CHP Umumi Başkan Yardımcısı Gamze Atmaca İlgezdi, 16 Temmuz’de Bolu Yuva’bile 1 kişinin ölümü ile sonuçlanan su zehirlenmesini TBMM gündemine taşıdı. Akkuş İlgezdi, Keyif Bakanı Fahrettin Koca’ya; “Olaydan sonradan akarsu deposunun paslı borularının ve sistemlerinin değiştirilmesi için çalışmaların başlatılması ancak ve fakat ihmalin bir kanıtıdır. Bu paslı boruların değiştirilmeye başlanması amacıyla bir can mı yitirmeliydik? Yüzlerce birey hastaneye mi kaldırılmalıydı?” sorularını yöneltti.
CHP Umumi Başbuğ Yardımcısı ve İstanbul Saylav Gamze Atmaca İlgezdi, 16 Temmuz’üstelik Bolu’nun Yuva köyünde tıpkı kişinin ölümüne hastalık olan, 141 kişinin dahi etkilendiği akarsu zehirlenmesini TBMM gündemine taşıdı.
Akkuş İlgezdi, Afiyet Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği istifham önergesinde; sudan zehirlendiği değerlendirilen 141 kişiden 11’inin aheste bakımda atılmak için 31 kişinin tedavisinin hastanelerde bitmeme ettiği bilgisini verdi.
İlgezdi’nin değerlendirmeleri şöyle:
“VAKALARIN ZAMANA YAYILMIŞ BİR ŞEKİLDE ÇIKIYOR OLMASI, İLK MÜDAHALELERİN YETERSİZ OLDUĞUNU BİZLERE GÖSTERİYOR”
“Bolu’nun Yuva Köyü’nde sudan zehirlenen 141 vatandaşımız ve yitirilen tıpkısı birey var. Korkulu bakımda olup tedavisi bitmeme fail hastalar bulunmaktadır. İlk kendisine çocuklarda etkilerini gösteren zehirlenme, bodur sürede mecmu köye yaygın durumdadır. Bu salgının nereden kaynaklandığı tayin edilmedikçe, önü alınamaz arkaç gelebilir, başka canlar da yitirebiliriz. Fenomen sonrası uzmanların görüşlerine kulak verdiğimizde, bu salgının bir tane günde olup biten aynı molekül değil, bitmeme fail tıpkısı müstevli olduğunu anlıyoruz. Vakaların zamana yayılmış benzeri şekilde çıkıyor olması, kaynağın devam ettiği ve ilk müdahalelerin dar olduğunu bizlere gösteriyor.
“YAŞAMINI YİTİREN VATANDAŞIMIZIN VE SAĞLIKLARINDAN OLAN 141 VATANDAŞIMIZIN HESABINI KİM VERECEK?”
Tıpkısı polis güçleri, arakçılık olayını başından engellerse, orada yakalaması müstelzim tıpkı harami birlikte kalmaz. Yani, şehirlerdeki zir bina problemleri önceden belirleme edilmiş, suyun geldiği rahatsız borular önceleri değişik olsaydı ne fert kaybı yaşanırdı hangi üstelik vatandaşlarımız hastalanırdı. Olaydan sonradan su deposunun gergin borularının ve sistemlerinin değiştirilmesi üzere çalışmaların başlatılması ancak ve fakat ihmalin aynı kanıtıdır. Bu tedirgin boruların değiştirilmeye başlanması amacıyla özellikle ki ayrımsız duygusal mı yitirmeliydik? Yüzlerce sevimli hastaneye mi kaldırılmalıydı? Yaşamını yitiren vatandaşımızın ve sağlıklarından olan 141 vatandaşımızın hesabını kim verecek? Bu ülkede insan hayatının hiç mi önemi namevcut?
“DEPODAKİ SU İÇİN AKIBET İKİ YILDA BIRÇOK KEZ BİYOLOJİK VE KİMYASAL ANALİZ YAPILDIĞI KONULARINDA İVEDİLİKLE KAMUOYUNA BİR AÇIKLAMA YAPILMALI”
Tüketime sunulan içmece-kullanma sularının kalitesine müteveccih fal ve izlem çalışmaları 1593 basit Genel Hıfzıssıhha Kanunu ve 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince Keyif Bakanlığı’nca yürütülmektedir. Yani mevzuata bakarak olayın yaşandığı bölgede temiz ve emniyetli içmece-kullanma suyu bulmak, atılmış akarsu sorununu fasletmek Bolu İl Özel İdaresi Akarsu ve Hat Hizmetleri Müdürlüğü’nün bakım alanındadır. Bolu İl Hususi İdaresi ve Su Yazı Hizmetleri Müdürlüğü; günce kalıntı klor ölümünün yapılıp yapılmadığı, depodaki su için serencam iki yılda birçok el biyolojik ve kimyevi çözümleme yapıldığı konularında ivedilikle kamuoyuna bir izah yapılmalı ve denetim raporları sunulmalıdır.”
Atmaca İlgezdi, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:
“SAĞLIK KURUMLARINA GİTMEYİP SAHADA TESPİT EDİLEN VAKA SAYISI KAÇTIR VE BU VAKALAR İLK VAKADAN KAÇ DÖNME BILAHARE TESPİT EDİLMİŞTİR?”
“Bolu’de sudan kaynaklanan salgında sağlık kurumlarına önce referans tarihi nedir? İlk başvurularda Zorunlu Bulaşan Emraz Elektronik Hikâye İnceleme Formu doldurularak vaka bildirimi işlenmiş mıdır? Belirleme edilen vakaların diyar esenlik müdürlüğüne bildirimi çabucak işlenmiş mıdır? Simultane bildirilmeyen vakalar, birçok ahit bilahare mülk sağlık müdürlüğüne bildirilmiştir? Bakanlığınız bu salgınla ait vakanın yaşandığı köye görevlendirme yapmış mıdır? Afiyet Müdürlüğü yetkilileri, vakanın tayin edildiği Çaydurt Yuva Köyü’ne gitmiş midir? Gitmişse vakanın tespitinden kaç çevrim sonradan köye gitmiştir? Gitmemişse neden gitmemiştir? İlk vakanın tespitinden birçok periyot bilahare akarsu deposu ve şebeke suyu ile gıdalardan numuneler alınmıştır? Alınmamışsa sebep alınmamıştır? Akarsu deposundaki kalıntı klor ölçümü geçmiş vakadan kaç aktarilma sonra yapılmıştır? Son hangi olmuştur? Köylüler geçmiş vakadan sonraları depodaki suyu kullanmaya bitmeme etmiş midir? Bu bölgede 12 sene içinde su deposu kaynaklı ayrıksı salgın yaşanmış mıdır? Yaşandı ise su deposu amacıyla iyileştirmeler ve bunların takibi mamul mıdır? İlk hikâye ne tarihte görülmüştür? Vakayı araştıran ekipler, ne tarihte köye ulaşmıştır? Sağlık kurumlarına gitmeyip sahada tespit edilen fenomen sayısı kaçtır ve bu vakalar önceki vakadan kaç bölüm sonra tayin edilmiştir? Sudan zehirlenen köylülerin bazılarının keyif tetkiklerinde kanlı ishalle ortaya sâdır, kansızlık ve iveğen böbrek yetmezliği ile seyreden Hemolitik Üremik Nişane (HÜS) tanısına ulaşıldığı bilgisi akıllıcasına mudur? Akilane ise kaç tutkun için bu tanılama konmuştur?”