Kışlık ağızotu hazırlıkları hızlandı

Bayburt’ta ekincilik ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, layenkati çalışarak hayvanlarının kışlık yiyeceklerini çakozlamak üzere nahiye tabiri ile “patos” vuruyor.

Bayburt’ta geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, tarlalarında rüşvet ve buğday hasadı yaparak kışa hazırlanıyor. Köyde aktif vatandaşlar, iri emeklerle ektikleri arpa ve buğdayların biçilecek duruma gelmesiyle tarlalarda hasat yapmaya başladı. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, arada bir günün yer yunak saatlerinde kimi vakit birlikte akşamın serinliğinde canlı aynı şekilde fiilen hem kendilerinin hem birlikte hayvanlarının şart ihtiyaçlarını hazırlıyorlar.

Bir taraftan tarladaki ürününü toplayan köylüler, gayrı taraftan üstelik topladığı rüşvet ve buğdayı traktörün arkasına bağladıkları patosa atarak, saman ve arpasını ayırıyor. Çiftçiler biçtikleri otları patos makinesi ile saman haline getiriyor ve anif güzeşte şita aylarında ahırlarda tutulan iri ve küçükbaş hayvanların ihtiyaçları amacıyla balyalayarak kışa hazırlıyorlar.

Köyde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Mehabetli Taştan, “Rüşvet hasadımız başladı, traktör arkası biçerler ile arpamızı biçtik. Şu anda dahi destelerimizi toplayıp patosumuzu yapmaktayız. Çalışmamız sonucunda hayvanlarımızın kışlık saman, ağızotu ihtiyacını karşılıyoruz. Bu sene arpa verimimiz haddinden fazla domuzuna oldu. Ben sigara içen arkadaşlarımızı buradan hatırlatmak istiyorum. Araçlarında içtikleri sigaraların izmaritlerini dışarı atmasınlar. Ciğerlerimiz yanmasın, çiftçinin emeği boşa çıkmasın” dedi. – BAYBURT

Share: