Merzifon’da açtığı kahvehane tespih meraklılarının bakir buluşma noktası oldu

Amasya’nın Merzifon ilçesinde, türlü illerden gelenlerin tespihleri amacıyla tezgah açtığı kahvehane nazik demet gösteriyor.

Eski Ekin Pazarı Sokak’ta meydan düz ayrımsız kahvehanede salı ve cuma günleri tezgah açan tespih satıcıları, oltu taşından kehribara, Osmanlı dönemine ait tespihlerden farklı çeşitlere büyüklüğünde çokça sayıda ürünü sergiliyor.

Tespihin yanında garip saat satıcılarının dahi kavuşma noktası haline mevrut kahvehanede tespih tanelerinin sesleri birbirine karışıyor.

Amasya, Samsun, Çorum, Ankara, Kırıkkale, Adıyaman, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Kars kabil illerden mevrut tespih meraklıları, yanlarında getirdikleri ürünlerini özenle masalarda sergiliyor.

Türkiye’nin kavi haddinden fazla ilinden tespih meraklısını tıpkısı araya getiren ise kahve sahibi Becerikli Sinan Pervane.

Vantilatör, tespih satıcılarından rastgele mal rica etmiyor. Kahvehanede kurulan pazarda bazı tespihlerini satıyor bazı de koleksiyonuna yıpranmamış ayrımsız tespih ekliyor.

Kahvehane sahibi Vantilatör, AA muhabirine, kahvehanesini 5 aydır tespih tutkunlarının kullanımına açtığını söyledi.

İlginin haddinden fazla ferah olduğunu dile getiren Fan, kahvehanesinin tespih meraklılarının ve koleksiyoncuların uğrak yeri olması amacıyla çaba gider ettiğini belirtti.

Yaklaşık 15 kişinin kahvehanede tezgah açtığını, duyuldukça aralarına eskimemiş kişilerin katıldığını dile getiren Pervane, “Tespih hobim vardı. Bu işle uğraşan arkadaşlarımızla görüştük ve adamakıllı bir mekanımızın olduğunu söyledik. Onlar bile bizi kırmadılar ve burada iyice benzeri aksata açtık. Hem alışveriş hem uğraşı anlamında evire çevire bir işe vesile olduk. Pazarımızı devam ettireceğiz. Tespihin yanında saat, bıçak, yüzük oyunu kabil ilgi çekici yadırganan ürünler üstelik satılıyor. Merakı sıfır bire bir yurttaş bile pazara gelip ahzüita yapıyor.” diyerek konuştu.

“Pazarda 50 liraya birlikte 100 bin liraya da tespih var”

Tekaüt olduktan sonra tespihe olan merakının arttığını rapor eden Sevinçli Artantaş ise koleksiyoncular marifetiyle getirilen tespihlerin makbul malzemenin değerine göre 50 liralık ile 100 bin liralık beyninde mütebeddil fiyatlarla satıldığını anlattı.

Tespihin bir ekin olduğunu ifade eden Artantaş, şöyle devam etti:

“Toplumumuzda 7’den 70’e bütün tespih kullanmasa dahi taşır. Ülkemizde bu sektör önü alınamayacak şekilde büyümüştür. Benim kişi koleksiyonumda 100 çıngı ürünüm var. Satmaya kıyamadığım, cebimde gezdirdiğim, evimde sakladığım tespihlerim var. Pazarda 50 liraya birlikte tespih var, 100 bin liraya de tespih var. Işyar olduğum amacıyla Türkiye’nin birçok şehrini gördüm. Zahmetli olduktan sonraları değişik illerde bu şekil pazarlara katıldım. Burada birlikte bu kültürün yaşatılması, çıktı tespih meraklısının gelmesi için çabalama harcama ediyoruz.”

Almanya’bile çalışıp tekaüt olduktan sonra yurda döndüğünü aktaran 80 yaşındaki Tuncer Altunkaynak üstelik pazarda temas bütçeye bakarak nişane olduğunu, buradan bazı bazı eser aldığını, bazı bazı dahi elinde olanları sattığını kaydetti.



Share: