Asıl sevkitabii: Hayvanların emniyetsiz çiftleşme yöntemleri

Hayvanlar için çiftleşme, genlerini gibi olduğu kadar duyurmak amacını taşıyor. Fakat bunun amacıyla gösterdikleri ceht, kimi zaman çiftleşmenin kendisini geride bırakıyor.

Hayvanat aleminin eş adayına gösteriş yapacakları hususi mekanlar hazırlamaktan, karşı cinsin ‘kılığına girmeye’ kadar varan şaşırtıcı çiftleşme ritüellerine ayn atmaya hazır mısınız?

Afrika boğa kurbağası

Afrika kele kurbağasının çiftleşmesi, hem karmaşık hem da çokça zalimce.

Genç erkek kurbağalar tezyifkâr, sığ akarsu birikintilerinde toplanıyor.

Bu tenasül havuzlarının merkezlerinde, hoşur rakiplerini kovalayan dominant karakterli kart koca kurbağalar bulunuyor.

Başkalarının üremesini önlemeye etkin bu kuyruksuzlar aralarında çarpışma ediyor, birbirlerini yaralıyor ve kimi vakit da öldürüyor.

Kişmiri, tenasül havuzundaki ayvaz kurbağalara akilane yüzerken, kıytırık kurbağalara rastlayınca sulara dalıp altlarından geçiyor ve ortadaki şişman kurbağalara ulaşmaya çalışıyor.

Sonunda, iri kurbağalardan birinin hakimiyetindeki alana gidip, onunla çiftleşiyor.

Argus sülünü

Güneydoğu Asya’daki ayvaz Argus sülünleri kadar, çiftleşeceği alana dikkat gösteren aynı geçim mütehammil yok.

Etkileyici benekli tüylerinin iyice görülebilmesi amacıyla ormanda 6-7 metrekare kadar tıpkı kayran gözüne kestiriyor.

Önceki ortalığı tertemiz temizliyor, sonradan de sabahları hususi bire bir şekilde öterek, dişileri davet ediyor.

Kişmiri, bu daveti akseptans yazar ‘odasına’ gelirse, onu aşılamak için etrafında dönüp, ayaklarını yere vurarak dans ediyor.

Bu raks, kanatlarını izah etmek için tıpkı skala kadar açmasıyla sona eriyor.

Davetkâr beğenirse, çiftleşme gerçekleşiyor.

Fener balığı

Acısız aynı amor öyküsü istiyorsanız, devamını okumayın. Alımlı askı balığı ilk kez 1833’te bulundu ve incelendi, fakat etraflı müddet erkeklerinin neye benzediği bilinmiyordu.

Cerrar askı balığının üzerinden sarkan gerçekten balıkların yavruları değil, çiftleştikleri eş balıklar olduğu ancak 1924’te anlaşıldı.

Nasıl mı olur? Sorduğunuza nadim olabilirsiniz.

Ayvaz fener balığı eşleşmek istediğinde, gidip elan nazik olan dişinin yan tarafında yiyerek tıpkısı hapis açıyor ve oraya yerleşiyor.

Zamanla derileri, dem damarları ve sindirim sistemleri birleşiyor, erkeğin gözleri, yüzgeçleri ve bazı organları ya düşüyor, evet bile kuruyup namevcut oluyor.

Dişinin üzerinde etkili benzeri asalağa dönüşüyor. Biricik rolü, arada sırada tenasül için er suyu çıkarması.

Şempanzeler

Ayvaz şempanzeler, Afrika boğa kurbağalarından de zalim.

Dişileri çiftleşmeye cebretmek için saldırıyor, ısırıyor, vuruyor ve kimi vakit de yaralıyor.

Bu agresif tavır, çiftleşme olmadan iki-üç sene sürebiliyor.

Teoriye bakarak dişiler korkudan, şuh oldukları dönemde kendileriyle çiftleşmek talip erkeklere direnmiyorlar.

Calip, şiddet korkusundan daha sonradan eksantrik benzeri erkekle üstelik çiftleşmiyor.

Devekuşu

Deve kuşu, soyu devam eden kuşların bildirme büyüğü. Gerçi boyunun yarısı tafsilatlı boynundan oluşuyor ama kocaman bire bir deve kuşu 2,75 metreyi bulabiliyor. Ayrıca bütün kuşlar ortada yüzde 3 oranındaki penisli kuşlardan.

Kuşların çoğunun penisi namevcut ve “kloak öpücüğü” denilen bir yöntemle çiftleşiyorlar.

Kloak aslında penisten çok vajinaya yakın tıpkı dışkılama deliği. Tenasül dönemlerinde şişiyor ve rical zat kloaklarını dişininkinin konusunda bastırarak spermini dişiye aktarıyor.

Deve kuşunun da karışma olduğu uçamayan kuşlar grubundaki kuşların ise penisi var. Ancak memeliler ve sürüngenlerdeki kabilinden kanla değil, ak kan sıvısıyla şişiyor.

Dişiler erkeğin üreme dönemine girdiğini bacaklarının koku pembeden, bembeyaz kırmızıya dönüşmesiyle anlıyor.

Yağmur kuşu

Bazı erkek yağmur kuşları karınmak üzere “calip kılığına” giriyor.

Rical iri gruplar halinde toplanıyor ve eğilip cinsî organlarını açığa çıkararak çiftleşmeye arzulu olduklarını gösteren dişileri tahsis etmek amacıyla boyunlarındaki tüyleri kabartıyorlar.

Ancak nümayişçi ayvaz kuşların beyninde kendini ayırt ettirmeden saklanan ve calip taklidi özne bazı baran kuşları üstelik bulunuyor. Bunlar aslında ayvaz, amma tüyleri ayrıksı erkeklerinki kadar delici değil.

Bu sahte dişiler, kabaran erkeklere ‘çaktırmadan’ son dakikada gerçeklik ayrımsız dişinin konusunda atlayıp çiftleşiyorlar. Bu jandarma ayvaz yağmur kuşları ‘kadın kılığına giriyorlar’ ama, testisleri özellikle nazik oluyor.

İngiltere’deki Sheffield Üniversitesi’nin bire bir araştırmasına göre, bu çekici gibi alışveriş hareketi kalıtım bilimi.

Davetkâr kabil davranan kuşlar, böylece başat huylu sair ayvaz kuşlar ortada saldırgan davranışlara hedef olmadan yaşayabiliyor.

Deniz salyangozu

Bahir salyangozu hayvanların sunu çekicisi değil ihtimal amma uç ayrımsız cinslik hayatı var.

Çiftleşen salyangozların seçkin ikisinde birlikte hem sik hem de döl yolu olduğu üzere, bir anda çifte bileşke yaşıyor.

Sadece koşa cinsiyetli olmakla kalmıyor, kullandıktan 20 zaman sonra penislerini atıyorlar – ama az daha devrisi ahit hesabına yenisi çıkıyor!

Biyologlar, bahir salyangozunun penisinin düşmesinden kısaca 24 saat sonraları, hayvanın içre sıkı sarılı duran spiral bir organın açılarak kullanılmamış fallus oluşturduğunu belirtiyor.

Hayvanların kur yapma ve çiftleşme ritüelleri ile insanlarınkiler arasındaki benzerliklere gelince…

Her ikisinde dahi kendini insan adayına gösterme, niteliğe bakarak âdem güzel, sahiplenme ve tıpkı ölçüye kadar de kurnaz ahval görk oynuyor.

Doğru eşi seçmenin edisyon bire bir iş olduğu aşina. Ama gâh hayvanların bunun üzere gösterdiği çabalama, insanlarınkini geride bırakabiliyor.

Share: