El emeğiyle yaptığı enstrümanları 34 yıldır çalgı aleti tutkunlarına ulaştırıyor

Bartın’dahi umum emeği enstrümanlar üreten 60 yaşındaki İlhan Ergün, kaybolmaya beniz tutan mesleğini 34 yıldır ayakta tutmaya çalışıyor.

Bala yaşlarda çalgı aleti yapım işine alçalma salan Ergün, İstanbul Beceri Üniversitesi Sakarya Mühendislik Fakültesi Resim Yapı Bölümü’nden çıkışlı olduktan sonraları 1989’üstelik Adapazarı Şehremaneti Konservatuvarının Müzik Yapım Bölümü’nü bitirdi.

Aynı sene İzmit’te saz evi açarak imalata ve satışa başlayan Ergün, kısaca 2 sene sonradan memleketi Bartın’a gelerek mesleğini site merkezi ile Kavim ilçesinde sürdürdü.

Yaklaşık 10 yıldır Kurucaşile ilçesindeki atölyesinde bağlama, rabıt, yay, ud ve gitar gibi muhtelif enstrümanlar üreten Ergün, işlerini daha macerasız kuzuluk tefhim etmek için Ilkgüz 2022’da Pespaye ve Mutedil Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Sübvansiyon İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) “Hareketli Hars Mirası İşletmeler Destek Programı”na başvurdu.

Aldığı destekle yıpranmamış makine ve teçhizatlar edinen Ergün, ilerleyici yaşına karşın kaybolmaya yüz markajcı mesleğini gelecek nesillere taşımaya çalışıyor.

“Sunulan makinelerle işim henüz bile kolaylaştı”

Uz İlhan Ergün, AA muhabirine, Endüstri Meslek Lisesi Torna Düzeçleme Bölümü’nde okuduğu sırada parası olmadığı amacıyla kendisine kontrplaktan gitar yaptığını anlattı.

Sonra bu işin okullarını okuyup eğitim aldığını belirten Ergün, “34 yıldır da mesleğimi severek yapıyorum. Üste 1990’lı yıllarda kişi yaptığım udlar, arada sırada bana bakıma geliyor ve onları çocuklarım üzere görüyorum. Bundan çokça büyük çekicilik duyuyorum.” dedi.

KOSGEB’in, kaybolmaya beniz tutmuş meslekleri harlatmak için yeni izlence hazırladığını, bu kapsamda güzeşte yıl haziranda Firez ve Turizm Bakanlığı Araştırı ve Yetişek Umumi Müdürlüğü beyninde işbirliği protokolü imzalandığını anımsatan Ergün, kendisinin de bu destekten yararlanma ettiğini söyledi.

Ergün, aldığı destekle hareket makinelerini teşmil imkanı bulduğunu anlatım ederek, şöyle konuştu:

“Elektrikli halk aletlerim vardı amma büyük ağaçları, tomrukları ayrıksı yerlerde bölmek zorunda kalıyordum ve atölyeme getirip işleyebiliyordum. Sunulan makinelerle işim elan da kolaylaştı. Elektrikli abdestbozan tezgah makinesi, planya ve kalınlık, kat testere makinesi, zımpara makinesi ve motorlu testere kadar ihtiyacım olan 5 nev makine belirledik. Bu makinelerle beni desteklemiş oldular.”

“Kültürel mirasın bitmeme etmesi büyüklük kültürü için altın”

Eskimemiş makinelerle mesleğini henüz şen ve düzgün şekilde yapabileceğini dile getiren Ergün, “Bu makinelerle gelişigüzel işim daha domuzuna olacak. Aynı birlikte Bakanlığın desteklemiş olmasının birlikte gururu var. KOSGEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığına haddinden fazla teşekkür ediyorum. Bizi gururlandırdılar. Onlar de ülkenin neresinde müzik yapan var, bunları kültürel naz adı altında kayıt altına almış oluyorlar. Tıpkısı yerde kaybolmaya yüz markajcı mesleği yeniden ihya etmek hedefleniyor.” diye konuştu.

Ergün, müzik öğrenme ve imal kurslarının çoğalmasını kâm ederek, kültürel mirasın bitmeme etmesinin mevki kültürü için altın olduğunu söyledi.

Share: