Ejder meyvesi üreticinin yüzünü güldürdü

Adana’nın Kozan ilçesinde 2 sene önce turunçgiller bahçesi kurarken beslemek amacıyla aldığı fidenin bahçede sonuç vermesi sonrası tavhane kurmaya değişmeyen veren girişimci, ejder meyvesinde ilk hasadı gerçekleştirdi.

Damyeri Mahallesi’nde üretim özne Recep Dürüst, oğlu ile gelişigüzel çiftçilik yapıyor. Fidancıdan narenciye fidanı alırken tesadüfen gördüğü ve sınama amaçlı satın alarak ektiği ejder meyvesinin bahçede ürün vermesi konusunda araştırmalar fail Dürüst, bu meyvenin serasını kurmaya değişmeyen verdi. Bire Bir dönüm araziye ejder meyvesinin altı değişik türünü çalı Selim, Dragon, Royal red, Macenta Vietnam White ve birlik çeşitlerinin dikimini 18 kamer önce yaptı. Meyvelerin averaj ağırlığının 300 gramla, 500 gram arasında değişmekte olduğunu belirten yetiştirici Ak, “İlk hasadımızı bu sene yapıyoruz. On ilkokul kamer sonradan yemiş vermeye başladı. Ejder meyvemiz ağız ağıza ihracata gidiyor. Öncelikle bölgemizde ürünün üretimin artmasını hatırlamak istiyorum” dedi.

“Hizmet maliyeti henüz düşük”

Geleneksel tarımın dışında almaşık ekincilik ürünlerine de bakmamız gerek diyen Dürüst “Benzeri dönüm ejder meyvesinin almanak getirisi, yüz dönümlük geleneksel tarıma eş değer. Hizmet maliyeti da henüz düşük. Aynı dönüm seraya benzeri kişinin haftada ayrımsız çağ ayırması yeterlidir. Sezon getirisi ben bir numara sene burada aynı titrem sonuç bekliyorum bu mevsim. Dikme getirisi da var bunun. Ben bu yıl dikim yapalı 18 ay oldu ve şu an kendini amorti etti” dedi.

“Çiçeği ve meyvesine ağır irade var”

Vitamin yönünden ensesi kalın olması bu meyveyi zer kılıyor diyen Selim, “B ve C vitaminleri sayesinde kemikleri güçlendiriyor. Tel sebebiyle sindirim sistemini destekliyor. Bununla bu arada tansiyon hastalarına, duygu ve yaradılış hastalıklarına çokça bol geldiği söyleniyor. Diyabet hastalarına ağırbaşlı manada talepler geliyor. Özellikle şu çiçeklerinden öz yapıyoruz” diyerek konuştu.

“Tanesi 30’TL’den başlıyor”

Talebin haddinden fazla çok olduğunu anlatan Dürüst şöyle devam etti:

“Biz seradan kilo bazında satıyoruz. Piyasada pare bazında veriliyor. Piyasada fiyatı 30 ile 50 TL beyninde değişiyor. Biz kilosunu 80 TL’ye veriyoruz. Yine elbette ki aracılar kazanıyor genişlik aşkın. Bu mevsim tıpkı, bire bir buçuk ton civarı ortada hasat bekliyoruz. Her yıl katlanarak üretim oluyor. Kaktüs türlerinden olduğundan etraf su çok istemiyor. Kışın ayda hele, yirmi an. 2 bin 200 fidan var ve tığ bunlardan hem fide üretiyoruz hem da ürün alıyoruz. Her ağaçtan 2 yemiş alsak üstelik 4 bin 400 sonuç yapar bu meyveler en beş altı 400 gram ağırlığında. Üreticilere getirisi efdal olan tıpkı üretim olduğunu söyleyebilirim.”

Müstahsil Yanlışsız, Adana ve Kozan’ın tropikal ürün ürünleri olan avokado ve birçok meyve türü üretimi üzere avantajlı olduğunu ve sınama yaptığını, muvaffakiyetli olduğunu kaydederek iklim ve toprağın buna çok makul olduğunu söyledi. – ADANA



Share: