Çölün ortasında Karadeniz’i aratmayan kaynak

Çölün ortasında Karadeniz’i aratmayan görüntü- Çölün ortasında 30 milyon envestisman yaptı, beklenti erdemli

Çiftçi Eksiksizlik Işıklı:

” Rekolte olarak şu dakika muamele bol, zararı bulunmayan”

” Şu ana büyüklüğünde sulama sistemine 30 milyon yatırım yaptık”

” Silvan Barajı faaliyete girer, bizde bu maliyetlerden kurtuluruz”

” Üretimde sonuç 4-5 senedir çiftçimiz alışta gür nişane alabiliyoruz”

DİYARBAKIR – Diyarbakır’ın Sur ilçesine merbut Kayayolu köyünde 30 milyon envestisman yapılarak ekilen pamukta üretici rekoltede erdemli verim bekliyor.

Talih ilçesine merbut Kayayolu köyünde çiftçi Kemal Aydın, henüz ilk buğday, rüşvet, yasmık kabilinden gıdaların ekildiği alana yemeden içmeden sulama amacıyla 30 milyon yatırım yaparak iğ ekti. Çölün ortasında adeta Karadeniz’in yemyeşil alanlarını mümasil pamuk tarlasında şimdiye kadar hizmettin bereketli gittiği ve hasat zamanına büyüklüğünde efdal rekolte beklendiği belirtildi.

Çiftçi Kemal Ziyalı, Kayayolu köyünde arazi kiralayıp 5 bin dönüme iğ ektiklerini söyledi. Hepsini damlama sistemiyle suladıklarını nâkil çiftçi Ziyalı, “Tığ bu işi bundan sonra yapamayacak duruma gelmiştik. Sürdürülebilir tarım üzere damlamaya olmazsa olamaz diyerek baktık. Günde 900 dönüm araziyi az bir suyla sulayabiliyoruz. Bağan tıpkısı enerji, birkaç gübreleme ile bu işi bugüne büyüklüğünde getirdik. Şu esas büyüklüğünde pamuğun durumu da gür. Faziletli verimi düşük maliyetle damlama yaparak bu işi sürdürebilir diye düşündük. 5 bin dönüm pamuk, 3 bin dönüme geçenlerde akdarı arazimiz var. Onu yabanıl sulama ile suluyoruz. Rekolte kendisine şu an muamele dolgunca, zararı namevcut. hava şartları de dolgunca. Hala besleme yapıyoruz” dedi.

“Son 4-5 senedir çiftçimiz alışta bol yapıt alabiliyor”

Henüz önceden bulunan arazide yasmık, buğday, rüşvet kuru ziraat yapıldığını anlatım fail Vazıh, “Buraya suluyu önce biz yaptık. Şu asıl büyüklüğünde 30 milyon sulama sistemine envestisman yaptık. Daha maliyet var. Sonuç güne kadar da harcama olacak. Sezon böylecene cümbüş faturaları var. İşçilik ücretleri var. Mevsim böylecene maliyetler kesin kazanç. Avlu risk. Risk deyip çalışmayız. Bizim işimiz bu, çiftçilikten geliyoruz. Üretimde akıbet 4-5 senedir çiftçimiz alışta ferah im alabiliyoruz. Bismil-Diyarbakır arası yer geniştir. Bu sistemlerle daha çok sulanabilecek. Zira hayatiyet fiyatlı. Iri tıpkısı araziyi zahir ekerim deyip damlama ve yağmurlama ile. Başka tılsım namevcut. Batman’dan, Silvan ta fakülteye büyüklüğünde kat boyunca 6-7 akmaz var. Bu göletler normalde Malabadi Barajından beslenecek. 3 milyon döneme andıran yerey bu proje ile sulanacak. Ama bu projeler hep yarım eskimiş. Bu göletler bitti ama yıllardır faaliyete girmediler. Bu göletten yararlanmak istedik. Özlük imkanımızla sulama sistemini kurduk. Şu anda o sudan faydalanıyoruz. Bu Silvan Barajı inşallah sunu mümasil zamanda faaliyete girer. Bizde bu maliyetlerden kurtuluruz” şeklinde konuştu.



Share: