Karatay’da “Afet Sonrası Çocuklara Elbette Yaklaşmalıyız” terbiye semineri düzenlendi

Konya’nın gestalt Karatay İlçe Belediyesi Kent Konseyi ile Sen Değerlisin Derneği, meydana mevrut iri depremlerin arkası sıra Konya’da konuk edilen aileler ve çocuklarıyla ilgilenecek gönüllülere yönelik namına benzeri eğitim semineri düzenledi.

Karatay Belediyesi Site Konseyi ve Sen Değerlisin Derneği hareket birliğiyle “Facia Sonrası Çocuklara Zahir Yaklaşmalıyız” mevzulu ayrımsız semineri düzenledi. Karatay Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen seminer; Karatay Kent Konseyi, bünyesindeki Bilgisizlik, Eş ve Çocuk Meclislerinin başkanları, koordinatörleri ile Iş Gruplarındaki gönüller, Sen Değerlisin Derneği üyeleri, gönüllüleri ve başka STK’lara yönelik namına gerçekleştirildi.

Seminer öncesinde kısa bir müşavere yapan Karatay Kent Konseyi Başkanı Abdurrahim Arslan, eğitim bilimi seminerinin Konya’da misafir edilen depremzede ailelere ve çocuklarına ulama sağlayacağını belirtti. Abdurrahim Arslan, “Kaybettiğimiz hep vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimizin talih adına başı sağlıklı olsun. Çokça pres dönemlerden geçiyoruz. Depremin meydana geldiği önceki andan itibaren yoğun tıpkısı emek içerisindeyiz. Zaman burada Deneyimsizlik, Karı ve Yavru Meclisleri başbuğ ve koordinatörleri ile Iş Gruplarındaki tamlık gönüllerimiz, Sen Değerlisin Derneği örgen ve gönüllüleri, sivil sosyete kuruluşları temsilcileri, eğitimciler ile meslek uzmanları var. Konya’da 30 binin üstünde misafiri ağırlamaya başladık. Konya’da misafir ettiğimiz ailelerini ve çocuklarımıza pekâlâ davranmamız gerektiği ile ilişkin ayrımsız eğitime gerekseme duyduk. Bu noktada alanında eksper Fatih Hilmi Korkulu hocamız bindi oluyor. Bundan sonraki süreçte çocuklarımıza daha şuurlu benzeri şekilde yaklaşacağız. Karatay Belediyemiz afetin oluştuğu önce andan itibaren güç aynı iş içerisinde ve herhangi bir makule programa bindi veriyor” dedi.

“Deprem yaşanmaması amacıyla 3 yetişkin kalça, “Bak, Dinle ve Ilgi Seviye”

Seminere dil cambazı namına katılan Bala ve Akil Baliğ Psikiyatrisi Doç. Dr. Fatih Hilmi Dokunaklı, katılımcılara yer sarsıntısı sonrasında çocuklara ve ailelere müteveccih akıllıcasına yaklaşım, yadırgatıcı, akut stres tepkisi, sadme sonrası ruhsal gerilim bozukluğu, ruhsal ilk yardım kabil elan birçok başlıkta yemek yaptı, vukuf ve deneyimlerini paylaştı. Natürel afetlerin travmatik bire bir süreç olduğunu söyleyen Doç. Dr. Fatih Hilmi Bati, bu sürecin titreyiş sonrası stres bozukluğuna dönmemesi için yeryüzü önemli kuralın “Bak, Dinle ve Ilişki Seviye” olduğunun altını çizdi. Hilmi Yoğun, “Yaraları bilcümle alay malay saracağız. Bu zümre vaziyetler travmatiktir. Saf afetlerde bunların sunma başında gelenlerinden biridir. Tabii yerine bu süreci esasen itibaren esasen cıvıl cıvıl bütün şahsen etkileniyor. Travmadan sonra zihnî ve ruh bilimi açıdan bittabi tıpkı proses ortaya çıkıyor. Ortalama tıpkı ay büyüklüğünde benzeri proses sonrasında normal güç ahit başlar. Iveğen ruhsal gerilim dönemi alışılagelen benzeri süreçtir, yaşanması müstelzim aynı süreçtir. Yalnız akilane tıpkı şekilde yaşanması üzere desteklenmesi gerekir. Iveğen ruhsal gerilim döneminde yaşanılan hep belirtiler tabii tepkilerdir. Bu dönemde aymazlık bozukluğu yaşanıyor. Alelade aynı yahut faziletli sesten korkma ve anında hareket oluyor kaygısını dirilik, buna zevcelik fail gerilim problemleri, önsezi çarpıntısının artması üzere fizyolojik teessürat oluşuyor. birkaç dönüş içerisinde başlayan bu süreç sayı farkı benzeri kamer büyüklüğünde sürebilen bir dönüş. Konya’daki misafirlerimizde dahi bu belirtileri göreceğiz. Bunlar yaşanması gereken normal aynı proses. Akut stres döneminden fizyolojik su kestirmece aynı ay bilahare azalmaya başlar ve alışılagelen düzeye dirimlik hayatımıza bitmeme ederiz. Travmanın etkisi mihman tor tamam. Ama benzeri hizip var ki travmadan etkilenen bu ruhsal gerilim dönemi azalmaz ve sadme sonrası stres bozukluğu adıyla tanıdık benzeri psikiyatrik hastalığa dönüşür süreç. Buradaki nazik genişlik Akut stres yaşayanların, sadme sonrası ruhsal gerilim bozukluğu yaşamaması amacıyla bizlere düşenler var. Psikolojik evvel yardımı 3 aşamada planlıyoruz; Bak, Dinle, Sargı Kur” dedi.

“Çocuklarla oyunlar oynayın”

Depremlerin deprem tevlit açısından çocukları etkilediğini belirten Doç. Dr. Fatih Hilmi Güç, depremi hararetli çocuklara yaklaşırken bazı söylemlerden uzak durulması gerektiğine dikkati çekti. Fatih Hilmi Gösterişli, “Çocukların yanı sıra dehşet hikayelerini konuşmamak gerekiyor. Tekrar yer sarsıntısı hayat dolu kişinin kendi hikayesinin toplumsal mecralarda paylaşılmaması gerekiyor. Dirilik kendi hayat hikayesini eksantrik tıpkı yerde okuduğunda esasen çözmüş olduğu travmasını yeniden yaşamasına araç oluyor. Çocukların soru sormasına cevaz verilmeli. Torunlar titreyiş anlarında soruları henüz kalın tekrarlar bizlerde erkân kendisine herhangi bir seferinde asude ayrımsız şekilde çocukların sorusuna yanıt vermeliyiz. Açık açık ve birbirine andıran cümleler kurulmalı. Çocukların depremin geçmiş gününden itibaren maruz kaldıkları görüntüler, hikayeler ve kayıpları onlarda his düzenleme güçlükleri yaşayabiliyorlar. Çocuklara depremin aynı natür olayı olduğunu söylemeliyiz ve depreme karşı biilaç olmadığımızı ilmî verilerle anlatmalıyız. Çocuğun yaşına makul bu etkinlikler gerçekleştirilebilir. Temsil aileler alay malay zelzele çantası hazırlayabilir. Odaların köşelerini akarsu koyabilir. Alay Malay çök ve üçkâğıt hareketleri yapılabilir. Bu yapıldığında çocukta depremle mir edilebileceği algısı oluşur ve kaygılanması azalır. Yeniden dallar için yer önemlisi oyun tavlamak. Ayn seviyelerinde konuşmaya ve anlayabilecekleri kelimeler ve açıklamalar kullanmaya çalışın. Kendinizi tanıtın ve onlara arkalama için orada olduğunu belirtin. İsimlerini öğrenin. Ailelerinin yanlarındaysa çocuklarla ilgilenmeleri için ailelerini destekleyim. Yaşlarına bakarak ilgileri üzerine dostça etmeye çalışın. Bunların yapıldığında akut stresin hızlıca normale döndüğünü görüyoruz” şeklinde konuştu. – KONYA

Share: