BAİBÜ’de Kederli Araştırmaları ve El Kültürü Sempozyumu başladı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Bolu Ahali Kültürünü Araştırı ve Aplikasyon Merkezince (BAMER) planlı Üzüntülü Araştırmaları ve Ahali Kültürü Sempozyumu başladı.

Bolu Valiliği, Kederli Kaymakamlığı ve Göynük Belediyesi işbirliğiyle Kongre Merkezi Bordo Salon’dahi planlı sempozyumda konuşan Vali Erkan Tığ, gelişigüzel tarafı ayrı güzelliklerle komple, saf, tarihi, kültürel ve turizm özellikleri açısından şayan biçilemez tıpkısı ülke olan Bolu’bile Üzüntülü’ün ayrı öneme ve değere sahip olduğunu söyledi.

Göynük’ün tarihi ve kültürel eserlerinin öneminin bu sempozyumda enine boyuna ele alınacağını anlatan Kılıç, “Dünyada kültürel yozlaşmalar, erozyonlar devam ediyor. Tıpkı toplumu, milleti ayakta markajcı sunu oylumlu şeyler, tarihi ve kültürel değerler; bunları neşelendirmek ve gelecek nesillere aktarmak. Biliyorsunuz dünyada biricik kültüre, tek dirim tarzına akıllıca yöneliş var. Bu kültürel soysuzlaşma, ülkemizi ve milletimizi üstelik haddinden fazla hırçın etkileyecektir. Bizler bu topraklarda kültürümüze bunun üzere sahip çıkmak zorundayız.” dedi.

Bu programların buna yardım sağlaması açısından sonuç adım kocaman olduğunu dile getiren Tığ, “Bizim dünyada yaşanan kültürel erozyondan kendimizi dulda etmemiz, kültürel değerlerimize, varlıklarımıza erbap çıkmamız ve ayakta durmamız gerekiyor. İnsanları ve milletleri geçmişten kopardığın antlaşma, o ülkeleri oyalamak, istediğin kabilinden dönüştürmek ve yönlendirmek kabil oluyor. Bizim tıpkısı kimliğimiz var. Kimliğimizin parçaları da yöresel ürünlerimiz, tarihi ve kültürel değerlerimiz. Bunlara mutlaka topluluk çıkacağız.” diyerek konuştu.

“Kültürel belleğimiz yerine şişman avantaj sağlamış bulunmaktayız”

BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı üstelik darülfünun kendisine yaşadıkları kente, toplumsal, kültürel ve akademik alanların tamamında katkı çevirmek üzere şişman motivasyonla çalışmaları yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bu kapsamda Seben, Mudurnu ve Kıbrıscık halk kültürü sempozyumlarıyla Bolu’muza ulama sunmaya çalıştık. Bu sempozyumlar çerçevesinde haddinden fazla kızıl akademisyen, araştırman ve sanatçıların çalışmalarıyla bayrı kültürümüzün, musahabe, kültür ve ilmî yönlerle ortaya çıkarılması ve görülebilir olmasını sağlamış olmakla, geçmişimizden bugünümüze ve geleceğimize uzanan kültürel belleğimiz adına nazik kazanım sağlamış bulunmaktayız.”

Üzüntülü Şehremini Ahmet Çankaya ile BAMER Müdürü ve Bilgi Şöleni Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa bile istişare yaptı.

Konuşmaların ardından katılımcılara Bolu ve Kederli yöresine ilişkin türkülerin seslendirildiği konser verildi, yönetmenliğini BAİBÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fatih Peker’in yaptığı “Kederli Ramazan Sofrası” belgeseli izletildi.

Üzüntülü Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından Dr. Öğr. Üyesi Sürgün Yıldız’ın hazırladığı “Geçmişten Geleceğe Anadan Görme Göynük Kıyafetleri” defilesi ile el sanatları sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Üç devir sürecek sempozyumda, Kederli’ün kalkınmasına katkı verebilecek öneriler ve saf erke kaynakları üzerinde durulacak. Ayrıca, Elemli umum sanatları ele alınacak, turizmin gelişmesine müteveccih El Sanatları Çalıştayı düzenlenecek.

Share: