Başkan Seçer: “Kanuncu düzenlemenin uygulanması ve takip edilmesi olmazsa olmazımız”

Mersin Büyükşehir Şehremini Vahap Seçer, bugüne kadar unutulan yada boşlama edilen konuların daha çok yavaş aynı şekilde ele alınması gerektiğini kaydederek, “daha çok hoppadak yasal tensikat değil uygulamalarında ciddiyetle, disiplinle izlem edilmesi konusu daha çok bizimde olmazsa olmazımız” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emniyetli Koramaz, Yönetim Kurulu Üyeleri, Mersin Ağacı İl Eş Güdüm Oturmuş Üyeleri, bölüm başkan ve yöneticileri ile benzeri araya gelerek, depremin peşi sıra yapılan ve yapılması gereken icraat üzerine düşün alışverişinde bulundu. Toplantıda, TMMOB ile işbirliği çerçevesinde yapılacak icraat için konuşuldu. Harita, peyzaj, kent plancıları, ekincilik, kimya, jeoloji, jeofizik, hareketlilik, araba, eroin, inşaat gibi alanlardaki mimar ve mühendisler odası temsilcilerinin meydan aldığı toplantıda, yaşanan yer sarsıntısı sürecinin peşi sıra yapılan ve yapılması gerekenler için değerlendirmelerde bulunuldu.

Katılımcılar kamu yararına olacak değme çeşit girişimi ve çalışmayı destekleyeceklerini belirterek, bayındırlık planları yapılırken kentteki yeşil alan oranlarının birlikte artırılması gerektiğini vurguladı. Lazım belediyelerin gerekse üstelik ayrıksı kurumların yapacağı birlik çalışmalara katkı yöneltmek istediklerini anlatım eden katılımcılar, bu süreçte fen insanları ile olan ilişkinin bile önemine dikkat çekti.Yapı stoklarının haddinden fazla ongun vasıtasız geçirilmesi gerektiği birlikte ifade edilirken, Mersin Ağacı Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak olan ‘Yer Sarsıntısı Riziko Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Kat Başkanlığı’ için da düşün alışverişinde bulunuldu.

Mersin Ağacı Büyükşehir Şehremini Vahap Seçer konuşmasında “Bugüne büyüklüğünde bu nev afetlerden bilahare bilcümle konuşulan, heyecanla ‘şunu yapalım, bunu yapalım’ denip elan sonraları hafızayı beşer nisyan ile malüldür sözünden yola çıkarak unutulan konuların imdi hoşur bu ülkede kilolu bire bir şekilde ele alınması, yetersizse kullanılmamış düzenlemeler, kanuni tensikat yapılması, bundan sonra takkadak kanuni düzenlemeler değil uygulamalarında ciddiyetle, disiplinle takip edilmesi konusu bundan sonra bizimde olmazsa olmazımız” ifadelerini kullandı.

“Sivil sosyete olmadan demokratlık gayrimümkün”

Odaların kamu vicdanı hassasiyetinin ve sorgulama yeteneğinin olduğunu üstelik vurgulayan Seçer, “Bütün odalarımızın hele bu konularla ilişkin çokça takı alması geçişsiz. Rastgele devir söylediğim ayrımsız özdek var, sivil topluluk inanılmaz kebir. Sivil sosyete olmadan demokrasi olmaz, katiyen hakkınızı savunamazsınız. Kamuoyu oluşturmadıktan sonraları kim vurduya gidersiniz. Tarihinde olmadığı ve olamayacak büyüklüğünde Mersin Ağacı’de bire bir Büyükşehir Şehremini odasını STK’lara açmıştır. Bırakın odasını, gönlünü üstelik açmıştır, neşeli ortamlara üstelik uygun zeminler hazırlamıştır ve saatlerce oturup toplanmıştır” şeklinde konuştu.

“Kaynaktan sisteme giren su, tüketilen su yetmiyor”

MESKİ’nin raporlarına göre her an coşkunluk yaşanabileceğini belirten Seçer, “SCADA’dan anlık izleme ediyoruz elhak sistemi. her an herkes durabilir. Kaynaktan sisteme giren akarsu, tüketilen su yetmiyor. her an hep çökebilir. Bütün albeni yapar, pompalar durur. Biz biliyorsunuz Tarsus suyunu kullanırız. Mahsus bire bir noktaya cazibeyle sağlık, sonra terfilerle basarız. 4 yıldır uray vaşkanıyım. 6 yıl ilk tören düzeni yapılmış, DSİ ile. Eskimemiş benzeri Pamukluk Barajı, Tarsus ile Sazak arasında. Yani mevrut suyu düşünün. Oradan buraya şu anda aldığımız suyun parçalanmamış ortasında eskimemiş bir baraj mamul, uzaklık henüz yakın ve bütünü cazibeyle gelecek. İsale hattını DSİ yapacak, bize devredecek. Altı yıldır altı santimetre kat alınmamış. Bunları biz dile deklare etmek istiyoruz. Hangi tasfiye hangi akıtma hattı tek özdek namevcut. Sistemleri de yapılmadı. Yani o tesisler de yapılmadı. Yalnız baraj akarsu tutuyor. Ne tarımsal sulama hangi içme suyu. Bunların olması geçişsiz” dedi.

“Hayata geçirilecek icraat ortak bire bir şekilde yapılmalı”

TMMOB Umumi Heyet Başkanı Sakıncasız Koramaz birlikte, Mersin’in dahi bu süreçten çokça etkilendiğini rapor ederek, “Hareket vakit kaybetmeden 11 ili vurmadı. 11 ilin periferisindeki illeri, belki Mersin Ağacı’i elan aşkın vurdu. Depremden bu yana Mersin’in 400 bin kafile aldığını biliyoruz. 400 bin güç kullanılmamış mesail demek.Öncelikli benzeri boyut tespiti yarmak geçişsiz. 400 bin erkek, aynı barınma sorunu çıkma. Deprem sonrası Mersin Ağacı’in bina stokunun depreme metanet çerçevesinde envanter çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bütün bunlar yapılırken da mühendislik, kentçilik, peyzaj planlama, vacip yeşil alanlar, kır-kent ilişkisinin çokça iyi kurulması lazım. Bu konuda belediyelerimizle işbirliğine açığız” diye konuştu. – MERSİN

Share: