Kars’taki arıcılar mübarek bire bir sezon bekliyor

Bati yağışların etkisiyle bu sene yaylaları daha aşkın çiçekle kaplanan Kars’ta arıcılar, bal üretiminde artımlı tıpkı mevsim bekliyor.

Kuraklık nedeniyle geçen yıl kapçık başına 5-6 kilo bal elde fail ve çığlık mevsim nâkil arıcılar, bu mevsim kışın çetin kar yağışı ve ilkbahardaki yağmurların etkisiyle yeşeren yaylalarda bal üretiyor.

Arıcılar, bu sene kovan başına ortalama 15-20 kilo bal almayı bekliyor. Bazen arıcılar ise kapçık başına 30 kilograma büyüklüğünde bal alabileceğini belirtiyor.

Sabah ve öğle saatlerinde mahdum çevirmek amacıyla kovanlarından çıkan arılar, bire bir süre uçtuktan sonraları kovanlara andıran alanlardaki bitki, ağaç evet dahi ahcar üstüne kümeleniyor.

Arıların kümelendiği yerleri tespit eden arıcılar, hazırladıkları kovanları koyarak arıların içine girmesini sağlıyor.

Oğul veren arılarla gelecek zaman kapçık sayısını artıracak arıcılar, bu sayede bal üretimini bile artırmayı bekliyor.

“Bire Bir afet olmazsa arıcıların bu sene yüzü gülecek”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Ademiyet Ertaş, AA muhabirine, 2021 yılının kurak geçtiğini ve arıcıların pres tıpkısı sezonu geride bıraktığını söyledi.

Kentte yağışlarla bitki çeşitliliğinin arttığına bel fail Ertaş, şöyle konuştu:

“Kars’ın balı coğrafi işaretli aynı bal, natürel, endemik bitkilerin olduğu yayla, meralardan geliyor. Bu yılki uzvi, coğrafi işaretli bal rekoltesinde kovan başına 15-20 kilo beklenmektedir. Bu sene balın kalitesi çokça erdemli, o birlikte çiçek çeşitliliğini ve floranın zengin olmasından kaynaklanıyor. Sonuç yılların sunu eli nimetli yılını geçireceğimizi düşünüyorum. Bundan dahi çiftçilerimiz çok coşkulu, tıpkı kıran olmazsa arıcıların bu sene yüzü gülecek.”

Kağızmanlı uzvi bal üreticisi İzzettin Aslan ise 50 yılı fazla tıpkısı süredir arıcılık yaptığını anlattı.

Yaylalarda Bu sene çok çiçek olduğunu rapor eden Arslan, “Arılar hakkı olan balı aldı, kapçık başı 30 kiloya andıran bal bekliyoruz. Bizim balın nektarı farklıdır, tadı kokusu haddinden fazla gani. Doğal bal olduğu üzere sayrı olanlar birlikte ferah ferah yiyebiliyor.” dedi.

Tekneli köyündeki bal üreticilerinden Cemal Halisoğlu de arıların oğul vermesinin kapçık sayısının artması anlamına geldiğini ve bu durumun ahir yıllarda bal üretiminin daha ense seviyelere çıkmasını sağlayacağını tabir ederek, “Çokça yağmur olduğundan çiçek bu yıl çok. Bundan ekolojik ortam haricen bal, polen geldiği üzere ece halis fazla testis atıyor, bu bile arının kovandaki nüfusunu artıyor. Bu yıl arının hem mahdum atması ve hem üstelik bal üretmesi bakımından çokça eli nimetli geçiyor. Bu sene hem ferah bal üreteceğiz hem bile kovanlarımızın sayısı artırarak emeğimizin karşılığını alacağız.” diye niteleyerek konuştu.



Share: