Bilecik Mülakatı 102 Sene Sonraları Yeniden Canlandırıldı

GÖKAY ŞİMŞEK

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün Bilecik’e gelişinin ve Bilecik Mülakatı’nın 102. sene dönümü nedeniyle görüşmenin yapıldığı Bilecik Garı’nda merasim düzenlendi. Törende, Bilecik Mülakatı 102 sene sonraları baştan canlandırıldı.

Bilecik Garı’nda törene, Bilecik Valisi Eksiksizlik Kızılkaya, Bilecik Yetişek Jandarma Komutanı Liva Garaz Ertekin, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Şehremini Vekili Ferişte Mızrak Subaşı, İl Genel Meclis Başkanı Osman Yılmaz, bürokratlar, siyasal parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Törende, Sivas Izzet Tiyatrosu eliyle Atatürk’ün Bilecik’e gelişi ve Bilecik Mülakatı’nı anlatan eylem içtenlikle izlendi. Bilecik İl Hars ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, Bilecik Mülakatı’nın Milli Savaşım döneminin mefret intizar noktalarından biri olduğunu vurguladı. Bircan, şunları söyledi:

“Bundan 102 sene önceki Cumhuriyet Altını’imizin temellerinin atıldığı, tarihin heybetli sayfalarına adını altın harflerle yazdıran benzeri haset, cemi birlikte gerçekleştiği zamanda yeniden, bulunduğumuz Bilecik Tren İstasyonu’nda ayrımsız ruh ve inançla yaşıyor ve yaşatıyoruz. Milli Mücadele’nin önceki yıllarında, TBMM hükümeti ile İstanbul hükümetinin açıktan açığa çalışmaya girdiği aylarda, Ankara’üstelik Mustafa Kemal Kâmil’nın çevresinde kümeleşen, onunla künde edilen milli hükümetin güçlendiğini, TBMM ordularının maşrık cephesindeki başarılarını gören halife Vahdettin, 1920 yılı ekim ayı ortalarında Veziriazam Damat Ferit Ciddi’yı atamıştı. 21 Ekim 1920 birlikte kurulan Tevfik Kâmil hükümeti, Mustafa Kemal ile aynı ant yolu arıyordu. Ahbaplık Etmek için Ankara’dan aynı kavuşma yeri ve tarihi istediler. Tarihler, 5 Çatlak 1920’yi gösteriyordu. 3 kıtaya 6 yüzyıl boyunca türe, hak ve hoşgörü dağıtan heybetli Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Bilecik, Cumhuriyet’in üstelik temellerin atılmasında kilit alengir oynayacaktı. Milli Mücadele döneminin balaban intizar noktalarından biri olan ve tarihe ‘Bilecik Mülakatı’ yerine sabık 5 Mesafe 1920 tarihinde Mustafa Eksiksizlik Atatürk, İstanbul hükümetinin temsilcileriyle Bilecik istasyon binasında ayrımsız araya gelecekti. Sevr’in akseptans edilemeyeceğini ve halas mücadelesinin eke denek taşı olarak görülen ve Bilecik Mülakatı namına geçen bu eke bölüm sonrasında İstanbul hükümetini temsilen gelen heyet ile alay malay Atatürk, ayrımsız trenle Ankara’ya döndü. Bilecik Mülakatı’ndan olumlu ve somut tıpkısı akıbet alınamamış, ancak İstanbul hükümetinin bire bir kuma noktada buluşabilmek maksadıyla yetkililerini Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmeye göndermesi, Ankara hükümetini resmi adına tanıdığını göstermektedir. Rastgele zaman devletine ve milletine sınırlı olan Bilecik halkı, Mustafa Eksiksizlik’in bağımsızlık fikrine ve milletimizin kurtuluşu üzere başlatılan milli mücadeleye iri destek vermiştir.”

KAYNAK DÖKÜMÜ:

*SAYGI DURUŞU ve İstiklal Marşı

* Sivas Kerem Tiyatrosu aracılığıyla Atatürk’ün Bilecik’e gelişi ve Bilecik Mülakatını anlatan seyir gösterisi

* El Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Bilimi Ekibi yoluyla halkiyat gösterisi

* Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan’ın konuşması

Share: