1900 rakımlı yaylada koku kesen tatbikat

1900 rakımlı yaylada zaman kesen tatbikat

Kalaba’nun Kabadüz ilçesindeki ski tesisinde ilçe tarafından hazırlanan arama ve istirdat tatbikatı gerçeğini aratmadı

ORDU – Ordu’nun Kabadüz ilçesindeki 1900 rakımlı Çambaşı Yaylası’ndaki kayak merkezinde kontrol ve istirdat tatbikatı gerçekleşti. Gerçeğini aratmayan senaryolarda 5 kurumun görevlileri fariza aldı.

Ordu’nun bildirme balaban turistik adreslerinden birisi olan, Kabadüz ilçesine mecbur 1900 rakımlı Çambaşı Yaylası’nda kâin kayak tesisinde mevsim açıldı. Kuruluş, misafirlerini ağırlarken, Kabadüz Kaymakamlığı aracılığıyla planlı kontrol ve istirdat tatbikatı ile olabilecek olumsuzluklara karşı ekiplerin çabuk müdahalesi sergilendi.

Kayak tesisinde planlı ve gerçeğini aratmayan senaryolar gereği önceki adına zindelik kesilmesi sonucu telesiyejde muhat mütezayit vatandaşlar, ihbar üstüne görüngü adına gönderme edilen Uyanık Arama Istirdat ekipleri, telesiyej tellerine tırmanarak, emin bir şekilde çevrik kaşan vatandaşlara ulaştı. Sorasında ise vatandaşlar, zaruri düzenlilik önlemleri alınarak zemine indirildi. Buradan birlikte Kıran ve Ivedi Kapsam Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Millî Iyileştiren Kurtarma Ekibi (UMKE), ANDA Derneği ve Kargaşa Büyükşehir Belediyesi taharri ve istirdat ekipleri tarafından keyif ekiplerine tasdik edildi.

Tatbikatlar gerçeğini aratmadı

Düzenlenen ikinci istirdat operasyonu senaryosunda ise ski yaptığı esnada pistten çıkarak ayağını kıran ve hareketsiz yatan bir yurttaş ihbarda bulundu. Bunun konusunda JAK ekipleri kar motorları ile olay yerine engelleme ederek, ayrıksı kurumların yetkilileri ile gelişigüzel gaileli vatandaşı kurtardı. Dertli şahıs, kar motoru ile ambulansa taşındı. Yapılan tatbikatlar gerçeğini aratmazken, ekiplerin gelişmemiş sürede olaylara müdahalede bulunması gusto topladı.

“Bu manevra, kurumlar arası işbirliğinin pahal bir boyutunu gösteriyor”

Planlı tatbikatlar karşı açıklamalarda kâin Kabadüz Kaymakamı Yasin Atmaca, ilçede şita festivali öncesi tatbikat yapıldığını söyledi. Aheste iştirak beklenen curcuna öncesi ski tesisinin, oluşabilecek olumsuzluklara alın hazır olduğunu kaydeden Ilçebay Yasin Şahin, “Bu tatbikat esasta kurumlar arası işbirliğinin korkulu benzeri boyutunu gösteriyor. çünkü, AFAD, JAK timimiz, ANDA Kontrol ve Istirdat ekipler, sağlık ve ORBEL ekipleri burada. 35 şahsiyet personel katılımı ile burada elektrik arızası sebebiyle kabinde çevrilmiş artan vatandaşlarımızın kurtarılmasını ele kayran bire bir manevra gerçekleştiriyoruz. Festival öncesi yaptığımız bu tatbikat ile vatandaşlarımıza atılganlık aşılıyoruz” dedi.

“Ekiplerimizin hızlı müdahaleleri, gelişigüzel antlaşma amade ve antrenmanlı olduklarını gösteriyor”

Senaryonun ikinci kısmında ise kayak yapan tıpkısı vatandaşın düşerek ayağını kırdıktan bilahare ekipler eliyle kurtarılması olduğunu kaydeden Ilçebay Yasin Delice, “JAK timlerimiz çalışkan bire bir şekilde burada görev üstlenmiş durumda. Kendileri 20 günlüğüne buradalar, timimizin olaylara hızlı tıpkısı şekilde engelleme ettiği, amade ve idmanlı olduğu görülüyor. Bu da bizleri ilavesi ile mutlu ediyor, vatandaşlarımız rahatlıklar burada seyahatlerini edip konaklayabilirler” diye konuştu.

“Tarihten aldığımız sığınılacak liman özelliğini şuanda dahi yaylamızda gösteriyoruz”

Çambaşı Yaylası’nın geçen yıllarda sığınılacak liman özelliği taşıdığını ifade fail Delicesine, “Bu dahi Cıvıl Cıvıl’dahi teshin hastalığı esbak yıllarda temel göstermişti. Bu hastalıktan okşamak isteyen vatandaşlarımız Çambaşı Yaylası’na geliyordu ve yekpare kurumlar birlikte burada teşkilatlanmıştı. Tarihten aldığımız sığınılacak liman özelliğini şuanda bile gösteriyoruz. Vatandaşlarımız güvenle burada yolculuk edebilir ve konaklayabilirler, bizler buradayız” ifadelerine yer verdi.

Toplamda 35 personelin görev aldığı manevra izleyenlerden bile umum radde alırken, ekiplerin olaylara güdük sürede müdahale etmesi ise şaşırttı.

Share: