Kastamonu’de 11 Ağustos 2021 tarihinde yaşanan dominant felaketinde halel olan ailesine ilişik mezarı beklemek için İstanbul’dan gelen nefer, bölgede gezindiği tam bin 500 yıl öncesine ilişkin olduğu melhuz Bizans mezarını buldu. Mezarın ortaya çıkmasıyla polis ekipleri, çevrede asayiş önlemleri alırken Müze Müdürlüğünden görevlilerde mezarda incelemelerde bulundu.
Mağrip Karadeniz’da 11 Ağustos 2021 tarihinde meydana mevrut sel felaketi onlarca kişinin ölümüne ve çok sayıda binanın yıkılmasına amil oldu. Yaşanan sel felaketinde arz nazik tahribatın oluştuğu Kastamonu’nun Bozkurt ve İnebolu ilçelerinde 65 dirilik hayatını kaybederken, 8 emanet ise hala kayıp.
Sel felaketinin peşi sıra bölgede ateşli benzeri şekilde çalışmalar devam ediyor. Abana ve Bozkurt ilçelerinden geçen Ezine Çayı’nda öz yatağını tevsi çalışmaları sebebiyle Abana’bile bulanan 70 mezar, apayrı aynı alana taşındı. Mezarların taşınması cihetiyle İskender Şengör, 30 yıl önce hayatını kaybeden kuzeninin mezarını beklemek üzere İstanbul’dan Abana ilçesine geldi. Kuzeninin mezarında kalıntılar bulamayan İskender Şengör, bu alana kestirmece 2 kilometre uzaklıkta bulunan Abana’nın Hacıveli Mahallesinde gezindiği tam aşağılık benzeri kodes fark etti. Deliği az buçuk genişleten İskender Şengör, çukur buldu. Mezarın içerisinde iskelet yapısı bozulmamış şekilde birisini gördü. İskender Şengör, bulduğu mezarın kestirmece bin 500 sene öncesine ait Bizans Mezarı olduğunu öğrendi. Şengör, polis güçleri ekiplerini arayarak mezardan bahsetti. Bunun üstüne Abana İlçe Güven Müdürlüğünden işyar polis güçleri memurları, tarihi mezarda asayiş önlemleri alarak defa tutmaya başladı. Ayrıca ekipler, Müze Müdürlüğünü de bilgilendirdi. Müze Müdürlüğünden görevlendirilen bir grup, Abana’nın Hacıveli Mahallesine gelerek bahis konusu mezarda incelemelerde bulundu. Mezarın yaklaşık bin 500 yıl önceki defin edilen Bizans Mezarı olduğu düşünülüyor.
Öte yandan yaşanan yeğin cihetiyle bölgede hasar gören alanlarda kurumların çalışmaları halen bitmeme ediyor.
“Günümüzden bin 500 sene öncesine Bizans dönemine ilgilendiren oyuntu buldum”
Cıvıltı Mühendisi olan İskender Şengör, “Abanalıyım. 25-30 yıldır üstelik bu bölgenin tarihi ile ait çolpa kendisine tetkikat yapıyorum. Abana ilçemiz, önceki zaman yani milattan sonraları 500 yıllara yakın olduğu bildik bire bir kaza. Aeginetes kentinin iskân yeri oluyor. Ana yeri Samsun kadar görünüyor amma Abana ilçemizde bile bazı o döneme ait bakaya var. İlçemizde baskın felaketinden geçmiş bu el çalışması yapılmadan evvel bu çukur kalıntılarını ben görmüştüm. Onunla ilgili ara sıra yerlere alfabe yazmıştım. Ama yol çalışması yapılırken buralar hasar gördü mü görmedi mi diye güzeşte Dirimlik Tahsin Yılmaz amcamız ile birlikte o de Abana ilçemizle ilgili tarihi araştırmalar fail birisidir. Buralarda gezinirken epey bir kodes ayırt ettim. Taşı oyup içerisine baktığımda içerisinde mezar bulduk. Anlaşılan Bizans yapısı tıpkı çukur ve milattan sonradan 500-800 yılları ortada türlü. O döneme ilişik bire bir mezar. Günümüzden bin 500 yıl öncesine kadar bu oyuntu gidebilir. Oyuntu tamamen ortaya çıkartılıp içerisindeki buluntularda ortaya çıkartılınca o antlaşma ortaya çıkacaktır. Ama burada tıpkı çatı var. Birlikte başka mezarlarda var. Ego elhak mezarı görür gözsüz hemen polisi aradım. Onlarda Kastamonu Müze Müdürlüğünü aradılar. Deminden üstelik Müzeden ekipler geldiler. Şu anda bulduğumuz mezar ile ilişkin çalışmalarda başlıyor” diye konuştu.
Abana’nın Hacıveli Mahallesi Muhtarı İbrahim Yorgancı, “Burada geçmiş huy yürüyüşü eden Abana’nın yerel arkadaşları, el çalışmasının olduğu dip tarafta bozuk ayrımsız mezar bulmuşlar. Polis rüfeka şu anda mezarın başında bekliyorlar. Müze Müdürlüğünden ekipler gelerek incelemelerde bulunacaklar” dedi. – KASTAMONU