Depremzedeler “Yeni Umutlar” projesi ile hisse senedi sahibi oluyor

Mersin’birlikte “asrın felaketi” adına nitelenen depremlerin arkası sıra hayata geçirilen “Eskimemiş Umutlar” projesi ile kestirmece 5 bin afetzedenin istihdam edilmesi amaçlanıyor.

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından afetzedelerin iş gücüne kazandırılmasına müteveccih iş başlattı.

İŞKUR vasıtasıyla kentteki aksiyon dünyası temsilcileriyle yapılan görüşmeler sonrası kamu hür teşebbüs işbirliğiyle Yıpranmamış Umutlar projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında, Mersin Ağacı Oluşum ve Konfeksiyon Sanayicileri Derneği (METKOSAD), Rum Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON), Özgür Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Sazak Izinli Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER) ile tören düzeni imzalandı.

Yaklaşık 5 bin depremzedeye hisse senedi imkanı sunulması hedeflenen projedeye başvurular üzere mevhum “CV havuzu” oluşturuldu.

Şu esas kadar 130 afetzedenin istihdam edildiği projenin ilk etabı, alışılmadık hal (OHAL) sürecinde bitmeme edecek.

Başvurular QR kod ve ilişim üzerinden yapılıyor

Depremzedeler, kentin muhtelif bölgeleri ile İŞKUR binasında asılan afişlerdeki QR harf ve “https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdPzsTBYJZ2v0suTenJHx7XFwlrSCPWcHgDkUV-NdyumMdMMA/viewform” linki üzerinden projeye başvuru yapabiliyor.

İş verenler birlikte patika grupları amacıyla hazırlanan afişteki QR harf ve “https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfsU6OZzxgy63IBxsH7fb7qoqCf-NnemrdTyGyq3yc2huW4NQ/viewform” adresi marifetiyle istihdam alanı oluşturabiliyor.

Sazak İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu, AA muhabirine, depremin ikinci gününde kentteki aksiyon dünyası temsilcileriyle görüşmelere başladıklarını söyledi.

Afet bölgelerindeki gâh vatandaşların evleri kabilinden işlerini üstelik kaybettiğini anlatan Hümayun, “Bu insanlar zaten çalışıyorken bir anda evlerini ve hareket yerlerini kaybetmeleri nedeniyle işsiz bile kaldıkları ve bu anlamda ihtiyaçlarının oluşacağını öngördük. Depremzedelerin temel ihtiyaçlarını devletimiz gelişigüzel şeyi ortaya koyarak doğrusu giderdi. Peşinden işe ihtiyaçları olacağını değerlendirdiğimiz amacıyla adını ‘Yeni Umutlar’ koyduğumuz projeyi hayata geçirme kararı verdik.” diye konuştu.

Kutlu, kentteki meslek gruplarının depremzedelerin yeni aynı hanay kurabilmesi amacıyla projeye büyük bindi verdiğini belirtti.

Projede “familya sınırlaması” bulunmuyor

Başvuru sürecine ilgilendiren vukuf veren Hümayun, şöyle bitmeme etti:

“Hem işveren hem birlikte hareket arayanlara bu durumu pratikleştirmek amacıyla tıpkı QR harf oluşturduk. Bu kodu çokbilmiş telefonla taradıktan bilahare güç iş arayansa, becerilerini ve bildirişim bilgilerini kaydedip formu gönderdiği zaman bizim gelişim arayan havuzuna düşüyor. İş veren da aynı şekilde QR kodu tarayarak firmasında hangi alanda neye ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Yeni Umutlar projesi hür teşebbüs şümullü olduğu üzere sınırlama bulunmayan. Asıl, ağababa ve çocuk bile yaş müsaitse ve mesleksel kalifikasyon uygunsa faydalanabiliyor.”

Kutlu, yaraların hızlıca sarılması üzere eksiksiz imkanları seferber ettiklerini belirtti.

Büyük nâr karşısında milletin şipşak kenetlendiğini aktaran Mutlu, Eskimemiş Umutlar projesinin birlikte bu tesanüt örneğinin evire çevire tıpkısı yansıması olduğunu kaydetti.

Share: