Global ısınma arıları birlikte etkiledi: Uyuması gerekirken uçuyorlar

Toptan ısınma arıları bile etkiledi: Uyuması gerekirken uçuyorlar

ORDU – Kalabalık’da bu sene şita kurak geçince bal arıları kış uykusuna yatamadı. Uyuması gereken arılar uçmaya başlayınca, kışlık yiyecekleri olan balları dahi er tüketti. Kargaşa Halis Yetiştiricileri Birliği Başkanı Atak Dikici, şita ayında bahar beslemesi yapıldığını, aksi takdirde salt ölümlerinin olabileceğini söyledi.

Küresel konuşu faydaları olduğu kadar bitkilerin tozlaşmasını bile dağladığı amacıyla arıların önemi insanlar üzere berenarı fazla. 3 bin 500 hareketli arısı ile 613 bin kovan sayısı kâin Ordu’birlikte bu yıl kar yağışı olmayınca arılar uykuya yatamadı. 5 kamer süresince şita uykusuna yatması müstelzim arılar, uçmaya bitmeme edince, yavrulamaya ve kendileri için bırakılan balları tüketmeye başladı. Haris kalan bal arılarına besiciler tahkim kek ve bal vererek hizmetçi yapması gerektiği, verilmediği durumda ise günahsız ölümlerinin olabileceği belirtiliyor.

“Mart ortasında yapmamız gereken beslemeyi demin yapıyoruz”

Ordu Günahsız Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Fellah, “Arılarımızı yayladan getirdiğimi ant teşrinievvel ayının sonlarına akilane şita uykusuna mergup ve uçmazdı, bu esnada de içerisinde şita beslemesi için 15 kilo büyüklüğünde bal bırakılıyordu. Fakat bu yıl arılarımız tek uyumadı ve daima yerine çocuk yapıyor, bu normal ayrımsız uzanım değil. Bu üstelik yaylalardan gelirken, ‘şita süresince arılarımıza yeter’ dediğimiz bal artık tükenme noktasına geldi. Bu nedenle mart ayının ortasında yapmamız gereken bahar beslemesini şuanda yapmazsak tehlikeli öz ölümleri ile yüz yüze kalabiliriz, bizim amacıyla boğunuk ve hayret ayrımsız süreç” dedi.

“Umulmayan bire bir gelişme”

Arıların kış uykusuna yatmadığı üzere hizmetçi yapılmasının balaban olduğunu kaydeden Fellah, Kalabalık’daki arıcıların bilinçli olduğundan bakımlara başladığını ve bahar hazırlıklarına başlandığını belirterek, “Küresel istinas ve abuhava koşullarından dolayı olan aynı evolüsyon. Arıların bu aylarda uyuması, uçmaması ve lüks derecede bala yapmaması geçişsiz, bu tepeden inme ayrımsız gelişme. Tığ bakanlığımızdan kovan başına 3 kilo şeker almıştık, 4 kilo da mart kocaoğlan içerisinde verileceği bilgimiz var ancak bu şartlarda arılarımıza çıktı 4 kilo şekerin yetmesi mümkün değil. Bu nedenle bakanlığımızın arıcılar üzere şeker önceliği yapması şuan amacıyla makro. Zira mart ayında yapmamız müstelzim beslemeyi aile ayında yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Share: