Bankiz kaplı Çıldır Gölü’nün cazibesi artıyor

Turistlerin kış seyahat rotaları beyninde düz alan buzla kaplı Çıldır Gölü’nün cazibesi her sabık zaman artıyor.

Ardahan ve Kars sınırında mevcut Çıldır Gölü’ndeki buz kalınlığı soğukların etkisiyle 30 santimetreyi aştı.

Son günlerde Şark Ekspresi ve Turistik Gün Doğusu Ekspresi seferleriyle bölgeye mevrut yerel ve yabancı turistler, donan göl üstünde tutum yapıyor, süvari kızaklarla gezintiye çıkıp patenle kayıyor.

Çıldır Kaymakamı Muhammed Enes İpek, Çıldır Gölü’nün dünyanın sunma büyük buz pisti olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Gölün alelhusus şita aylarında ikbal gördüğünü anlatım fail İpek, şöyle konuştu:

“Gölümüz şita aylarında buz tuttuğu ant hele Eskimo usulü balıkçılıkla bu arada yöremizdeki işletmelerimiz, insanlarımız, köylülerimiz, kooperatifimizin üyeleri evlerine dirimlik getiriyor. Bire Bir zamanda yöremizdeki hem evcil hem ecnebi turistlerimize bakım veriyorlar. Balıkçılık hizmetiyle beraber, sportif faaliyetlere birlikte haddinden fazla önem gösteriliyor. Buz pisti olması sebebiyle hem gençlerimiz hem bile yöredeki insanlarımız atlı kızakçılık, buz pateni, bire bir zamanda muhtelif otomotiv firmaları yörede göl üstünde cümbüş sergileme için gidiyorlar.”

İpek, bölgenin tanıtımı için Vilayet ve belediyelerle şita mevsiminde festivallerin düzenlendiğini hatırlattı.

Gölün ön halkı üzere sağlık kaynağı olduğunu anlatan İpek, “Tıpkısı devir süvari kızakçılık faaliyetleri ulaşım maksadıyla kullanılıyorken şu dakika bakımından yerli ve ecnebi turistlerin yeryüzü balaban galeyan, esenlik, eğlence kaynağı. Çıldır Gölü çok pir ayrımsız manzaraya kavuşmuş durumda.” dedi.

İpek, herkesi bölgedeki bu benzersiz güzellikleri görmeye davet etti.

Yabancı turistler Çıldır Gölü’nün doğasına hayran kaldı

Eşiyle otostop yaparak acun turuna çıkan ve bölgeyi ülfet fail İsviçreli Ulysse Lebeau, buzun üzerinde dolaşma heyecanını yaşadıklarını rapor ederek, ” Türkiye’da bu büyüklüğünde fena hâlde coğrafyaya ilk defa şahitlik ediyoruz. Burada peynirin tadına baktık ve çok kalburüstü. İsviçre’deki peynirlerle bire bir. Bedaheten Harabelik Yeri’ni birlikte haddinden fazla beğendik. Buzun üstüne evvel çıktığımda heyecanlandım, buzun kırılacağından korktum ama şu anda içtinap etmek geçti. Buz tartı ve altında akarsu akıyor, çokça rahatım.” diyerek konuştu.

Eva Lagrande ise bölgeye hayran kaldığını belirterek, “Çıldır Gölü üzerindeyiz, bu büyüklüğünde buz tutacağını beklemiyordum. İlk posta buz konusunda çıkıyorum. Ülkemizde birlikte var amma bu kadar pir dekor yok. İlk yol buzun üzerinde atların yürüdüğünü ve turizm aktivitesini görüyorum. Buzla ciltli gölün etrafındaki beyaza bürünen dağlar da haddinden fazla hoşuma gitti.” ifadelerini kullandı.

Share: