Ayçiçeği üreten çiftçiler ayak tabanı fiyatına tepki gösterdi: Palet zayiatımız çok, 16 TL’nin altında olmamalı

Ayçiçeği üretiminin önemli merkezi Trakya’de yakın zamanda hasat başlayacak. Üreticilerin gözü açıklanacak olan ayak tabanı fiyatında. Ekincilik Kredi Kooperatifleri, 2022 yılı günebakan gelgel fiyatını ton başına sözleşmeli olan çiftçilerden 10 lira 75 kuruştan; sözleşmeli olmayan çiftçilerden ise 10 teklik 45 kuruştan algı. Tarım Bey Kooperatifi Çukobirlik ise alım fiyatını kilogram başına 11 teklik 25 kuruş kendisine açıkladı.

“AYÇİÇEĞİ PRİM DESTEĞİ 4 TL OLMALI”

Üreticinin beklentisi “bire iki buğday- günâşık parametresine” göre; ayçiçeği fiyatının 16 TL yerine açıklanması. Bir sair beklentisi dahi ayçiçeğine direkt verilen 50 kuruşluk desteğin 4 liraya çıkarılması. Üreticiler, bunun altında açıklanacak fiyatların çiftçiyi zora sokacağına dikkat çekiyor.

TIRTIL ZARARINDAN KAYNAKLI REKOLTE DÜŞECEK

Aynı zamanda bu yıl Trakya bölgesinde çayır tırtılından kaynaklı zayiatta haddinden fazla aşkın. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu sene “2 milyon 550 bin titrem” olarak öngördüğü gündöndü rekoltesinde büyük düşüş yaşanması bekleniyor.

GÜMRÜK VERGİLERİ SIFIRLANDI

Üreticileri mağdur eden bir diğer faal ise 21 Mesafe 2022 tarihine büyüklüğünde günâşık gümrük vergilerinin sıfırlanarak erkin piyasaya dış alım kapılarının açılması.

ÜRETİCİ: BEKLENTİMİZ 16 TL

Türkiye’nin arz iri gün çiçeği üretim alanı Tekirdağ Süleymanpaşa’dahi çiftçilik eden Esat Öztemel, ZÜMRÜDÜANKA Bili Ajansı’na şunları söyledi:

“Bu yıl ayçiçeklerimizde palet zayiatımız çokça. Yüzdelik 20 ile 30 arasında ürün kaybı olması bekleniliyor. Hükümetimizin bunları öngörerek gündöndü fiyatını ona bakarak açıklamasını bekliyoruz. Bu yıl Tarım Cesaret Kooperatifi 10 liralık 11 liralık beyninde günebakan fiyatı açıkladı. Bu bizim amacıyla doygunluk edici tıpkı bedel değil. Yıpranmamış açıklanacak fiyatların 15 ile 16 lira arasında olması bizi gönül tokluğu edecektir.

“PRİM FİYATI 4 TL OLSUN”

Ayçiçek primi ise gün çiçeği fiyatının dörtte 1’i kadardır. Ayçiçeği taban fiyatı 15-16 teklik kendisine açıklansa prim fiyatı 4 liraya tekabül ediyor. Hükümet bizim sesimizi duyup, ayn ardı etmezse, tığ bu ayçiçeğini ekmeye devam edeceğiz.”

“ATI MEVSIM ÜRETİM YAPAMAYACAK DURUMA GELİRİZ”

Edirne Keşan’birlikte günâşık üreticisi Ali Yetim ise, “Bize ‘ayçiçeğini kültür gerisini düşünmeyin’ dediler. Tığ dahi ektik. Şu anda harman zamanına geliyoruz. Bizim kıymet beklentimiz 16 TL ve 2 lira dahi primdir. Bunun altında olursa borçlarımız ve gelecek zaman üretimimizi yapamayacak duruma geliriz. Hükümetimizin bize müzaheret etmesi gerekiyor” diyerek konuştu.



Share: