tonun üzerindeki sıska kayısıyı ihraç ediyoruz. Bu ayrımsız ihracat ürünü, dolayısıyla Malatya’nın tutulmuş olduğu zararı Türkiye üstelik hissetmiş oluyor. Biz yıllık averaj 500 milyon dolara mümasil tıpkı dış satım gerçekleştiriyoruz. Dünyanın 110’un ülkesine ihraç ediyoruz” dedi. Bakım alanlarının iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Özcan, “Onun için bu şehrin ayağa kalkmasını başlatacağımız yasakçı bu. Engel görmüş alanların, dış satım özne esnafın bakım verdiği alanların çabuk tıpkısı şekilde iyileştirilmesi gerekiyor. Bu alanlarda dahi bakım verecek olan işçilerin birlikte barınma sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Burayı yeniden ayağa kaldıracak ekonomik çark kayısıdır. Burada çabuk ayrımsız şekilde iyileştirme yapmamız gerekiyor. Kayısı yemeden içmeden Malatya’yı değil hem bölgeyi hem ülkenin ihracatının genelini ilişik benzeri işaret. Toprak kalkınması amacıyla Malatya balaban tıpkısı il. Kayısı bile bunun için haddinden fazla oylumlu. İhracatçılarımız şu anda fabrikalarını, işletmelerini hizmete açarak koca hareket gücü de transfer edip ihracata başladı. Şu anda insanların barınma ve besin ihtiyaçlarının sürdürülebilir maltalık, diyerek ifade ettiğimiz hep faktörlerini benzeri araya getirmesi geçişsiz ki onlar dahi fabrikalarda dosdoğru benzeri şekilde ihracata hazırlasınlar. Malatya, gelişmemiş sürede ayağa kalkacak. İhracatta, ekonomide, kayısıda tarihe perese düşecek” diye konuştu.