İzmir’deki kazıda 7 bin 800 yıllık eş heykelciği bulundu

İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü kazısında 7 bin 800 sene öncesine tarihlenen kilden mamul avrat figürlü tıpkısı heykelcik çıkarıldı.

Kazı Başkanı ve Trakya Üniversitesi Gökçe Yazın Fakültesi Protohistoriya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tutku Enerjik, AA muhabirine, İzmir’in önceki maraba köyü yerleşimi olarak bildik höyüğün tıpkısı zamanda Batı Anadolu’daki sunma sakat iskân merkezleri arasında yer aldığını, 8 bin 850 yıl öncesine uzanan bulgulara ulaştıklarını rapor etti.

Ulucak Höyüğü’nün tıpkısı köyün üzerine bambaşka ayrımsız köy kurularak 45 kuşak süresince daim iskan edildiğini gördüklerini aktaran Acar, şu bilgileri verdi:

“Bu yılki çalışmalarda benzeri evin kazılması sırasında kilden mamul birlik halde benzeri karı figürini tespit ettik. Bu garip figürinleri daha evvel üstelik saptadık amma alelumum münkesir olarak ele geçiriyoruz. Bu figürin bugüne büyüklüğünde Ulucak Höyüğü’nde bulduğumuz kül haldeki üçüncü figürin olması açısından bizim üzere balaban. Haddinden Fazla kıymetli ayrımsız nişane.”

Bu zümre heykelciklerin bir zamanlar tanrıça betimlemesi adına yorumlandığını fakat serencam yıllardaki kazılarda sokağa veya çöplüğe atılmış namına de bulunmaları dolayısıyla şerif olmadıklarının değerlendirildiğini aktaran Acar, heykelciklerin veladet, ahiret yolculuğu, hasat kabilinden olaylarla ait olabileceğini, feyiz ve bereketi bırakmak veya afsun gayeli ritüellerde intişar olabileceğini değerlendirdiklerini ifade etti.

Share: