Bebekleri üzere baktıkları domatesleri toplamaya başladılar

Bebekleri kabilinden baktıkları domatesleri toplamaya başladılar

Bu posta domates üreticisi fiyatlardan kıvançlı

Domates durumunda 8 liradan 13 liraya satılıyor

Hamitabat Köyü Muhtarı İbrahim Dayanabilen:

“Aya fiyatı 8 lira, domatesin çeşidi ve cinsine göre 12,13 liraya kadar çıktığı oluyor”

“Bu sezon hasattan üstelik üretimde da memnunuz”

Domatesi müstahsil Pembe Kaysu: “4 aydır süt kuzusu kabil bakıyoruz”

BİLECİK – Mikroklima özelliğine ehil Bilecik’in Söğüt ilçelerinde hasat edilen domatesler Marmara Bölgesi ve Ankara, Eskişehir, Sakarya gibi yer illere gönderiliyor. Domatesi müstahsil Pembe Kaysu, “4 aydır bebek gibi bakıyoruz. Zayıf olanları ayırıyoruz, kırmızı olanları topluyoruz; yeşilleri birlikte topluyoruz onlarında apayrı alıcıları oluyor” dedi.

Toprakları Sakarya Nehri’nden sulanan arazilerde mevsimlik tarım işçilerinin seralardan özenle topladığı domatesler 8 ile 12 teklik arasından satılırken, büyükşehirlerde sofraları süslüyor. İl genellinde 2 bin 600 dekar alanda dikilen domatesler ilkin Ankara, Eskişehir, Sakarya üzere kasaba illere gönderiliyor. Domates yetiştiriciliğinde balaban bire bir role ehil Söğüt’e mecbur Hamitabat Köyü Muhtarı İbrahim Dokuz Canlı, “Köyümüzde sezon itibari ile domates ve salatalık hasadı yapılmaktadır. Tahminî 9 bin dönüm kapalı alanda antika şeş yetiştiriciliği yapıyoruz. Yarı yarıya akseptans edebileceğimiz şekilde 4 bin dönümü budala, 4 bin dönümü birlikte domates. Öncelikle domates fiyatlarına değineyim ki bu sene oldukça adamakıllı. Ayak Tabanı fiyatı 8 liralık, domatesin çeşidi ve cinsine göre 12,13 liraya kadar çıktığı oluyor. Genelde tüccarlarımız geliyor İstanbul’dan ve Adapazarı’ndan. Onlarla burada teslim etmek neredeyse satışımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Bu mevsim hasattan da üretimde bile memnunuz”

Kip açıklamasının devamında, “Kontratlı üretime girilse akıllıca olacak. Bizim gizil yerine 9 bin dönüm seradan bahsettiğim üzere seçme tür marketlere evet da zincirlere makul tıpkısı yassı yapıyoruz, onlara akla yatkın ürünler yetiştirebiliriz. Sözleşmeli istihsal adı altında yaparsak yetiştirici, aradaki tüccar ve tüketicinin çok kıvançlı kalacağı aynı sitem yapılabilir. Çünkü tığ ortama müsaidiz. Hem kontrollü üretim yapılır, hem istenilen ölçüde, kalitede nişane elde edilir. Hem birlikte yüklülük yaşamayacak ürünler çıkar. Biz yetiştirici olarak bunlara hazırız. Şuandaki sezon itibariyle, yıl itibariyle özellikle hasattan memnunuz” ifadelerine düzlük verdi.

“4 aydır bebek kabil bakıyoruz”

Domatesi yetiştirici Gülgûn Kaysu ise, “Fideleri April ayında diktik, yetiştirdik, dibini çapaladık, bağladık, ip attı bilahare doladık gübresini suyunu değme şeyini verdik. Kızardı bundan sonra toplamaya başladık. 4 aydır çağa gibi bakıyoruz. Vurgun olanları ayırıyoruz, kırmızı olanları topluyoruz; yeşilleri birlikte topluyoruz onlarında ayrıksı alıcıları oluyor” dedi.

” Karşılık bakımından Allah’a şükür bu sene kazandık”

Değişik benzeri müstahsil Mehmet Emre Kaysu ise, “Annem, babam ve kardeşlerimle bu işi yapıyoruz. Yaklaşık 15-20 yıldır yapıyoruz. Ego anneme müzaheret ediyorum, aşıramento getirip götürüyorum. Fiyat itibarıyla Allah’a şükür bu yıl kazandık. 8-9 liraya satıldı. Hem okuyorum hem çalışıyorum. Çiftçiliği seviyorum. Yaz tatilinde aileme arkalama ediyordum” dedi.



Share: