Arnavutluk kontrol istirdat ekibi, deprem bölgesinde yaşadıklarını anlattı

“Asrın felaketi” adına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kontrol istirdat çalışmalarına akmak üzere Arnavutluk’tan Türkiye’ye giden grup, kısaca 11 dönüş Malatya’üstelik çalışmalara katıldıktan sonradan ülkesine döndü.

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri Esenlik Müfettişliği Müdürü Elton Reso, AA muhabirine deprem bölgesinde yaşadıklarını anlattı.

Reso, kısaca 11 dönem Malatya’da çalışmalara katılan 80 yabanlık ekipte Arnavutluk Silahlı Kuvvetler mensubu, sivil acil nitelik ve afiyet personelinin kayran aldığını kaydetti.

Kendileri üzere arz fert anın, yaklaşık 4 yaşındaki bire bir çocuğu enkazdan sıhhatli çıkarmaları olduğunu dile getiren Reso, “Çalıştığımız enkazın yanındaki yıkılan binadan ağlama sesi duyduk. Bir Anda bu enkazdaki işimizi bırakarak tekmil personelimizle değişik enkaza yöneldik. Hızlı Hızlı kazdık ve çocuğu çıkarmayı başardık. O anlar harikaydı. O çocuğun kurtarılması için hepimiz çokça çabalama gösterdik.” diyerek konuştu.

Arama kurtarma çalışmaları sırasında pek haddinden fazla unutulmaz zaman yaşadıklarını tamlayan Reso, şunları kaydetti:

“Zinde bire bir Türk, kısaca 8 kıvrım binanın enkazında tam ailesinin, babasının, annesinin ve 5 kardeşinin olduğunu söyledi. Ekibimize çok bağlıydı. Sülale üyelerinden yer bir iki ayrımsız tanesinin sağlıklı bulunacağına dair umudu vardı. Hangi efsus ki, ailesinden hiç kimse çalışkan bulunamadı. Fakat onun asil hareketi hoşuma gitti. Babası çıkarıldığında gelişigüzel hangi kadar iri tıpkı acısı bile olsa bu gailesiz çocuk hepimize sarıldı.”

Yüzbaşı Fatjon Banaj dahi taharri kurtarma çalışmalarının sonuç gününde birlikte ailelerin, yakınlarının esen olabileceğini ümit ettiklerini anlattı.

Banaj, tıpkısı baba ve oğlunun donmuş bedenlerini gerileme altında birbirine kuşatılmış halde bulduklarını aktararak haddinden fazla iri aynı fert akse hayatiyetli yakınlarına sıhhi imdat yaptıklarını, bu durumun kendilerini birlikte çok etkilediğini tabir etti.

Türkiye’deki taharri istirdat çalışmalarının katıldığı genişlik el misyonlardan biri olduğunu ve hatıralarında etraflı süre kalacağını belirten Banaj, “Meydana gelen sakil uzanım nedeniyle can ajanda ayrımsız kenara bırakıp müdahalelerde bulunmamız gereken kâh ahval oldu. Birlik grup çokça erdemli ayrımsız profesyonellik gösterdi.” diyerek konuştu.

Zor şartlar altında, sıfırın altında 17 dereceye büyüklüğünde varan soğuklukta 24 saat çalıştıklarını söyleyen Banaj, umutla bekleyen ailelerin kendilerine bitmeme etmeleri üzere ağırbaşlı verdiğini vurguladı.

“En kötü an, benzeri babanın göçük altında artan çocuklarını bana sormasıydı”

Itidalli ve faziletkâr askeri eğitimini Türkiye’üstelik bütünleyen Asteğmen Krisman Merlika, Malatya’da bulundukları süre içerisinde bire bir kişiyi kurtardıklarını ve 26 kişinin ise camit bedenini çıkardıklarını bildirdi.

Merlika, “Sunma zehir an, tıpkı babanın depresyon altında kalan çocuklarını bana sormasıydı. Çocukları karşı tıpkısı şeyler bilip bilmediğimi sordu. Kalbimi sızlatan yer incitici cevap ‘onların annesi yok, ben babalarıyım’ sözüydü. Benim amacıyla sunma print zaman buydu. Maatteessüf o çocukların cansız bedenine ulaşıldı.” dedi.

Share: