Maket gemiler emeklilerin elinde şekilleniyor

Türkiye İstatistik Kurumunun 2021 verilerine göre, Türkiye’dahi nemli insan oranı bildirme efdal yer olan Sinop’ta Ahali Eğitimi Merkezi’nde açılan maket gemi yapımı kursuna katılan 9 zor, üretime ulama sunmayı sürdürüyor.

Ahali Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan maket sefine yapımı kursuna katılan ve bütünü emeklilerden oluşan kursiyerler, halk becerilerini ortaya koyuyor.

Emekliler, yersiz zamanlarını değerlendirdikleri kursta bire bir yandan üretime ulama sunarken aynı yandan bile toplumsallaşma fırsatı buluyor.

Merkezde vazifeli gemi mensur öğretmeni Hasan Köse, AA muhabirine, bu çeşit umum işlerinin istem vermeden öğrenilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Kursa katılan emeklilerin müterakki yaşlarına rağmen üretmeye ve öğrenmeye çokça küşade olduğunu vurgulayan Köse, parçalanmamış sefine modellerini el işçiliğiyle aslına akıllıca şekilde yaptıklarını dile getirdi.

Bir gemi maketinin imal sürecinin 3 kamer ila 2 sene arasında değiştiğine dikkati calip Köse, şunları kaydetti:

“Bu, teferruatlı benzeri proses, etraflı ve sabır gerektiren tıpkısı aksiyon. Bunun için bu işi tavsamak lazım. Bütünü dahi bayıla bayıla yaptıkları amacıyla çok iyicene mahsulat çıkıyor. Burada tek bedel beklemeden, tamamen bu işe kendilerini adadıkları amacıyla dışarıdan henüz güzelce sıra geçiriyorlar. Boyasından yelken bezine, dikmesine, ahşap işinden cümbüş işine kadar herhangi bir madde burada yapılıyor. Tabiri caizse seçme şeyden çakmak gerekiyor, anlıyorlar da. Kendilerini geliştirecek, kasırga verecek yıpranmamış şeyler öğreniyorlar.”

“Üretip öğrenmek bizim için dirim kaynağı oluyor”

Kursiyerlerden tekaüt sarıklı Fesleğen Özer, halk işçiliğinin azim ve özveri istediğine bel etti.

Kursun kendilerine hem kullanılmamış benzeri şeyler öğrenme hem üstelik sosyalleşme anlamında balaban ulama sunduğunu anlatan Özer, “Kurs binasında hepimiz aile ortamı içerisinde çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz. Elbette galiba bir özveri istiyor, isteyerek fayrap etmek gerekiyor. Zarifçe çatlak geçiriyoruz. Hem öğreniyor hem üretiyoruz.” ifadesini kullandı.

Yaptıkları eserlerin çevrelerindekiler marifetiyle ölçüm edildiğini aktaran Özer, “Sunturlu tıpkı hobi çalışması yapıyoruz. Herkese bile kaynak ederiz, gençlere özellikle. Dirimsel eksiltmek isteyenler bile adamakıllı aynı musahabe öğrenebilirler. Uzaklaştırmak iri bir beğeni. Yoktan tıpkı şeyler meydana beyan etmek, giysi insana nazik tabiat veriyor. Üretip aktarmak bizim için balaban dirim kaynağı oluyor.” diyerek konuştu.

“Emekliler gitgide ailelerine yadigâr olacak asar bıraksın”

Zahmetli Süha Yamacı, sabah uyandıklarında akıllarında hep kursun olduğunu söyledi.

Umum eğitimin kendilerine sunduğu imkanın tadını çıkardıklarını tamlayan Yamacı, şunları kaydetti:

“El terbiye yardımıyla tıpkısı güruh şeyler öğrendik. Biz çalışma veriyoruz, onlar düzentileme veriyor, yılın böylece da bire bir sergimiz oluyor, yaptıklarımızı halkımızla paylaşıyoruz. Onlardan gelen güzelce benzeri küçümseme bizi mutlu ediyor, alım veriyor. Bir Nice emekli yâren var. Kahvehanede dolaşacaklarına gelsinler, burada bire bir şeyler öğrensinler, üretsinler. Ailelerine, çocuklarına gitgide hatıra olabilecek eserler bıraksınlar.”

Share: