Ömer Fethi Gürer: “Cümle Taşeronların Takım Hakkı Verilmeli ve Çağcıl Tutsaklık Olan Mücahede Sistemi Ortadan Kaldırılmalı”

CHP Niğde Saylav Ömer Fethi Gürer, sözleşmeli personelin kadroya alınmasını öngören yasa teklifiyle ilişkin “Mesai yaşamı, AKP iktidarları döneminde çağcıl köleliğe dönüştü. 20 yıl sonrasında bazen tensikat yapılıyor. Sözleşmeliler üzere yapılan kanun teklifi olumlu ama ehliyetli değil. Kül taşeronların takım hakkı verilmeli ve modern kölelik olan taşeronda faaliyet sistemi ortadan kaldırılarak kamuda çalışanların tamamına eylemli namına fiyat işe karşılık ecir ve kıymet ekip sağlanmalıdır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Traksiyon ve Bütçe Komisyonu’nda evvel akseptans edilen sözleşmeli personele takım verilmesine ilgilendiren kanun teklifi üzerinde konuştu. Görüşmeler sırasında alay düzlük Gürer, şunları söyledi:

“Düzentileme yaşamı, AKP iktidarları döneminde çağdaş köleliğe dönüştü. 20 yıl sonrasında gâh düzenlemeler yapılıyor. Sözleşmeliler amacıyla getirilen yasa teklifi müspet ama tam değil. Özellikle taşeron firmalarda küsurat binlerce işçinin mağduriyeti bugüne kadar çözülmedi. PTT’bile 17 bin, TCDD’de 5 bin, Karayollarında 14 bin, belediyede 500 bin iştirakçi taşeronda evet de şirkette, bunlar temel işi yapıyor, anne kadroya alınmalı. 14 bin yardımcı zabıta statüsünde olan arkadaşlarımız üstelik hür suretle memur kadrosuna geçirilmelidir. Ücretli sarıklı, icra vekili, eğreti kol öğretmenler de kadro beklemektedir. Kontratlı öğretmenler bile dahil tamamına takım verilmelidir. Amme ekonomik teşekküllerinde takım bekleyen arkadaşlarımızın de takım beklentisi karşılanmalıdır. 4 Antrakt mağdurları diye niteleyerek 696 az KHK’dan birkaç aktarılma evvel bakım hakkı sözleşmesi sona erenler, ne efsus ki ekip verilmediği üzere kıygın edilmiştir. Şifahane bilgelik işlemciler, görüntüleme tarz çalışanları, yemekhane çalışanları, toplumsal kasılma çalışanlarının kadroları mutlak suretle verilmelidir. Öğretmenevi, polisevi, orduevi çalışanları birlikte kıygın durumdadır, kadroları onların üstelik verilmelidir. Kamu davet kalıp çalışanları, kamuda kiralık araç şoförleri, 4/D paramedik ambulans sürücüleri kadar ekip bekleyen arkadaşların kol hakları sağlanmalıdır.

Bu kanun düzenlemesinde sülale birliğinin ibaresi süresiz, koşulsuz garanti altına alınması gerekirken bu yön, bu yapılan düzenleme, bu hakkı sağlamamaktadır. Ahali eğitim mahirane öğreticiler, belediyede arızi ve mevsimlik kendisine müteharrik işçiler, PIKTES çalışanları, Milli Terbiye Bakanlığı’nda 32 bin daimi işçi sonsuz kadroya alınmalı ve kadroları verilmelidir. Toplum yararı projesi kapsamında çalıştırılanlara üstelik grup haktır. Eş hekimlerinin ve eş hekimi çalışanlarının kadro düzenlemeleri sağlanmalı, bunların mağduriyeti giderilmelidir. Türkiye Şeker Hastalığı Fabrikaları’nda, ÇAYKUR’üstelik, Oran Hava Meydanları’nda, gümrüklerde çalışanların kol beklentilerinin bu kanunla giderilmediği görülmektedir; bunlar sağlanmalıdır. 4/D personeli, ASDEP personeli, 4/A kadrosuna geçirilmeli, Kızılay, Yeşilay gibi topluluk yararına müteharrik birimlerde çalışanların dahi haklarını koruyacak düzenlemelere gidilmelidir. Staj mağdurları, 18 gözyaşı öncesi işe başladıkları gün emekliliğe esas süre başlamalı ve bunların da emeklilikle ilişik düzenlemeleri sağlanıp primleri karşılığında zahmetli olmalarının yolu açılmalıdır. Ev ve Hak Bakanlığı’nda isim haklarıyla ilgili aranjman bekleyenlerin da durumları değerlendirilip bu konuda iyileştirme yapılmalıdır. 5/D ve akademik personel, kadro sorununda hal beklemektedir. Kamu bankalarından Vakıfbank asayiş, Ziraat Katılma kadar bankaların kol beklentilerinin dahi düzenlenmesini benzeri el henüz burada kâm ediyoruz. Nazır imamlar sekiz, on yıl görev yapsalar birlikte sözleşmeleri bitmişse onlar bu yasa kapsamından yararlanamıyorlar, maddede degaje adına üstelik bu konuyu esasen ifade edeceğim. YÖK’te bin, iki binlilerin kadro beklentisiyle ilgilendiren aranjman bu yasa teklifinde yoktur, bunun da sağlanması gerekiyor. PTT’üstelik yönetimsel hizmetli sözleşmeli personel kadroya alınmalıdır. Cümle taşeronların ekip hakkı verilmeli ve çağdaş kölelik olan taşeronda faaliyet sistemi ortadan kaldırılarak kamuda çalışanların tamamına fiilî namına kıymet işe denk sevap ve bedel ekip sağlanmalıdır. Koşulsuz veladet borçlanmasının sağlanmasına yönelik esasen ayrımsız aranjman yok, bu birlikte sağlanmalı. Bir çağ sigortalı çalışanları şartsız doğum hakkından yararlanırken ayrımsız ahit sigorta öncesi üvey anne süreci ne eyvah kim ülkemizde durum dışı bırakılmıştır. Mahiye saz oranı müstakil surette düzenlenmelidir. Antrparantez, toplumun serbest kesiminin beklentisi olan ehliyet affı de ayrımsız zaman önceki getirilerek bu konuda düzenleme sağlanmalı, adam canına kastetmemiş olanların yeterlilik afları de gerçekleştirilmelidir

Sayın Umumi Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bu konuyla ilişik taleplerini kamuoyuyla paylaşmıştır. İktidarımızda bunlar giderilecektir. BAĞKUR primi dokuz bin dolaşma, sigortalılarınki yedi bin gündür bu düzenlemedeki esnaf ve çiftçi mağduriyeti ortadan kaldırılarak düzenleme yapılmalıdır. Çalışanlar yasanın kamuda sabık kamu hizmetlerin kadroya geçirilmesini temenni ediyor. Kamuda Türkiye Büyük Ulus Meclisi’nde 1990’lı yıllarda önce ilk sezonluk işçi kendisine beş yıl, sonrasında 4/C’li olarak on ilkokul sene çalışmış, sonuç dönemde ise dört yıllık 4/B’li sözleşmeli olanlar var. Tahminî yirmi beş yıl ve gövde hizmeti olan amme çalışanları bulunan yasayla elden son dönemdeki 4/B’li hizmetinin kadroya karışma edilmesi durumunda yer bir iki yirmi yıllık hizmetleri ortadan kalkmaktadır. Bu konuda üstelik düzenleme sağlanmalıdır. Çalışanların lehine ati seçkin tasarıyı makul ve müspet bulmamıza rağmen bu getirilen teklifin eksiklikleri giderilmeli, değme kesimin mağduriyetini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmalıdır.

“SÖZLEŞMELİLER İÇİN GETİRİLEN KANUN TEKLİFİ MÜSPET AMA YETERLİ DEĞİL”

Sözleşmeliler amacıyla getirilen bu kanun teklifini genelde müspet buluyoruz amma eksikleri var. Yeterli değil, mevsimlik ve arızi işçiler, taşeron çalışanlar kabilinden ivedili hal muntazır konularda ne yazık kim burada beklenen maddeler vadi almadı. Bunun birlikte belediyelerde 400 bin taşeronda şirkete geçen ama temel işi yaptığı halde kadro alamayan arkadaşımız var. Onların kadroları verilmeli, apotr polis kadrosunda olanlar zabıta kadrosuna alınmalı, sözleşmelide vekil imamlar elan geçmiş süreçte görev yapıp bile bu yasa teklifinde saha almayanlar var. Tümden bir hep namına kamu sözleşmeliler bire bir kadroya alınmalı ve onların sorunlarına üstelik bu kanun teklifiyle çözüm bulunmalı. AKP, 20 yılda uyguladığı politikalarla, himmet yaşamını çağcıl köleliğe döndürdü. Bu yamalamalarla işler, sorunlar çözülmez. Bütünün sorununa çözüm üretilmeli”

Share: