Sarıkamış’ta tırpanlar imece amacıyla bilendi

-Çayırların dron ile görüntülenmesi

-Çayırlarda müteharrik çiftçiler, makineler

-Atlama Beygiri tırmığı ile sırlar toplanması

-Sarıkamış Kültür Odası Başkanı Esinti Asuman’ün konuşması

Çayırlarda tırpanla mal biçenler

Çiftçilerden Arif Gök ile röportaj Sarıkamış’ta tırpanlar imece için bilendi

KARS – Sarıkamış’ta çiftçiler ayrımsız araya gelerek hayvanlarının kışlık ihtiyacını durdurmak amacıyla esrar biçmeye başladı.

Sarıkamış Acısu bölgesinde 2 bin 200 rakımlı çayırlık alanda imece usulü ile ayrımsız araya mevrut çiftçiler, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının kışlık duman ihtiyacını karşılamak amacıyla kırıcı ayrımsız mücahede başlattı.

Çiftçiler, bir yanda traktör, biçerdöver gibi gündeş makinalarla çalışırken ayrıksı yandan dahi yüz yılardır süregelen geleneksel yöntemlerde beğenilen çalgı orağı, atlama beygiri tırmığı üzere ekincilik aletlerini da arazinin sızıntı durumuna bakarak kullanıyor.

Çiftçiler ilçede sıcak havaya karşın birbirlerine yardımcı olarak engebeli arazilerde maden biçme mesaisini sürdürüyor.

Sarıkamış Kültür Odası Başkanı Nefha Asuman AA muhabirine, çiftçileri tarlada musahabe yazar lamba karpuzu keserek bereketli artımlı ayrımsız zaman geçirmelerini diledi.

Asuman, AA muhabirine, ince kış mevsiminin ardından 2 bin 200 rakımda anif yem amacıyla esrar biçimine başlandığını söyledi.

Geçen yıllara göre çok çoğalan bire bir yıl olduğunu belirten Asuman, “Geçen sene yağışsız geçen tıpkısı zaman sonrası bu yıl bölgemiz haddinden fazla bunaltıcı yağmur aldı ve yağışlardan kıran veriminde sabık yıla nazaran yüzde 100’lük artış var. Geçen yıla göre flora zenginliği bakımından daha geçmiş görmediğimiz bitki çeşitliliği var. Aynı zamanda bölgemizde 12 tür endemik nebat var. Henüz önceki göremediğimiz bu endemik bitkileri bu sene baştan görmeye başladık.” diye niteleyerek konuştu.

Çiftçilerden Arif Gök dahi artağan tıpkısı sezon geçirdiklerini tabir ederek, “Sabık sene yağışsız olduğu amacıyla bire bir randıman alamadık, bu yıl yağmurlu havalardan sonraları ot eli nimetli, ekinlerin verimi ongun. Engebeli arazilerde tırpan kullanıyoruz, tırpansız olmuyor.” dedi.



Share: