CHP Saylav Sarıbal: “Öz Ürettiğimiz Bire Bir Ürünü Kendimiz Pazarlayamıyoruz”

TUNCAY TÜRKGÜLÜ

CHP Bursa Mebus Orhan Sarıbal, Akçakoca’de fındık tüccarları, sanayiciler ve fındık iştirakçi temsilcileri ile tıpkısı araya geldi. Sarıbal, “Hangi eyvah kim kendi ürettiğimiz tıpkısı ürünü kendimiz pazarlayamıyoruz. Adeta fındıkta üreticimiz fason müstahsil gibi, bütün ev muayyen şirketler alırken ki onlar dahi sıkıntıdalar zira fındıkta kartelleşme oldu bu arada” dedi.

CHP Mebus Orhan Sarıbal, zaman Düzce Akçakoca Ekincilik Odası derinti salonunda Tarım Odası Başkanı Uzun Başaran, TSO Başkanı Mehmet Pazvant, CHP Akçakoca İlçe Başkanı Çakırdoğan Abanoz ve fındık üreticileri ile buluştu.

“TÜRKİYE’DE GEÇERLI TARIM POLİTİKALARI ÇİFTÇİDEN YANA DEĞİL”

Sarıbal, fındığın mutluluk açısında stratejik bire bir yapıt olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Fındık Karadeniz üzere tıpkısı yaşam biçimidir, Karadeniz’dahi fındık, öz ve balıkçılık girmek için benzeri yaşam biçimidir. Bu sektörler toplumun anne gelirleridir. Millî açıdan bakıldığında arz yüksek oranda ihracatı olan 3,5 bilyon dolara kadar balkon amma tek devir 1,5 milyar doların altına düşmemiş. Her sene çetin bir ihracatı olan çokça kebir aynı kitap. Türkiye’dahi makbul tarım politikaları çiftçiden yana değil üzgünüm. Bunda iki sekans var. Bir siyasetçilerin seçimi kazandıktan sonraları milli buyuru bizden yana deyip keyfi davranmaları. İki ne efsus kim çiftçinin örgütlenememesi. Sunu kocaman sorun bu zira öz örgütlenmesini kuramayıp ya devletin evet başkalarının örgütler modeli üzerinden örgütlenmeyi sürdürmüş. Esasen bu bir teşkilatlanma biçimi değil, yemeden içmeden siyaset ve ticaretin ortaya koyduğu benzeri örgütlenme biçimi. Zımnında bundan kaynaklanan anne sorunlarımız var.

“KENDİ ÜRETTİĞİMİZ BİR ÜRÜNÜ KENDİMİZ PAZARLAYAMIYORUZ”

Aynı gayrı problemimiz şu, aynı eser var bu ürünün dünyadaki üretimin yüzdelik 75’i bizim ülkemizde amma borsamız ayrıksı bir ülkede. Ne efsus ki zat ürettiğimiz bir ürünü kendimiz pazarlayamıyoruz. Adeta fındıkta üreticimiz fason mal müstahsil gibi bilcümle ocak tüccar hep ocak muayyen şirketler alırken ki onlarda sıkıntıdalar bu küşayiş zira fındıkta kartelleşme oldu bu arada. Oldukça tüccar imdi kalmadı mal ve faiz politikaları dolayısıyla döviz meselesi dolayısıyla, küçük esnafın çıktı fındığa yatırım yapmadığını amma balaban dev şirketlerin tarladan itibaren kabuklu alım noktasına gelene kadar adi yukarı 3-4 yapının eline geçtiği benzeri fındık politikasından bahsediyoruz. Orada de çokça okkalı benzeri kartelleşme var. Benzeri kaç ulusötesi ortaklık şu anda fındık piyasasını istedikleri kadar yönetmektedirler. Emeğinde kenara itildiği tarihsel dönemi da alay malay yaşıyoruz.”

“8 SAAT ÇALIŞMA PARASI ALIYORUZ 12 SAAT ÇALIŞIYORUZ”

Adana Ceyhanlı Fındık İşçi Temsilcisi Abdullah Çaka bile şunları söyledi:

“Bu bölgeye iştirakçi getiriyoruz amma maatteessüf emeğimizi alamıyoruz amma gene sınırlı geliyoruz. 29 yıldır geliyoruz hep ihvan bizi tanır, tığ hakkımızı savunuyoruz bazen vatandaşlar bize kızıyorlar ‘Efendim fındık kaç para ediyor’ diyerek. Fındık bire bir teklik de olsa, getirdiğimiz işçinin hakkını arayacağız. Fındık tıpkı lirada olsa, beniz lirada olsa tığ hakkımızı arayacağız. Minimum ücrete tabi fiyat açıklanıyor, normalde açıklanan bedel günde 8 saat çalışmadır ama maalesef 8 saat mücahede parası alıyoruz 12 saat çalışıyoruz, esasen dahi biz sesimizi çıkarmıyoruz. Fiyatı 216 liradan çok vermeyin diye sosyal medyaya veriliyor, tığ üstelik diyoruz ki tığ iştirakçi getiremiyoruz. Posta ücreti var sabık yıl gidiş geliş 7 liralık iken deminden 26 liralık oldu, yani 26 bin TL bizi kurtarmıyor. Sabık sene aynı çuval unu 170 liraya alıyordum deminden 600 liraya alıyorum. Geçen yıl benzeri çuval şeker 200 lirayken, deminden bin 400 teklik oldu. Maatteessüf bizi kurtarmıyor. Hakkımızı aradığımız amacıyla ara sıra vatandaşlar bizden şikayetçi oluyorlar. Fındık üreticisi namına siz da hakkınızı savunun. Öğün parası bu 216 liranın süresince bulunmayan. Tığ günce 20 teklik sefer parası bu fiyatın konusunda konulması gerektiğini söyledik. İşçiler gelsin dedik, değer karaborsa olmasın istedik. Deminden iştirakçi sıkıntısı var.”

“BİZİM İŞÇİMİZİN YÜZDELIK 60’I ORDU’YA KAYDI”

Urfa bölgesinden gelen İşçi Temsilcisi Abdürrezzak Özkan ise şöyle konuştu:

“Ülkemizde Türkiye’ye sunu çok sezonluk işçi çıkaran devlet Şanlıurfa’dır. Geçen yıl buraya 2 bin 900 liraya işçi minibüsü getirdim. Bugün ise 12 bin 14 bin teklik arası tıpkısı minibüs işçi getirebiliyorum. Cıvıl Cıvıl ili 600 km bura 1200 km, Kargaşa’üstelik maraba makine parası veriyor, sabahleyin kahvaltısı veriyor ve antrparantez fazlalık 250 TL veriyor. Bizim işçimizin yüzde 60’ı Cıvıl Cıvıl’evet kaydı. Tığ işçimizi kaybettik. Alelhusus CHP’den istirham ediyoruz.”



Share: