KAEÜ Tıp Fakültesi binasına hekimlerin şed kuşanmasını içeren çini tabela yaptırıldı

Kırşehir Kardeş Evran Üniversitesi (KAEÜ) Tıp Fakültesi binası duvarına, Selçuklu ve Osmanlı döneminde hekimlerin şed kuşanmasını içeren fayans levha konuldu.

KAEÜ’den yapılan açıklamaya göre, Rektör Prof. Dr. Yurt Karakaya, fakülteyi konuşma ederek duvara yaptırılan çini eseri inceledi.

Çini çalışması için bilgelik veren Tababet Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Arif Hüdai Asıl, 7 metre uzunluğunda ve 2 metre 80 santim genişliğindeki eserin anadan görme Türk sanatlarından çini ve minyatürü ayrımsız araya getirdiğini ifade etti.

Eserin, Anadolu Selçuki ve Osmanlı tıbbını piyes fail görselleri barındırdığını anlatan Mahiyet, şöyle bitmeme etti:

“Bu çalışmada İslam tıbbının balaban hekimlerinden İbn-i Sina’nın silüetini, Selçuki döneminden Kayseri Cevher Nesibe Darüşşifası’nın taç kapısı ve uzun hayvan sembolünü, Çankırı Cemaleddin Ferruh Şifahanesi’ndeki uzun hayvan sembolünü, Osmanlı döneminden Sabuncuoğlu Şerefeddin’in çizimleriyle betim edilen kâh tıbbi uygulamaları ve Ahilik teşkilatının maharet töreni olan şed kuşanma törenini buyurmak türlü. Bu görsellerde Ahilik teşkilatında olan uz-şakirt terbiye modeli ile şed kuşatmanın tababet eğitiminde dahi var olduğu görülüyor.”

Rektör Karakaya da Tababet Fakültesi’ne ayrı görsellik kazandıran çini eserin tababet tarihini anlatması bakımından özen gururlu olduğunu aktardı.

Emek veren çini ustalarına ve fakülte yönetimine teşekkür eden Karakaya ve beraberindekiler, eserin önünde anı fotoğrafı çektirdi.

Share: