Gaziantep’te 30 yıpranmamış tıbbi ve ilkbahar bitkisi bakmak üzere denemeler başladı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, farklı coğrafyalardan getirilen ve Güneydoğu Rum Bölgesi’nde yetişebileceğini belirleme ettiği 30 tıbbi ve ilkbahar bitkisi üstünde çalışıyor.

GAÜN Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırı Merkezince âdem ve efsanevi hastalıklarının otama edilmesinde kullanılan bitki ve baharatların Güneydoğu topraklarında yetiştirilmesi amacıyla himmet başlatıldı.

Bu kapsamda kampüsteki 15 dönümlük araziyi hazırlayan akademisyenler, 200 civarındaki bitkinin Güneydoğu ve Gaziantep’te yetişebileceğini tespit etti. İlk aşamada goji berry, ekinezya ve mentol nanesi kadar 30 kök baharat ve ilaçlarda makbul bitkiyi yetiştiren gestalt görevlileri, araştırmaların ardından kesim ekonomisine bindi çıkarmak üzere hazırlayacağı raporları çekicilik ve kuruluşlara sunacak.

GAÜN Fitoterapi ve Tıbbi Hoş Kokulu Bitkiler Uygulama ve Araştırı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yır Şekeroğlu, AA muhabirine, müstevli süreciyle bahar ve şifa sağlayan bitkilere istek arttığını söyledi.

Gelecekte bunun kocaman sektörler beyninde düz alacağını vurgulayan Şekeroğlu, “Bir Vakitler Irak Doğu’dan mevrut baharatlar İpek ve Bahar yolu güzergahındaki Güneydoğu illeri ve özellikle Gaziantep üzerinden Avrupa ve oradan Amerika’ya gidiyordu. Bugün baktığımızda ülkemizde bahar işleme üzerine bile Gaziantep’in civar plana çıktığını görüyoruz. Hele kırmızı biber, nane ve sumak üretimiyle yöre plana çıkan Gaziantep sınırlı dışından gelen baharatların işlenerek hem Türkiye hem üstelik ensiz dışına pazarlanmasında yüce gösteriş alıyor.” dedi.

“Bitkilerin acun pazarında anbean önemi artıyor”

Şekeroğlu, bu anlamda özellikle Gaziantep ve bölgenin ilkbahar ve tıbbi nebat üretiminde tarz konumda olması üzere akademik emek yaptıklarını anlatım etti.

İlaç ve kozmetik sektöründe tıbbı bitkilere talebin arttığına dikkati calip Şekeroğlu, şunları kaydetti:

“Tabi baharatla ilişik bitkiler esasta aromatik ve tıbbi özellikleriyle bile civar plana çıkıyor. Kozmetik sektöründe birlikte koskocaman olan bu bitkilerin dünya pazarında anbean önemi artıyor. Bugün 100 bilyon doları çok tıpkı ahzüita payına ehil olan bu bitkilerin önümüzdeki 50 sene içerisinde 1 trilyon dolarlık ayrımsız veriş payına erbap olabileceğini öngörüyoruz ve süreçler bunu destekliyor. Bağımlı ülkemizin ve bölgemizin bu konuda dolay plana çıkması açısından de akademik çalışmalar ehemmiyet taşıyor. Alelhusus umar, kozmetik ve baharat bitkilerini, Gaziantep ve çevresinde üretip bölgenin üretim desenine kullanılmamış bitkileri tavlandırmak istiyoruz. Bu anlamda çiftçinin gelirini tezyit etmek ve nitelikli yapıt eksiltmek amacıyla çalışmalarımız bitmeme ediyor.”

Merkezde vazifeli ziraat mühendisi Behiye Adalı ise bitkilerin yetiştirilmesinde bölgenin toprak yapısını, abuhava koşullarını göz uğrunda bulundurduklarını söyledi.

İlk aşamada yetiştirdikleri bitki çeşitlerini anbean artıracaklarını aktaran Adalı, “Bitkiyi yetiştirdikten sonradan örneğin o bitki neye uygun, eğer uçucu yağ alınacak tıpkısı bitkiyse o alanda değerlendiriyoruz” dedi.



Share: