DİYARBAKIR – Polisin sanal devriyesine benzeri yılda 8 bin adisyon takıldı

Diyarbakır’dahi İl Itimat Müdürlüğü Siber Suçlarla Savaşım Şubesince 2022 yılında düzenlenen “sanal karakol” kapsamında mevhum ortamda suç unsuru muhteva paylaşımı yaptıkları belirlenen 8 bin 300 hesap hakkında iş yapıldı.

Bilişim uzmanlarından oluşan, 7 dönme 24 saat esasıyla müteharrik kol, şehir genelinde yanlışlık ve suçlularla savaş amacıyla genel ağ zarfında emek yürütüyor.

Ekipler, maharet tesisat ve enfrastrüktür sebebiyle 2022 yılında yıldırı propagandası, içtimai taşkınlığa davet, gayrikanuni konu, mevhum ceberut, edepsiz zımni ve ayyarlık kabil konularda paylaşım işleyen 8 binden fazla hesabı takibe aldı.

Siber Suçlarla Savaş Şubesi ekipleri sene içerisinde 3 bin siber cürüm soruşturmasıyla ilişik faaliyet yaptı. Gerçekleştirilen 17 operasyonda gözaltına alınan 197 şüpheliden 85’i tutuklandı.

Bir yılda 8 bin 300 sosyal medya hesabıyla ilgili araştırma fail ekipler antrparantez 7 bin 250 sayısal materyal incelemesi gerçekleştirdi.

“Siberay” faaliyetleri kapsamında 80 etkinlik düzenleyen ekipler, 90 bin 700 kişiyi bilgilendirdi.

“Doğruluğundan güvenli olmadığımız bilgileri paylaşmamak makro”

Adli bilişim uzmanı polis memuru Sercan Düden, AA muhabirine, 7/24 esasına göre mevhum devriye görevi yürüttüklerini anlattı.

İnternette emin ara geçirilmesi için devriye faaliyetlerini layenkati bitmeme ettirdiklerini vurgulayan Düden, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımızı özellikle internet üzerindeki vukuf kirliliği üstüne anımsatmak istiyorum. Akilane bilgiye ulaşmak amacıyla mevhum ortamdaki içeriklere seçkin antlaşma eleştirmeli ayrımsız göz açısıyla çağrıştırmak gerekiyor. Bilgiyi paylaşmadan geçmiş resmi kaynaklardan teyit etmek ve doğruluğundan güvenli olmadığımız bilgileri paylaşmamak bu konuda büyük önem sunma ediyor.”

Mevrut şikayetlerin bir tane bir tane incelendiğini anlatım eden Düden, “Genel kendisine yaşanan mağduriyetlere bakıldığında toplumsal iletişim araçları hesaplarının çalınması ve bacanak listelerine sıkıntı solmak yoluyla ayyarlık suçunun yoğunlukta olduğunu görüyoruz. Agresif alelumum ‘oltalama’ yöntemiyle mağdurun bilgilerini ele geçirir ve sosyal medya hesaplarını kullanarak ayyarlık faaliyetini gerçekleştirir.” diye konuştu.

Sanal dolandırıcılıkta gündemdeki konular kullanılıyor

Cep telefonuna gelen mesajlar ve e-postaların ongun kontrol edilmesi gerektiğine vurgu fail Düden, sözlerini şöyle tamamladı:

“Alelumum bu mesajların içeriği, gündemde olduğu üzere EYT başvurusu, yılbaşı çekilişi evet üstelik ‘bin lira sosyal müzaheret amacıyla tıklayın” şeklinde olabiliyor. Bu linke tıklayarak bilgilerinizi verdiğinizde mağduriyet yaşıyorsunuz ve hatta arkadaşlarınıza dahi yaşatıyorsunuz. Bu tehditlerden korunabilmek üzere Siber Suçlarla Mücadele Ofis Başkanlığımızın bünyesinde kurulan ‘Siberay’ sayfalarını strateji ederek mevhum dünyanın kontra etkilerinden korunabilirsiniz.”

Share: