Kastamonu’da ayrımsız çiftlik sahibi, boynu kesilen atını bostan hortumu sayesinden ölümden kurtardı

Kastamonu’nun Daday ilçesinde bir çiftlikte ilçe sonucu boynunda koyu ekşimik oluşan atı, sahibinin rasyonalist çözümüyle hayata tutundu. Kom sahibi veterinerlerin “Ölür, uğraşma” dediği atını bahçe hortumuyla kurtardı.

BOYNUNDAKİ DAMARIN KESİLDİĞİNİ AYIRT ETTİ

Beygir çiftliği sahibi Mehmet Kılıç’ın atı “Alkız”, 20 çevrim evvel şaha kalktığı sırada yapı sacına boynu çıkmış etti. Kanlar içre kalan atının yanına giden Tığ, boynunda balaban aynı çığlık olduğunu ve damarın kesildiğini fark etti. Aradığı veterinerlerin benzeri kısmı işi olduğu için, birtakım birlikte “ölür, uğraşma” deyip gelmeyince Kılıç, dede kendisi karışmak istedi. Atlar üzere elinde ilaçları bulunan Kılıç, ailesinin birlikte yardımı ile atı uyuşturarak, kesilen damara önce serum hortumu taktı. Atın kafasındaki damarların şiştiğini fark eden Kılıç, elan sonraları bahçede sulamada kullandığı hortumdan 25 santimetrelik benzeri kısmı keserek, iki damarı birbirine bağladı.

“BOSTAN HORTUMUYLA TOPLAR DAMARI BİRBİRİNE BAĞLADIK”

Çiftliğinde on atının olduğunu ve “Alkız”ı da onlarla gelişigüzel müşterileri safariye çıkarmakta kullandığını anlatan Kılıç, “Alkız safkan Zenci atı. Biz bu atı safarilerde kullanıyorduk. Bundan 20 dönüş geçmiş bölgemizde mevcut çatının sacına sıçrayan atın toplardamarı kesildi.” dedi. Kılıç, toplardamarı kestikten sonra evvel otama kendisine ne yapacaklarını bilmediklerini anlatarak, “Şaşkınlıktan iki huy arasına serum borusu taktım. Takkadak amacımız çağ kaybını önlemek ve atımızı kurtarmaktı. Daha sonraları serum borusunun ince geldiğinin farkına vardık. Atın kulak kısmından şişme meydana geldiğini gördük. Veteriner arkadaşlara söyledik ama kendilerinin işlerinin olduğunu söylediler. Mecburen bu atımızı bekletemezdik. Serum borusunu değiştirip onun namına bahçemizdeki sulama yaptığımız borulardan toplardamarın iki ucunu birbirine getirerek yaradılış kadar taktık.” diyerek konuştu.

HORTUM DIŞARDAN GÖRÜLEBİLİYOR

Kendi imkanları ile atına engelleme eden ve günlük pansumanını eden Tığ, atını hayatta tutmayı başardı. Yarası gün günden iyileşen fakat tekmil kapanmayan “Alkız”ın, hayatını kurtaran renkli bostan hortumu ise dışarıdan görülebiliyor.

“ATIMIZI BİRGÜN DAHA CANLI GÖRMEMİZ ÖNEMLİ”

Yaptıkları işlemin doğruluğu konusunda aynı fikrinin olmadığını anlatan Tığ, “Bu konuda bilinçliyiz bilmiyoruz. Borunun dede hangi büyüklüğünde zararı olur onu birlikte bilmiyoruz. Bizim amacıyla atımızı bir zaman daha canlı halde görmemiz kebir. Amacımız bu. Haddinden Fazla şükür yaramız temas sabık ahit küçülüyor. Boruyu da dışarıdan görebiliyoruz. Gelişigüzel güzeşte periyot acı küçüldüğü üzere bu bize düş veriyor. Sunu azından ölürse de tığ çaba gösterirken ölsün dedik. Çok şükür Tanrı bize bunu bağışladı. Hortum tahminî 25 santimetre uzunluğunda. Çünkü her iki damardan çıkmaması lazım.” ifadelerini kullandı.

“O OLAYDAN SONRADAN 3 AKŞAM UYUMADIM”

“Alkız”ın kendisi için değişik atlardan ayrımlı olduğunu anlatan Tığ, aralarında hususi aynı ilişki olduğunu vurguladı. Alkız’ı boynundaki yarasıyla görenlerin çok şaşırdığını tamlayan Tığ, şunları kaydetti: “Hayretler ortamında kalanlar var. ‘Sen bypass yapmışsın.’ diyenler oluyor. Bunu hevesli bir ekibin yapması geçişsiz ama ego o proses ortamında kimseyi bulamadığım için şaşkınlıktan bunu yaptım. Çok şükür atımız kurtuldu. Ben bu saatten bilahare doğrusu buna binmem. O olay olduktan sonradan ben üç akşam uyumadım. Üç gece boru zımnında eğilemediği üzere yemini suyunu havada verdim. Amacım çiftliğimin uğrunda almak, yaşadığını saymak. Zira ben bunun haddinden fazla ekmeğini yedim. Bana hiç agresifliğini görmedim. İnşallah o koyduğumuz borazan de vücuduna bir uymazlık vermez. Bunun rastgele makule bakımını yaparız, rastgele nev eksiğini gideririz hoppadak biz bunu çiftliğimizde görelim, elimizdeki ayrımsız üzümü verelim. Beygir sevdası bambaşka benzeri şeydir tek şeye benzemez.”



Share: