Sakarya Üniversitesi ciddi altyapıları koruyacak siber düzenlilik uzmanları yetiştiriyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde kurulan Eleştiri Altyapılar Ulusal Sınav Yatağı Merkezi’nde, eleştiri alanlara yönelik beklenen siber saldırılara alın hal üretecek uzmanlar yetiştiriliyor.

Yerli ve milli tümleşik siber güvenlik çözümleri geliştiren STM Defans Teknolojileri Mühendislik ve Tecim NANIAZIZ. ile Savuma Sanayii Başkanlığı ve iş birliğiyle SAÜ’de 14 ayda kurulan ve şubat ayında açılan tarz, hayatiyet dağıtımı ve akarsu yönetimi altyapılarının güvenliğini sağlayacak çalışmalara eş sahipliği yapıyor.

Merkezin koordinatörü SAÜ Elektronik Beyin ve Enformatik Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. İbrahim Özçelik, AA muhabirine, öğrencilerin, siber güvenlik, siber geveze, siber defans, siber acı istihbaratı konularında uzmanlaştırıldığını anlattı.

Mezun olacak öğrencilerin bu sistemi işleten kamu veya özel sektördeki siber düzenlilik firmalarında mücahede imkanı bulacağını aktaran Özçelik, kritik altyapıların güvenliği ile ilgili sektöre ehlivukuf eş kaynağı yetiştirme noktasında balaban cafcaf üstlendiklerini vurguladı.

Özçelik, yeryüzü mehabetli tematik alanlarından birinin, yetişen ehlivukuf adam kaynakları ile kürsü ortada hisse senedi birlikleri akdetmek olduğundan bahsetti.

Projeye beş altı hedefle başladıklarına değinen Özçelik, “Bunlardan elbette ki birincisi herif kaynağını beslemek. İkinci hedefimiz, ülkemizde ciddi altyapıları savunabilmek için farkındalığı artırabilmek, ulusal ve uluslararası çözümler üretebilme noktasında yerli ve milli ürünler geliştirilmesi.” dedi.

Öğrencilerden Bulak Obstrüksiyon, merkezde çıktı akarsu ve elektrik alanlarındaki yazılım ve donanımlarla ilişkin yetişek gördüklerini dile getirerek, “Burada teferruatlı zamandır alay malay projeler geliştirerek, kendimizi ve ülkemizi siber güvenlik açısından daha de yetiştirmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Mustafa Burak Vazıh dahi eğitimler süresince siber saldırılarda nazik altyapıların ne kadar kocaman olduğunu öğrendiklerine dikkati çekerek, bunlara dayalı namına defans çalışmalarını öğrendiklerini ve bu yönde proje geliştirdiklerini kaydetti.



Share: