Ankara Büyükşehir ‘Feromonlu Tuzak Projesi’ ile Ağaçları Korumaya Alıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), vektörle savaşım konusunda eskimemiş uygulamaları hayata geçirmeye bitmeme ediyor. ABB Afiyet İşleri Kat Başkanlığı, BelPLAS ZIYAN ETMEK ile teşrikimesai yaparak Başkent’te ağaçlara engel veren haşereleri çekmek amacıyla ‘Feromonlu Tuzak’ uygulaması başlattı. Tuzaklar evvel etapta pilot nahiye namına seçilen Çubuk-1 Barajı ilkin oluşmak üzere Semavi Göl ve Elmadağ Mesire Alanı ile Kurtboğazı Barajı’nda bulunan ladin, arkalıksız, karaçam ve kızılçam ağaçlarına yerleştirildi.

ABB, daha yeşil bir Başkent üzere kentteki yeşil düzlük ve ormanlıkları korumak üzere vektörle savaş uygulamalarını sürdürüyor. ABB Afiyet İşleri Ofis Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan BelPLAS NANIAZIZ ile iş birliği yaparak ağaçlara kötülük veren haşerelerle dirim bilimsel ve fiziki savaşım namına adlandırılan ‘Feromonlu Aldangıç Projesi’ni hayata geçirdi.

PİLOT SEÇİLEN BÖLGELERE FEROMONLU ALDANGIÇ YERLEŞTİRİLDİ

Feromonlu tuzaklar evvel etapta Çubuk-1 Barajı uçman kesim kalkışmak üzere Gökçe Göl ve Elmadağ Mesire Alanı ile Kurtboğazı Barajı’nda mevcut ladin, arkalıksız, karaçam ve kızılçam ağaçlarına yerleştirildi. Bu alanlara mecmu 100 sayı feromonlu tuzak yerleştirdiklerini açıklayan BelPLAS NANIAZIZ Umum Müdür Yardımcısı Mehabetli Tokmak, şu bilgileri paylaştı:

“BelPLAS NANIAZIZ olarak vektörel mücadelemize devam ediyoruz. Çubuk -1 Barajı’nda ara sıra ağaçların kuruduğunu tayin ettik. İlaçlama mücadelemizde fiziki ve kimyevi yöntemlerle ilaçlama yapıyoruz. Bu kurduğumuz tuzaklarla kısaca bin 387 ergen korteks biti yakaladık. Beklentimizin üstünde sükse elde ettik. Ankara genelinde kâin yeşil alanlara tuzakları yerleştirmeye bitmeme edeceğiz.”

Afiyet İşleri Kat Başkanlığı Veteriner İşleri Idarehane Müdürü Mustafa Şener de doğaya beis vermeyen proje yardımıyla ağaçların ömrünü uzatmayı hedeflediklerini belirterek, “Çubuk-1 Barajı, Gökçe Göl Mesire Alanı, Elmadağ Mesire Alanı ve Kurtboğazı Barajı’nda karaçam, ladin, sedir ve kızılçam ağaçlarında kurumaya beniz tutan ağaçlar mevcuttu. Orman Genel Müdürlüğü ile başlattığımız mücahede sonucunda ağaçlarda kuruma ve korteks biti tespit ettik. Bu haşereler ağaçlara kötülük veriyor ve ömrünü azaltıyor. Bu çalışmayı öncelikle Çubuk-1 Barajı’nda başlattık ve ABB’nin sorumlu olduğu parçalanmamış rekreasyon alanlarında uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Share: