Mutluluğun sırrı kestanede: Karın hücrelerine mutluluk hormonu salgılıyor

Mutluluğun sırrı kestanede: Akıl hücrelerine bahtiyarlık hormonu salgılıyor

AKSARAY – Şita mevsiminin gelmesiyle alay malay tezgahlarda yerini düzlük ve birçok faydasıyla dikkat calip kestane beyne bahtiyarlık hormonu salgılayarak insanların mutluluk hormonlarını artırıyor.

Havaların soğumasıyla alay malay Aydınlık, Bursa ve Kastamonu’dan Aksaray’a getirilip kış mevsiminin vazgeçilmezi olan kestane esnaf ve tagaddi uzmanları marifetiyle sık sık tüketilmesi müstelzim nevale namına referans ediliyor. Tezgahlarda 3 değişik çeşitte düz düz kestanelerin kilosu 40 TL’den başlayıp 80 TL’ye büyüklüğünde değişiyor. İçinde bulundurduğu magnezyum ve kalsiyumla beyindeki bahtiyarlık hücrelerine hormon salgıladığı tamlanan kestane şita mevsiminde arz çokça tüketilen ve kaynak edilen besinler arasında düzlük alıyor. Esnaf ve beslenme uzmanları kestanenin hem bahtiyarlık hem bile diş sağlığı üzere sıklıkla tüketilmesini önerirken, kestane aynı zamanda adale ve asap sistemi rahatsızlıklarına birlikte iyi geliyor.

Fosfor ve B vitamini ile asap sistemini güçlendiriyor

Birçok alanda kayırıcı vücuduna müfit olan kestanenin etkilerini anlatan Beslenme Uzmanı Diyet Uzmanı Ayşe Göktaş, “Kestane şita aylarının vazgeçilmez tıpkı besinidir. İçeriğindeki kalsiyum, fosfor ve magnezyum sebebiyle kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlar. Kas kramplarının önüne eski oluruz. Aynı zamanda içerdiği fosfor ve B vitaminleri sebebiyle asap sistemini güçlendirir. Tıpkı zamanda beyindeki bahtiyarlık hormonu yani serotonin salımınız artırılarak bize mutlulukta sağlamış peki” diyerek konuştu.

“Kestanenin kalsiyum oranı çokça efdal”

Kestanenin mutluluk hücrelerini geliştirdiğini belirten Esnaf Ramazan Güzel (40), “Genel olarak kestane Aydın, Bursa ve Kastamonu bölgelerinden geliyor. Şuan tezgahımda bulundurduğum kestane Münevver bölgesinden geliyor. 3 nev kestane var şuan tezgahımda, ebadına göre fiyatları değişiyor. 40 TL olan, 70 TL ve 80 TL olan kestanelerim mevcuttur. Kestaneyi tezgahımın köşesinde ayırdığım bölümde mangalda pişiriyorum. Zaten umumi olarak 2 tür kestane bulunur. Ayrımsız tanesi yumurtamsı olan, başkası de iki tarafı düzlük olan kestaneler olur. Beyzi olan kısmını maket bıçağı ile çabucak içindeki zarını kesecek şekilde tamamıyla kadar kesiyorum. Kestiğim yerde altta kalıyor. Bu haddinden fazla koca ateşte önce yanması açılması zarını bırakması kıytırık evet. Özge iki tarafı saha olanları ise esasen sonuna büyüklüğünde kesiyorum. Kestanenin faydaları kalsiyum oranı çokça yüksektir. Çipo eksikliğine bol dirimsel. Alelhusus beyindeki mutluluk hücrelerini canlandırır ve güçlendirir. Alelhusus de sonuç zamanlarda bahtiyar olmaya rahat olmaya ihtiyacımız olduğu amacıyla okazyon bulursak kestane yemeyi tavsiye mektubu ediyorum” dedi.

“Tığ kabuğunu soyarken bile bahtiyar oluyoruz”

Mektepli Buse Ağaçtan (22), “Kışın vazgeçilmezi kestanemizi almaya geldik. Haftada birkaç yol tüketmeye çalışıyoruz. Uzmanların dediğine bakarak da mutluluk hormonu salgılıyormuş. Biz kabuğunu soyarken üstelik mutlu oluyoruz. Demek ki gerçekten akıllıcasına” ifadelerini kullandı.

Kestanenin gelmesini iple çektiğini ve sıklıkla tükettiğini tamlayan Mualla Konak ise “Kışların vazgeçilmez en kültürümüz kestane, kestaneyi haftada iki, üç yol alırım. Tezyifkâr pir oluyor. İnsana birlikte amiyane bir sıcaklık yapıyor. Kestane çarkıt aynı kültürümüz olduğu amacıyla gıdaların yer iyisinden diyebilirim. İnan kışı iple çekiyoruz. Süfli kestane vazgeçilmez besinlerimiz arasındadır. Onu o büyüklüğünde özlüyoruz kim yani gelmesini bir dakika geçmiş istiyoruz. Geldiğinde haftada 2-3 sefer alıp yiyoruz” şeklinde konuştu.

Share: