Sakarya’da sezonluk ekincilik işçileri fındık mesaisine hazırlanıyor

Ağırlıklı kendisine Şark ve Güneydoğu Rum bölgelerinden Sakarya’nın Kocaali ilçesine fındık dercetmek için mevrut sezonluk ekincilik işçilerinin hasat öncesi hazırlıkları sürüyor.

İlçeye vabeste Demiraçma Mahallesi’ndeki mevsimlik işçilerin mesaisi, güneşin doğuşunun ardından başlıyor. Fındık tarlasında görgüsüz otların temizliğini ve ağaçların bakımını eden işçiler, ürünün bu kamer içerisinde olgunlaşmasıyla hasada başlayacak.

Yaklaşık 750 hektar alanda fındık üretimi yapılan Sakarya’de, ???????fındık işçilerine 216 lira yevmiye ödenecek.

“Tezyifkâr yaşta babamın yanı sıra işi öğrendim”

Diyarbakır’dan 250 kişilik ekibiyle Demiraçma Mahallesi’hangi mevrut 47 yaşındaki Hüsnü Şenol, AA muhabirine, 8 yaşından beri geçimlerini seçmek amacıyla bölgeye fındık toplamaya geldiklerini söyledi.

Şenol, kıytırık yaşta babasının yanı sıra gelerek işi öğrendiğini, bundan sonra işçileri koordine ettiğini kaydetti.

Fındık sezonun ardından da ilçeye ziyaretlere geldiğini belirten Şenol, “Fındıktan bilahare memlekete döndüğümüzde, korkunç duyduğumda geliyorum. 10-20 dönme, tıpkısı kamer minval gidiyorum. Buradaki köylülerle özlük memleketimde gibiyiz.” dedi.

Şenol, kendilerine ilçede çok mebzul davranıldığını dile getirerek, “Şimdiye büyüklüğünde burada yaşayanlarla seçkin sıkıntımız olmadı. Bu köyde Gürcü var, Laz var, Türk var, ego üstelik Kürt adına buradayım… Burada ayrımcılık görmedim. Hangi siyasal görüş hangi da çevirici, kült, soy ayrımcılığı gördüm. İki cömert gibi yaşıyoruz burada.” diye niteleyerek konuştu.

“Diyarbakır’a gittiğimizde bire bir zaman geçmiş buraya dönmeyi bekliyoruz”

Sezonluk iştirakçi 55 yaşındaki Mücahit Şenol üstelik 35 yıldır Kocaali’ye geldiğini kaydetti.

Bölge halkını ve ilçeyi çokça sevdiklerini belirten Şenol, “1987’den beri buraya geliyoruz, fındık bahçesinin bakımlarını yapıyoruz. Diyarbakır’a gittiğimizde bir zaman geçmiş buraya dönmeyi bekliyoruz. Bura üstelik bizim memleket üzere oldu, buralı olduk.” ifadelerini kullandı.

Şenol, geçimlerini icat etmek üzere bölgeye geldiklerini anlattı.

Muhtar İlyas Yılmayan üstelik köydeki fındığın yıllardır Diyarbakır ve Şırnak’tan mevrut işçiler vasıtasıyla toplandığını söyledi.

İletişimde her ülkü yaşamadıklarına değinen Yılmaz, “Ağa kardeş kadar geçiniyoruz. Ihvan geliyor, işlerimizi görüyorlar, bizler üstelik onlara misafirperverlik yapıyoruz.” dedi.



Share: