Adıyaman’da ‘Tarım ve Hayvancılık’ çalıştayı düzenlendi

Ankara Azık Tarım Ürünleri Derneği vasıtasıyla Adıyaman’dahi ‘Ekincilik ve Hayvancılık’ çalıştayı düzenlendi.

Belediye Konferans Salonunda planlı çalıştayda, ekincilik ve hayvancılık alanında verilen ihtişam teşvikleri konuşuldu. Çalıştay, Ankara Gıda Ekincilik Ürünleri Derneği Umumi Başkanı Canan Ahu’ın açım konuşmasıyla başladı.

Sevgili Ahu, ” Dünya’nın sunma çoğalan toprakları üzerinde yaşıyoruz. Ama bu toprakların bereketinden yeteri büyüklüğünde faydalanıyor musunuz? Bizim amacımız doğduğunuz topraklarda doymanız değil, doğduğunuz topraklarda ihya olmanızdır. Sizi bu topraklarda canlandırma edebilmek amacıyla önümüzdeki engelleri biliyoruz. Bu engellerin ortadan kalkması amacıyla çözümleri de biliyoruz. Hayvancılık sektörü, hızla kalan nüfusun deri, benzen ve husye kabilinden biyolojik yarayışlılığı efdal besin bap ihtiyaçlarını karşılayarak, tartılı beslenmede kocaman görk oynamaktadır.

Adıyaman’daki tarımsal sulama projelerinin bir cins hayata geçirilememesi, Adıyamanlı hemşerilerimizi tarımsal sulamadaki desteklerden yoksun kalmasına sebep oldu. Çiftçilerimiz tarımsal sulamada kullanılan canlılık desteğinden faydalanamadıkları amacıyla fahiş pahalı faaliyet faturalarıyla yüz yüze kalıyorlar. Mütezayit girdi maliyetlerinden çevre edisyon eyyam nâkil çiftçilerimizin sırtına ayrımsız de erdemli mevrut canlılık faturaları yükleniyor. Adıyamanlı çiftçilerin zirai sulamada mergup cıvıltı desteğinden yararlandırılması amacıyla Adıyamanlının sesi olmamız gerekmektedir.

Duman tarımı güç iş isteyen tıpkısı faaliyettir. Tohumlarının fidelere ekilmesinden, fidelerin tarlaya dikilmesine, hasat döneminde altın varak kırımından dizilmesine, kurutulmasına ve balyalamasına kadar güzeşte sürede ağırlıklı olarak ahali emeği isteyen mütekait tıpkısı tarımsal faaliyettir. Yaman tarımının tamlık evrelerinde bati himmet istemesi, nitelik sorunu 2002’deki kanun ile amme desteğinin çabucak çekilmesi ve çiftçilerin başıboş etraf ile kontratlı üretim dönemine tedariksiz tıpkısı şekilde geçmesidir. söz konusu dönemde birçok fellah ürettiği ürünü satamamış veya değerinin altında aracısız ihata etmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle beis eden çiftçilerin ayrımsız kısmı tütün tarımını bırakmış ve ekici sayısında üstelik akıbet yıllarda pahal azalmalar yaşanmıştır. Ankara Gıda Ekincilik Ürünleri Derneği kendisine tütün üreticisinin sorunlarını fasletmek üzere onların sesi olmaya geldik” dedi.

Ahu’ın konuşmasının peşi sıra Şanghay İşbirliği Örgütü Üyesi Eşref Soysal, Adıyaman Ekincilik ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Tecim ve Sanayi Odası Divan Başkanı Gür Bereket müşavere yaptı. – ADIYAMAN

Share: